Başûr'da seçime doğru son viraj

Bafil Talabani seçim mitingi

Bafil Talabani seçim mitingi

  • Güney Kürdistan’daki parlamento seçimlerine sadece günler kaldı; 20 Ekim’de yapılacak seçimler, bölgenin kaderini belirleyecek nitelikte önemli. Güney Kürdistan halkı, 6 yıldır bu seçimleri bekliyor. 
  • Yurtseverlik ile ihanet çizgisi, kıyasıya bir yarışın içinde. YNK’nin başını çektiği yurtsever çizgi, KDP’nin 'xakfiroş'luğunu (toprak satmak) vurguluyor. KDP ise şişirilmiş vaatlerle halkı kandırmaya çalışıyor.

MELTEM OKTAY- ALİ AMMAR / HABER MERKEZİ

Federe Kürdistan'ın tamamını, Eylül'den itibaren yürütülen kampanyalarla birlikte seçim havası sarmış durumda. Zaxo’dan Kelar’a, Silêmanî’den Hewlêr’e kadar her yerde; Güney Kürdistan’ın tüm il, ilçe ve köylerinde seçim çalışmaları yürütülüyor. Dihok, Silêmanî, Hewlêr ve Helepçe valilikleri olmak üzere dört valilik ve 100’ü aşkın merkezde halk sandık başına gidecek. 

Seçimlerin şu anda iki çizgi arasında yürüdüğünü söylemek mümkün; 

* Yurtseverlik çizgisi. KDP iş birlikçiliği ile gelişen Türk işgaline karşı YNK liderliğinde yine birçok muhalif partinin seçim stratejisini konumlandırdığı çizgi yurtseverlik çizgisi. 

* KDP’nin işgalci Türk devleti ile yaptığı iş birliği ve ihanet çizgisi. 

Yurtseverlik ile ihanet çizgisi, 20 Ekim’deki seçimlerde kıyasıya bir yarış sürdürecek. YNK’nin başını çektiği yurtsever çizgi, KDP’yi xakfiroş olmakla yani toprak satmakla itham ediyor. KDP ise abartılmış, şişirilmiş vaatlerle halkı yeniden kandırmaya yönelik bir seçim kampanyası yürütüyor. 

YNK’nin temel şiarı: Yıkacağız

YNK, İslami partiler ve Neweye Nu gibi muhalif partiler, Helwest ve Lahor Şêx Cengî’nin öncülüğünü yaptığı Halk Cephesişu anda seçimde öne çıkan partiler konumunda. Seçimin genel havasını YNK ve Genel Başkanı Bafil Talabani’nin miting meydanlarında yaptığı açıklamalar belirliyor. YNK, ilki Silêmanî'de olmak üzere Helepçe, Koyê, Germiyan’a bağlı Kelar ve Raperîn bölgesindeki Ranya’da 5 büyük miting gerçekleştirdi. İlk defa diğer seçimlerden farklı olarak YNK Lideri Bafil Talabani’nin yaptığı kitlesel mitingler ve bu mitinglerde geliştirdiği söylemler, seçimlerin ana gündemini belirledi. YNK’nin seçimlere dair ana sloganı “otoriter rejime son vereceğiz” olurken, düzenlenen mitinglerde Bafil Talabani’nin “yıkacağız” söylemi büyük bir etki yarattı. 

‘Hewlêr’i geri alacağız’

YNK bu seçimler için oldukça iddialı. YNK, KDP’yi Kürdistan’ın tüm değerlerini Türk işgalciliğine peşkeş çeken, bozulmuş, deforme olmuş bir iktidar olarak değerlendiriyor. Petrol, gaz gibi yeraltı zenginliklerinin işgalci güçlere peşkeş çekilmesi gibi konular YNK’nin seçim kampanyasının ana temalarını oluşturuyor. “Hewlêr’i geri alacağız” diyerek büyük bir iddia ortaya koyan YNK, seçim çalışmasının büyük yoğunluğunu Hewlêr’de gerçekleştiriyor. Kosret Resul’un iki oğlu olan Şalaw ve Derbas, Hewlêr’de çok yoğun bir seçim çalışması yürütüyor. Yine eski YNK’li Federe Kürdistan Parlamentosu Başkanı Rebaz Faiq, YNK Başkanlık Divanı Üyesi Arez Abdullah ve YNK Sözcüsü Saidi Ahmed Pire, tamamen Hewlêr’deki çalışmalarda yer alıyorlar. YNK’nin etkili pêşmerge komutanları ise Raperîn ve Germiyan bölgelerinde seçim kampanyasını yürütüyor. Kubat Talabani de köy köy, ilçe ilçe dolaşarak halka KDP’nin çürümüşlüğünü, yolsuzluğunu ve işbirlikçiliğini anlatıyor. YNK lideri Bafil Talabani yaptığı açıklamada yeni hükümetin YNK’nin merkezinde, Mam Celal’in evinde belirleneceği gibi kesin ve net bir ifade kullanıyor. YNK, büyük bir iddiayla hazırlanıyor. 

Barzani Ailesi'nin mal varlığı

Bafil Talabani, 5. mitingini Raperîn bölgesinde, Qendîl dağlarının eteğindeki Ranya’da gerçekleştirdi. Bafil Talabani, yüz binlerin katılımıyla gerçekleşen mitingde yine önemli mesajlar verdi. Barzani Ailesi'nin mal varlığının araştırılması gerektiğini vurgulayan Bafil Talabani, aileyi hırsızlık ve yolsuzlukla itham etti; diğer bütün mitinglerde yaptığı gibi mikrofonunu yere fırlatarak bitirdi. Dünya siyasetinde bilinen bir hareket olan mikrofonu yere vurmak sözlerinin doğruluğu anlamına geliyor. Yani sözde değil, icraatla, pratikle bir çok şeyi yerine getireceğini ifade ediyor. Bafil Talabani de her mitinginde mikrofonunu yere fırlatarak sözlerinin arkasında duracağının mesajını topluma veriyor.

Hewlêr ve Dihok mitingleri

YNK’nin 5 mitingi de oldukça güçlü geçti. YNK’nin final mitinglerini Dihok ve Hewlêr’de yapması bekleniyor. Buralarda yapılacak mitinglere katılım, belki de 20 Ekim’de yapılacak seçimler için daha net bir tabloyu ortaya koyacak. 

İslamcı partilerin çalışması

Seçimlere doğru İslamcı partilerin yürüttüğü muhalefet de oldukça dikkat çekici. İslamcı partiler, KDP’yi sert bir şekilde eleştiren kesimleri oluşturuyor. İslami partiler, KDP’yi özellikle Hewlêr’i yozlaşmanın merkezi haline getirmekle suçluyor. İslamcı partiler de bu nedenle KDP iktidarına karşı “artık yeter” diyor. 

Sürprizlere açık olanlar

Yeni kurulan Helwest Hareketi ve Lahur Şêx Cengî’nin liderliğindeki Halk Cephesi de sürprizlere açık konumunu koruyor. Seçimlere en zayıf hazırlanan ise Goran Hareketi oldu. Goran Hareketi seçim arifesine genel başkanlık kriziyle girmişti. Yaşanan iç çatışma süreci siyasi darbe sonucunda eski Silêmanî Valisi partinin başına getirilmişti.

KDP cephesi korkuyor

KDP cephesinde ise fazla görünür olmayan bir seçim çalışması var, ancak büyük bir korkunun hakim olduğu da belirgin. KDP’nin saldırganlık dışında göze çarpan ciddi bir seçim çalışması kamuoyuna yansımadı. Her yerde saldırgan bir tavırla muhalif adayların pankartları indiriliyor, yırtılıyor ya da kaldırılıyor. Diğer partilerin yürüttüğü çalışmalar engellenmeye, muhalefet bastırılmaya çalışılıyor. Bafil Talabani’nin Germiyan’daki Kelar mitinginde dile getirdiği “450 bin zombi artık oy kullanamayacak” açıklaması, belki de KDP’nin duyduğu bu korkunun temel sebeplerinden biri. 

Hayalet oylar kullanılamayacak

Önceki seçimlerde KDP’ye yönelik en büyük iddialardan biri; ölüler yerine dahi oy kullanıldığı gerçeğiydi. Yine diğer parçalardan insanlara oy kullandırıldı. KDP, bu kez hayalet oy kullanamayacak. Parlamento seçimleri, ilk defa KDP’nin usulsüzlük ve hırsızlıkları nedeniyle Irak Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapılacak. Barkodlu kimlik kartı olmayan kimse bu seçimlerde oy kullanamayacak. 

İlk defa değişim umudu var 

Bu defa seçimlere katılım oranının da önceki seçimlere göre yüksek olması bekleniyor. KDP'nin yenileceğine, iktidarın değişeceğine yönelik ik defa büyük bir umut var ve bu, Güney Kürdistan’da bütün sokaklara yansıyor. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.