Berçem’in mirası

Kültür/Sanat Haberleri —

Şehîd Berçem Festivali

Şehîd Berçem Festivali

  • Kuzey ve Doğu Suriye Hîlala Zêrin Hareketi Şehîd Berçem festivalinin 2’incisini 6-9 Eylül’de Kobanê’de gerçekleştirecek. Sanatla tecrite karşı duruşlarını ortaya koyacaklarını söyleyen Hîlala Zêrin, festivali İmralı’da rehin tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a adayacağını duyurdu.

Dört gün sürecek festivalde, Kuzey ve Doğu Suriye'nin tüm kantonlarından Kürt, Arap, Ermeni, Çerkes, Türkmen ve Suriyelilerden 29 müzik ve halay grubu, 9 sanatçı ile çok sayıda şair katılacak. Belgesel filmlerin yanısıra paneller düzenlenecek.

Sanat yürüyüşü ile başlacak olan festivale önemli isimlerden Tunus’tan Emel Methlothî ve Rojhilat Kurdistan’dan Şadî Xolamî katılacak.

Mirası mücadelemizde

JİNHA’ya konuşan Fırat Kantonu Hîlala Zêrin Hareketi Yöneticisi Fatma Xelîl, soykırım saldırılarına karşı kültürel ve sanatsal mücadeleye ihtiyaç olduğunu söyledi. Xelîl, Kürt halkının kesintisiz olarak kültürel saldırılarla karşı karşıya kaldığını belirtti ve ekledi: “Bu soykırım politikalarının bilincinde olan kadınlar olarak Kobane’de 6 Eylül’de gerçekleştireceğimiz festivalle saldırılara cevabımızı vereceğiz. Özellikle kadın, kültür ve sanatına damgasını vuran, geliştirilmesinde ve korunmasında aktif rol oynayan Berçem'in mirasını mücadelemizle sürdürüyoruz.”

Öncülüğü biz yapacağız

Festivalin ilkini Halep’te düzenlediklerini kaydeden Xelîl şöyle konuştu: “Şehit Berçem Festivali’nin bu yıl Kobanê’de yapılması da ayrı bir anlam içeriyor. Kobanê'de DAİŞ çetelerine karşı direnişte yer alan ve öncü rol oynayan YPJ komutanlarından Şehit Sorxwîn'in de arzusu bu yöndeydi. Kadın savaşçılar nasıl ki kendi topraklarında direnişin öncülüğünü yaptılarsa ve DAİŞ’i yendilerse, bizlerde Kobanê topraklarında kültür ve sanatın öncülüğünü yapacağız.”

Bu yıl ki festivali ‘Emê bi tîrêjên rojê hûnera jin geş bikin’ sloganıyla düzenleyeceklerini kaydeden Xelîl, "Yaşadığımız çağda en çok soykırım saldırılarına kadınlar maruz kalıyor. Dolayısıyla saldırılara karşı kadın mücadelesinin ve direnişin düzeyinin de yüksek olması gerekiyor. Kadın devrimi alanından festivalimiz aracılığıyla kadın özgürlük mücadelesine destek vereceğiz ve bu festivale sesimizle, renklerimizle, duygularımızla, duruşumuzla katılacağız.” JİNHA/BERÇEM CÛDÎ

 

* * *

Bêrîtana min

Festival adını kadın sanatının gelişmesinde büyük rol oynayan Şehit Berçem Efrîn'den alıyor. Berçem Efrîn, 1974 yılında Efrîn’e bağlı Raco’da dünyaya gelir. Ailesiyle Halep’te yaşarken Kürdistan Özgürlük Hareketi mücadelesini tanır. Sanatsal niteliklere ve güzel bir sese sahip olan Berçem, 1988 yılında Agirî Müzik Grubuna katılır. Bu adımla sanat, siyaset, kültür ve ideoloji alanında kendini geliştirir ve sanatçı bir kadın olarak kişiliğini oluşturur. Daha sonra 1992 yılında Kürdistan Özgürlük Hareketi saflarına katılır. Berçem Efrîn, "Bêrîtana min" şarkısıyla Kürt halkının hafızasında yer edindi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.