Bir genç kadın kayıp, biri ise tedavi altında

Rojin Kabaiş - R.T. - Sümeyye Aziz

Rojin Kabaiş - R.T. - Sümeyye Aziz

  • Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Rojin Kabaiş'ten 27 Eylül'den beri haber alınamıyor.
  • Rêya Armûşê (İpekyolu) ilçesine bağlı Bahçıvan Mahallesi’nde yaşayan 15 yaşındaki lise öğrencisi Sümeyye Aziz ise 11 gün sonra bulunabildi.
  • Wan’da R.T. tarafından zorla alıkonulan ve şiddete maruz kalan S.T.’nin ise tedavisi sürüyor. Baba Nizamettin T., ölümle tehditle edildiklerini söyledi.

Wan’da üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş'ten dört gündür haber alınamıyor. 21 yaşındaki Rojin Kabaiş için Van Gölü'nde arama çalışmaları dün de devam etti.Lise öğrencisi Sümeyye Aziz'den günler sonra haber alınabildi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü birinci sınıf öğrencisi Rojin Kabaiş, yeni kazandığı okulu için Amed'den Wan'a geldikten iki gün sonra 27 Eylül'de, kaldığı yurtta yemek saatinin ardından Van Gölü sahiline inmek üzere yurttan ayrıldı ve bir daha kendisinden haber alınamadı. Rojin Kabaiş’e ait cep telefonu, kulaklık, kek ve su, üniversitenin Van Gölü sahilinde bulundu. Bunun üzerine arama çalışmaları da bu bölgede yoğunlaştırıldı. Üniversite sahilinde arama çalışmaları, dün de devam etti. Aramalar, üniversite yerleşkesi ile Bardakçı Mahallesi’nin kesiştiği sahil noktasına yoğunlaştırıldı. Üniversitenin Van Gölü sahilinde birçok güvenlik kamerası bulunuyor.

Kaybolduğu yer 'kör nokta'

Rojin Kabaiş’in ailesinden Artı Gerçek'e verilen bilgiye göre; kaybolduğu yer ‘kör noktada’ kalıyor. Yurttan çıkmadan önce annesiyle 11 dakikalık görüntülü görüşme gerçekleştiren Rojin Kabaiş, annesine kahve almak için dışarı çıkacağını söylüyor. Üniversitenin güvenlik kameralarına yansıyan görüntülere göre Rojin Kabaiş, yurttan ayrıldıktan sonra önce bir büfeye uğruyor. Ardından, sahilde bir süre bankta oturarak Van Gölü'nü seyrediyor. Bu görüntülerden sonra kamera açısından çıkan Rojin Kabaiş’ten bir daha haber alınamıyor.

Ailesi de Wan'da

Babası Nizamettin Kabaiş ve annesi Aygül Kabaiş ile çok sayıda yakını Amed'den Van'a gelerek, yürütülen çalışmaları takip ediyor. Aile, durumu iki gün sonra kendilerine haber veren Seyyid Fehim Arvasi Kız Yurdu yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Baba Nizamettin Kabaiş, dün itibarıyla kendilerine henüz bir bilgi verilmediğini, üç gündür herhangi bir gelişme yaşanmadığını söylüyor.

Muhakkak gören olur

Okul sezonu olması nedeniyle Rojin Kabaiş’in yurttan ayrıldığı saatte, üniversite kampüsünde öğrenci yoğunluğu yaşanabiliyor. Artı Gerçek'in konuştuğu bir üniversite öğrencisi, “Gün batımına doğru, sahile çok insan iniyor. Burada yürüyüş yapanlar ve bisiklet sürenler oluyor. Başına bir şey gelse, muhakkak bir gören olur” dedi.

Bütün ihtimallere bakılsın

Wan Emek Demokrasi Platformu ile Wan Kadın Platformu üyeleri, üniversite kampüsünde açıklama yaptı. Kabaiş’in aile bireyleri, siyasi parti temsilcileri, üniversite öğrencileri ve çok sayıda kişi de katıldı.

Star Kadın Derneği Başkanı Av. Zeynep Demir, “29 Eylül Pazar günü Wan Barosu Başkanı, Wan Barosu Kadın Hakları Merkezi, STAR Kadın Derneği, ÖHD Kadın Komisyonu ile birlikte gözlem yapmak üzere saat 15.00 sıralarında aramaların yapıldığı alana gidilmiştir. Alanda çalışmaların yeteri şekilde yürütülmediği, biz kurumlar alana gittikten sonra kolluk takviyesi yapıldığı, havadan aramaların başlatıldığı ve suda arama çalışmalarının devam ettiği gözlemlenmiştir” dedi.

Köyde arama yapılmadı

Üniversite kampüsü yakınında bulunan Bardakçı köyünde hiçbir aramanın yapılmadığını tespit ettiklerini söyleyen Demir, şöyle devam etti: “Yetkililer tarafından öğrenildiği ilk andan itibaren kapsamlı arama ve kurtarma faaliyetlerinin yapılması gerekirdi. Üniversite giriş çıkışlarının denetim altına alınması, şüphe bulunduran köy ve mekanlar üzerinde etkili soruşturma yürütülmesini talep ediyoruz. Rojin’in bulunmasına ilişkin soruşturmanın sadece intihar veya boğulma üzerinden yürütülmemesini; öldürülme, zorla kaybedilme, hürriyetinden yoksun bırakılmış olma ihtimallerinin de ön planda tutularak etkin soruşturma yapılması talebimizi yineliyoruz.”

Wan Barosu: Takipçisiyiz

Wan Baro Başkanı Sinan Özaraz ise “Rojin Kabaiş ile ilgili yürütülen soruşturmanın savcılık raflarında bırakılan bir dosya olmaması için etkin bir soruşturmanın yürütülmesinin çağrısında bulunmak için buradayız” dedi. Böylesi durumlarda zamanla yarışılması gerektiğini belirten Özaraz, “Van Valiliği, Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Müdürlüğüne, aramaların sadece bir şüphe üzerinden gidilmemesi; tüm şüphelere odaklanarak soruşturanın yürütülmesi gerektiği çağrısında bulunuyoruz. Rojin Kabaiş dosyası savcılık raflarında bekleyen bir dosya olmayacak. Dosyanın ve sürecin takipçisi olacağız” dedi.

Sümeyye'den de haber geldi

Wan'ın Rêya Armûşê (İpekyolu) ilçesine bağlı Bahçıvan Mahallesi’nde yaşayan 15 yaşındaki lise öğrencisi Sümeyye Aziz de 11 gündür kayıptı. Evden 19 Eylül'de okula gideceğini söyleyerek çıkan Aziz'in ailesini dün arayan Emniyet, bulunduğunu ileterek Emniyet'e davet etti. Wan Barosu Kadın Hakları Merkezi ve Star Kadın Derneği, olayın takipçisi olduklarını açıklamıştı.

Ölümle tehdit ediliyoruz

Wan’ın Elbak (Başkale) ilçesinde 6 ay önce kuzeni R.T. (31) tarafından kaçırılarak alıkonulan ve şiddete maruz kalan S.T.’nin (17) ise hastanedeki tedavisi devam ederken, ailesi ölümle tehdit edildiklerini söyledi. Hastanede bekleyen baba Nizamettin T., Mayıs'ta pancar toplamak için kırsal alana giden kızının, kuzeni R.T. tarafından kaçırıldığını belirtti. MA'ya konuşan Nizamettin T., yaşanılanları şöyle anlattı: "Pancara giden kızımı zorla alıkoymuş. Bunun üzerine karakola gittik ve şikayette bulunduk. Zaten R.T., adli bir suçtan firardı ve aranıyordu. Şikayetimiz üzerine R.T.'nin evine polis baskını yapıldı, tutuklandı. Ardından kardeşi evimizin önüne gelip hakaretler yağdırdı, taşlarla saldırdı. İçeride kızımın yanında kaldım. Ancak kız bir anda dışarı çıktı ve kafasına bir taş isabet etti.”

Elimizden geleni yapacağız

Ağır yaralanan kızını hastaneye kaldırdıklarını dile getiren baba T., R.T.’nin kardeşlerinin şikayetlerini çekmeleri için kendilerini tehdit ettiklerini söyledi. Baba T., "Beni ve diğer çocuklarımı öldürmekle tehdit ediyorlar. Yetkililere tek talebimiz suçluların yargılanması, adaletin yerini bulmasıdır. Bizler de bu noktada elimizden geleni yapacağız" dedi. WAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.