Hozan Sefkan’ın sazına bile el koydular
Yurt Dışı Haberleri —
- Alman Federal İdare Mahkemesi’nin kararına tepki gösteren sanatçı Cewad Merwani, “Mir Müzik’in tüm arşivine ve şehit Sefkan’ın sazına el koydular. Elimizi kolumuzu bağlayarak sanat yapmamızı istiyorlar. Bu zulümdür” dedi.
MUHAMMED KAYA
Alman Federal İdare Mahkemesi, İçişleri Bakanlığı’nın 2019’da Mezopotamya Yayınevi ve Mir Müzik’i yasaklamasını ‘yasalara uygun’ bularak skandal bir karara imza attı. Kürt kurumları karara karşı bir üst mahkeme olan Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak. Buradan da sonuç alınamazsa dava Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşınacak. Mahkemenin Çarşamba günü verdiği karara dair davanın avukatı Peer Stolle ve Mir Müzik’le çalışan Kürt sanatçılar ile Mir Müzik ve Mezopotamya Yayınevi'nin Genel Müdürü Ali Kaya gazetemize konuştu.
Bakanlık delil sunamadı
Avukat Peer Stolle, İçişleri Bakanlığı’nın Mezopotamya Yayınevi ve Mir Müzik’i Almanya’da 1993’ten beri yürürlükte olan PKK yasağını gerekçe yaparak kapattığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Bakanlık, Mezopotamya Yayınevi ve Mir Müzik’in PKK’ye finans desteği sunduğunu ve PKK’ye propaganda malzemesi ürettiğine dair suçlamalarda bulundu. Ancak bu suçlamalarını destekleyecek yeterli düzeyde delili mahkemeye sunamadı. Delil yetersizliğine rağmen mahkemeden kapatma kararı lehine bir sonuç çıktı.”
Şehit Sefkan’ın sazına el konuldu
“Alman yargısı Türk devletinin yanında durarak, ahlaka aykırı bir karar verdi” diyen sanatçı Cewad Merwani de karara sessiz kalmayacaklarını söyledi. Merwani, kapatma kararı sonrası polisin Mir Müzik’in tüm arşivlerine ve şehit Sefkan’a ait saza el koyduklarına dikkat çekti. Yaşadıkları hukuksuzluk karşısında tüm yasal yolları kullanacaklarını dile getiren Merwani, “Bu zulümdür, hukuksuzluktur, adaletsizliktir. Bu Türk devletine daha çok silah ve mal satmak için alınmış bir karardır. Elimizi kolumuzu bağlayarak sanat yapmamızı engellemek istiyorlar. Ancak sanatımızı yapacağız” diye konuştu.
Şemdin’in elbiseleri de yasaklı
Yeni albüm çalışması için 1998’den o güne kadar halk arasında gezerek stranbejlerin seslerini kaydettiği kaset çalara da el konulduğunu söyleyen Hozan Şemdin ise “Kafkasya, Orta Asya ve Rusya’ya giderek yaptığım röportaj, fotoğraf ve birçok CD’ye de el konuldu. Ayrıca elbiseler, enstrümanlar, çocuklar ve büyükler için ayrı ayrı hazırladığım kasetler ve tüm kişisel arşivimde gitti” dedi.
Kitaba düşmanlar
Kararın büyük bir haksızlık olduğunu vurgulayan Mir Müzik ve Mezopotamya Yayınevi'nin Genel Müdürü Ali Kaya da “Yasak nedeniyle yayınevimiz kitap basamaz hale geldi. 8 TIR dolusu kitabımıza el konuldu. Alman, Rus, Amerikalı, İngiliz, Latin Amerikalı, Ortadoğulu yazarların klasiklerini dahi el konuldu. Kitaba bu kadar düşman olunmamalı” sözleriyle tepkisini gösterdi. Kaya, “Kitaplarla yetinmediler, kiracısı olduğumuz yerin mülkiyetine de el konuldu” diyerek, karara ilişkin ilk olarak üst mahkemeye itiraz edeceklerini söyledi.
Karar demokrasiye aykırı
Sanatçı Peywan Arjin ise “Alman devleti kendi çıkarları ve Türk devletini memnun etmek için bu kararı verdi. Karar demokrasiye, insan haklarına aykırı. Leipzig’deki mahkeme kararıyla Alman demokrasisinin yüzüne bir tokat attı” şeklinde konuştu. Arjin ayrıca hiçbir devletin ya da mahkemenin sanatçıların ağzına kilit vuramayacağını da ekledi.
Şiddetle kınıyorum
Tarih boyunca Kürtlerin sanatına ve edebiyatına saldırıların olduğunu ifade eden Hozan Aydın, “Eğer adalet ölçülerine göre hareket etselerdi adil ve meşru bir karar verirlerdi. Umuyoruz ki bu yanlıştan dönülür. Kürt bir sanatçı olarak bu kararı reddediyor ve şiddetle kınıyorum” ifadelerini kullandı.
BERLİN