Büyük bir fiyasko

Dünya Haberleri —

AfD/foto:AFP

AfD/foto:AFP

  • Almanya’nın Thüringen ve Saksonya Eyaletlerinde yapılan seçimlerin kazananı AfD oldu. SPD-Yeşiller-FDP her iki eyalette de yüzde 10’u ancak aşabildi. Her iki eyalettede Birlik Sahra Wagenkencht (BSW) üçüncü parti oldu.  

Doğu Almanya’nın Thüringen ve Saksonya Eyaletlerinde yapılan seçimlerin kazananı ırkçı ve göçmen ve İslam karşıtı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) oldu. Thüringen'de, Almanya için Alternatif Partisi oyların yüzde 32,4 alarak birinci parti olurken, en yakın rakibine büyük puan farkı attı. Böylece Almanya'da 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez aşırı sağcı bir parti bir eyalet seçimini kazanmış oldu.

Hristiyan Demokrat Parti CDU yüzde 23,8, Ocak ayında Sol Parti’den kopanların kurduğu Birlik Sahra Wagenkencht (BSW) ise yüzde 15,6 oy aldı. Die Linke yüzde 12,9'la meclisedeki yerini korudu. Ancak elindeki son eyalet başbakanlığını da yüzde 20’lik bir kayıpla kaybetmiş oldu. Die Linke’yi dışlamayı bir alışkanlık haline getiren ana akım Alman siyasetinin Thüringen’de nasıl bir hükümet oluşturacağı merakla bekleniyor. 

Trafik ışığı koalisyonu silindi

Federal hükümetin ortaklarından SPD 130 yıllık tarihinin en kötü sonucuyla yüzde 6,2 alırken, Yeşiller ise yüzde 3 oyla yüzde 5’lik barajın altında kaldı. Koalisyon hükümetinin küçük ortağı FDP de yüzde 1,2’yle yüzde 5 barajının altında kaldı.

Thüringen’de, SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan iktidar koalisyonunun oy oranı toplamda yüzde 10,9’la kalırken, bu durum Berlin’deki hükümetin büyük bir darbe almasına neden oldu.

Saksonya’da milim farkla CDU

Saksonya seçimleri de federal hükümeti oluşturan koalisyon partileri için fiyaskoyla sonuçlandı. Eyalette CDU yüzde 31,8 ile birinci sırada yer alırken, AfD yüzde 30,7 ile ikinci parti oldu. BSW bu eyalette de yüzde 12 oy ile üçüncü sırada. SPD oyların sadece yüzde 7,6'sını elde edebildi. Yeşiller yüzde 5,2 ile sosyal demokratları takip ederek, meclise girmeyi zorda olsa başardı. FDP, Saksonya’da da yüzde 5’in altında kaldı.

Tüm siyasi partilerin AfD ile hükümet ortaklığı yapmayacaklarını açıklamış olmalarından dolayı CDU’nun BSW ile ortak bir hükümet oluşturabileceği ya da azınlık hükümeti kurabileceği tahmin ediliyor.

Ancak BSW lideri Sarah Wagenknecht’in NATO karşıtı, Rusya yanlısı ve bir çok konuda ana akım siyasetin dışındaki görüşleri nedeni ile bir çekimserlik var. Ukrayna’ya koşulsuz destek veren CDU’nun BSW ile nasıl bir iktidar ortaklığı kuracağı tartışma konusu. Eyaletlerde hükümet kurma sürecinin uzun zaman alabileceği tahmin ediliyor.

Scholz’un kaderi Brandenburg’da belirlencek

Seçimlerinin sonucu, 22 Eylül‘de Brandenburg’da yapılacak eyalet seçimi ile birlikte Almanya’nın siyasi manzarasını kayda değer ölçüde etkileyecek bir durum. Saksonya ve Thüringen’de alınan sonuçlar, koalisyon hükümetinin geleceğini tartışmaya açtı ve erken seçim tartışmalarının fitilini ateşledi.

Alman basınında yer alan ilk yorumlarda seçim sonuçları hükümet açısından "Büyük bir fiyasko" olarak tanımlanırken, özellikle de SPD’nin oy kaybı nedeniyle Almanya'da erken seçimlere gidilmek zorunda kalınacağı belirtiliyor.

Yapılan yorumlarda, Brandenburg seçiminde de benzer bir netice çıkması durumunda, Başbakan Olaf Scholz’un güven oyu istemek zorunda kalacağı ve bu oylamayı kaybetmesi sonrasında, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in Federal Meclis’i feshederek erken seçim yolunu açacağını iddia ediyor. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.