Colemêrg'e yürüyüş başladı

İradeye Saygı Yürüyüşü

İradeye Saygı Yürüyüşü

  • DEM Parti’nin, irade gaspına karşı İstanbul ve İzmir'den Colemêrg’e düzenlediği "İradeye Saygı Yürüyüşü" dün başladı.  

Colemêrg Belediyesi’ne kayyım atanmasına karşı Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) öncülüğünde 'İradeye Saygı Yürüyüşü' düzenleniyor.

İstanbul'da aralarında DEM Parti milletvekilleri Çiçek Otlu, Cengiz Çiçek ve Ali Bozan’ın bulunduğu çok sayıda kişi, sabahın erken saatlerinde DEM Parti Kadıköy İlçe Örgütü önünde bir araya geldi. Üzerinde “Kayyum Defol” yazılı tişörtleri giyen yürüyüşçüler, yola çıkmadan önce açıklamada bulundu. DEM Parti Milletvekili Çiçek Otlu, şunları söyledi: “Hiçbir şekilde AKP faşist rejiminin baskılarına ve kayyum atamalarına boyun eğmeyeceğimizi Wan’daki büyük halk direnişiyle gösterdik. Kayyum atamasından sonra ’Hakkari için İstanbul ayakta’ şiarıyla başlattığımız Adalet Nöbeti her gün büyüyerek sürmekte. İstanbul’dan Amed’e, Amed’den İzmir’e, İzmir’den Samsun’a ve Şırnak’a kadar bütün halklar birleşerek, AKP rejiminin kayyum gaspına karşı mücadeleyi büyütüyoruz.

İrade gaspını reddediyoruz

Bu adalet yürüyüşü, Kürt halkının iradesinin gasp edilmesine ‘hayır’ demektir. Bu yürüyüş, emeğimize ve özgürlüğümüze sahip çıkma yürüyüşüdür. Bu yürüyüş, Kurdistan’da ormanları yakarak halkımızı katleden AKP rejimine cevaptır. İstanbul’dan Colemêrg’e yaşam hakkımızı, belediyelerdeki irade hakkımızı savunmak için yürüyoruz. Belediye eşbaşkanlarımızı biz seçeceğiz. Adalet yürüyüşümüz devam edecek ve kayyumlar gidecek, biz kalacağız. Yaşasın birleşik mücadelemiz.” 

Grubun uğrayacağı her kentte yeni katılımlarla yürüyüş devam edecek. 

Halkın iradesi esastır

Ege Bölgesi’ndeki yürüyüşçüler ise İzmir'de buluştu. İstanbul'dan yola çıkan yürüyüşçülerle Ankara'da buluşacak olan grupta, DEM Parti İzmir İl Eşbaşkanı Vezan Karabulut, Muğla İl Eşbaşkanı Neslişah Çetinkaya ve İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk da yer aldı. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Ege Bölge Temsilciliği önünde bir araya gelen grup, yürüyüş öncesi açıklama yaptı. DEM Parti İzmir İl Eşbaşkanı Mehmet Kuruş, halkın kararlı direnişi karşısında AKP'nin kayyum kararında geri adım atmak zorunda kalacağını belirterek, "Suni gerekçe ve sahte delillerle, halkın iradesiyle seçilen eşbaşkanımız tutuklandı. Colemêrg halkının iradesi gasp edilmek istendi. Özgürlük, demokrasi ve barışın tesis edilmesi için yoğun bir mücadele sürecinin başlatılması gerekiyor. Bugün buradan gerçekleştirdiğimiz yürüyüş, 'İradeye saygı yürüyüşü'dür. Türkiye ve Kurdistan'ın her tarafından gerçekleştirilecek olan bu yürüyüş, darbelerin bertaraf edilmesini ve halkın iradesine saygı duyulmasını amaçlamaktadır" dedi.

Açıklamanın ardından yürüyüşler, alkış, zılgıt ve sloganlarla Ankara'ya hareket etti. İSTANBUL/İZMİR

 

* * *

Kartal’da miting yapıldı

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) yerel seçimlerde kazandığı Colemêrg Belediyesi’ne kayyum atanmasına karşı “Emeğimiz, özgürlüğümüz için kayyıma geçit vermeyeceğiz” şiarıyla önceki gün Kartal Meydanı’nda miting düzenledi. Mitinge sedika, siyasi parti ve örgüt, emek ve meslek örgütleri, kadın ve gençlik örgütleri olmaka üzere onbinlerce kişi katıldı.

Miting öncesi Kartal’da bulunan Başak durağında büyük bir kitle toplandı. Kortejde, 29 Haziran 1925’te Amed’in Dağkapı Meydanı’nda 46 arkadaşı ile birlikte idam edilen Kürt önderlerinden Şêx Said ve 1999'da Türkiye’ye teslim edilen PKK Abdullah Öcalan’a 29 Haziran’da görülen karar duruşmasında verilen idam kararına dikkat çeken, dev “1925’ten 1999’a Biz Diz Çökmedik Çökmeyeceğiz” pankartı açıldı.

HDK, DEM Parti, TJA’nın olduğu kortejde katılanlar, üzerinde “Kayyum defol” yazılı siyah tişörler giyerken, ellerinde ise siyah zemin üzerinde beyaz yazılı “Kayyum defol” ve “Özgürlüğe ses ver” dövizlerini taşıdı. Kortejde ki kitle sık sık “Kayyum gidecek biz kalacağız”, “Direne direne kazanacağız” ve “Jin jiyan azadî” sloganlarını attı. 

7’den 70’e her yaştan yurttaşın katıldığı mitingde, yurttaşlar davul zurna eşlinde halay çekti. Kayyum karşıtı sloganların hiç eksik olmadığı mitingde, AKP iktidarının istifasına dönük sloganlarda atıldı.

Miting, başta kayyum olmak üzere faşizme karşı birlikte mücadelenin önemine vurgu yapılan ortak basın metninin okunmasıyla miting başladı. Mitingde öne çıkan mesaj, Kurdistan ve Türkiye halklarının demokrasi, özgürlük ve barış için ortak mücadele etmesinin önemiydi. 

Kayyım atanan Colmêrg Belediye Eşbaşkanı Viyan Tekçe de kayyumun ortak bir sorunu olduğuna dikkat çeken konuşmasında, tüm saldırılara karşı ortak mücadele etmenin önemine vurgu yaptı. 

Konuşmaların ardından miting, sanatçı Onur Akın, Adalılar ve Arhat’ın sahnede seslendirdiği şarkılarla son buldu. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.