Hatimoğulları: Önce tecridi kaldırın

Tülay Hatimoğulları

Tülay Hatimoğulları

  • DEM Parti Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları, Kürt sorununun çözümü ve barışın yolunun İmralı tecridinin kaldırılmasından geçtiğini belirterek, diyalog, müzakere ve onurlu barışa hazır olduklarını söyledi. 

Partisinin Meclis Grup Toplantısı'nda konuşan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları, çok kutuplu dünyada yeni bir paylaşım savaşının sürdüğünü; enerji kaynakları; Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon gaz rezervleri, enerji nakil hatları üzerinden dünyanın yeniden şekillendirilmek istendiğini söyledi. Bu tablo içinde Türkiye'nin durumunu hep birlikte değerlendirmek zorunda olduklarını savunan Hatimoğulları, iktidar cenahından gelen 'iç barış ve iç barışın stratejisi' söylemlerin eişaret ederek, "DEM Parti olarak dün olduğu gibi bugün de Türkiye'de halkların birbiriyle dayanışma, barış, eşitçe ve kardeşçe yaşaması için çalışmalarımızı yürütmeye devam edeceğiz. MGK'nın 3 Ekim'deki sonuç bildirgesindeki 5 maddenin ilk üç Kürtleri daha fazla nasıl öldürürüz, Kürtleri daha fazla döveriz üzerine yazılmış. Bunu da kamuoyu ve kendilerine hatırlatmak isteriz; iç barış ve iç barışın stratejisi böyle mi oluşturulacak?" diye sordu. 

Kürt sorununun barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözülmesi; Türkiye’nin, Suriye’de statü elde etmek üzere olan Kürt halkının statü hakkına dayanışmacı bir çizgiyle yaklaşması gerektiğini belirten Hatimoğulları, "Bu Türkiye’nin resmi görüşü olarak da sunulabilmelidir. Barışın bölgede sağlamanın yolunun buradan geçtiğini kimse unutmamalıdır. Bizler bu taleplerimizi yükseltmek için özellikle İmralı’da Sayın Abdullah Öcalan üzerinde yürütülen tecridin kırılması gerektiğini canı gönülden savunuyoruz" şeklinde konuştu.  

Onurlu barış isediklerini tekrarlayan Hatimoğulları, şunları ekledi: "Onurlu barışın tesis edilmesi için ödenecek bedel, verilecek mücadele neyse veriyoruz, vermeye de hazırız. Bu konuda müzakere ve diyalog gerektiren dönemlerde de müzakere ve diyaloga da hazırız. Şu unutulmamalıdır ki; kamera karşısına çıkıp iki söz söyleyerek yetinilmesi değil, tam da çözüme dair bir plan ve programın kamuoyuna açıklanması, böylesi bir programla ortaya çıkılması gerekir."

DEM parti, zaten öyledir

Hatimoğulları, Grup Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Hatimoğulları, Bahçeli’nin “Türkiye partisi olun” şeklindeki sözleriyle ilgili “DEM Parti zaten Türkiye partisi. DEM Parti kendi içindeki temsiliyetler başta olmak üzere Türkiye’deki bütün halkların ve inançların temsil edildiği, var olduğu bir partidir” dedi. 

Hatimoğulları, ayrıca “Yeni Anayasa” tartışmalarına dair sorulan soruya da “Yol temizliği şart” diyerek, şöyle devam etti: “Bölgenin etrafını, içini ve Türkiye’nin sınırlarına dayanmış olan ateş çemberinin ülkemize yansıma ihtimali yüksektir. Türkiye’deki bütün siyasi partilerin, oluşumlarının ve demokrasi güçlerinin bunu büyük bir olgunlukla ve dirayetle değerlendirmesi lazım. Türkiye’nin de iç barışa ihtiyacı var.” 

Bahçeli’nin, “Yeni döneme giriyoruz” şeklindeki sözlerini de değerlendiren Hatimoğulları, şunları kaydetti: “Kendilerinin ne kastettiğini, ajandalarının ne olduğunu bilmiyoruz. Bizlere ve kamuoyuna açıklanmadığı için yapılan konuşmaları sadece yorumlayabiliyoruz. Eğer yeni bir süreç başlatılacaksa bu da ancak yol temizliğiyle olabilecek bir şeydir. Bugün Türkiye’de gerçekten kronikleşmiş bir sorun var ve Türkiye’nin demokratikleşmesinin önünde engeldir. Kürt sorununun barışçıl yollarla çözülmesi gerekiyor.” ANKARA

 

* * *

Bahçeli, ilk Meclis'i hatırlattı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DEM Parti sıralarına gidip elini uzatmasının anlık olmadığını belirterek, yangının Türkiye'nin kapısına dayandığına işaret edip İlk Meclis'in yapısını hatırlattı.

Partisinin Meclis Grup Toplantısı'nda konuşan Bahçeli, siyasette hiç kimseyle, hiçbir partiyle kategorik olarak alıp veremeyecekleri, konuşup çözemeyecekleri bir şey olmadığın söyledi. Bahçeli, ilk Meclis'in yapısını hatırlatarak, o dönem görev alanların birbirlerinin kökenine, yöresine, anasının diline bakmadıklarına; birbirlerinin siyasi meşrebini, etnik ve mezhebi aidiyetini sorgulamadıklarını söyledi.DEM Parti sıralarına giderek elini uzattığını hatırlatan Bahçeli, sözlerini şöyle sürdürdü: "Doğaçlama olmayan bu iyi niyetli tutumumu, siyasi nezaketten öte önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı çarpışması ve yeni anayasa için cephe genişletme çabası olarak görenler mayın tarlasında söğüt gölgesi arayan zavallı biçarelerdir. Uzattığım el, milli birlik ve kardeşliğimizin mesajıdır. Uzattığım el, İlk Meclis'in ve Sayın Cumhurbaşkanımızın isabetli sözlerinin meşale gibi yanan aydınlığıdır. Uzattığım el, 'Gelin Türkiye partisi olun, gelin teröre cephe alın, gelin bin yıllık kardeşliğimizde kenetlenin' temenni ve teklifidir. Biz, gelişigüzel, keyfekeder, can sıkıntısından, anlık dürtülerle, dümenden ve düzenden el uzatmayız. Biz durduk yere el vermeyiz, öylesine yerimizden kalkıp da el sıkmanın merakına tevessül ve teşebbüs etmeyiz. DEM'e evvela düşen sorumluluk, uzanan bu samimi elin kıymet hükmünü anlaması, dahası Türkiye partisi olması yönünde bir eşik olarak algılayıp değerlendirmesidir. Türk ve Türkiye Yüzyılı'nda sıfırlanmış terör ve bölücülük melanetinden sonra, aşımızı beraber taşıralım, işimizi birlikte artıralım, huzur ve güvenliğimizi el ele çoğaltalım, nitekim dünya genelinde Türkiye Cumhuriyeti'nin yeryüzü cenneti olmasını sağlayalım."

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.