Çözüm, merkezi olmayan Suriye’de

Yurt Dışı Haberleri —

 Îlham Ehmed

Îlham Ehmed

  • Yeni Suriye’nin kaderinin merkezi olmayan bir devletten geçtiğini söyleyen Kuzey ve Doğu Suriye Dış İlişkiler Dairesi Eş Başkanı Îlham Ehmed: “Federal bir Suriye bileşenler, kadınlar ve inançlar için güvenlik istikrar ve barışı getirecektir.”
  • İşçi Partili Milletvekili Lloyd Russell-Moyle: “DAİŞ boyutu var, onları bozguna uğratan Kürt yoldaşlarımıza teşekkür borçluyuz. Türkiye’nin saldırgan tavrına da dikkat çekmeliyiz.”

İngiltere’nin başkenti Londra’da diplomatik temaslarını sürdüren Kuzey ve Doğu Suriye Dış İlişkiler Dairesi Eşbaşkanı Îlham Ehmed, İngiltere Parlamentosu'nda düzenlenen panele konuşmacı olarak katıldı. Eşbaşkan Ehmed, Türk devletinin saldırı tehditleri, DAİŞ ile mücadele, Suriye’nin yeniden inşası ve Suriye’de Kürt varlığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İşçi Partili Milletvekili Lloyd Russell-Moyle ev sahipliğinde düzenlenen “Kuzey ve Doğu Suriye’deki özerk yönetimin geleceği” konulu panel yoğun ilgi gördü. Panele, Milletvekilleri Sandy Martin ile Steven Race, gazeteciler ve politikacıların da aralarında bulunduğu çok sayıda dinleyici katıldı. Centre For Kurdish Progress (Kürt Çalışmaları Merkezi) tarafından organize edilen toplantıda konuşan Îlham Ehmed, Türkiye’nin düşman gördüğü Kürtlerle savaş halinde olduğuna dikkat çekti. Ehmed, “Kürtlerin kendi kendisini yönetmesini, irade sahibi olmasını istemiyor. Kürt sorununun çözümü, Ortadoğu sorununun çözümüdür” dedi.

 

 

Türkiye’nin çirkin saldırganlığı

Panelin açılış konuşmasını yapan İşçi Partili Milletvekili Lloyd Russell-Moyle, yakın zamanda Kuzey Suriye’ye gerçekleştirdiği ziyaretteki gözlemlerini anlattı. Türkiye’nin saldırılarını ‘çirkin’ olarak niteleyen Russell-Moyle, “Kendim birkaç ay önce gidip yerinde gördüm. Çoğulcu demokrasinin nasıl işlediğine şahit oldum. Özellikle de ezilen ve kadın-karşıtı olarak görülen bir bölgede, yaşamın ve yönetimin her alanında var olan kadınları gördüm. Farklı kültürlerden ve farklı inançlardan toplumların bir arada, eşit bir şekilde yaşamı paylaştığına tanıklık ettim” dedi.

Kürt yoldaşlara borçluyuz

Yaratılan sistem için “Çoğulcu, demokratik, feminist, çevreci ve konfederalist bir toplumsal sisteme tanıklık etmek beni etkiledi” diyen Milletvekili Russell-Moyle şöyle konuştu: “Bu anlamda yüz yıllık Britanya’dan daha ileri bir durumda diyebilirim. Medeniyetin doğduğu topraklarda yaratılan bu toplumsal sistemi koruyamazsak, evrensel etik kurallarımızı gözden geçirmeliyiz. Diğer yandan DAİŞ boyutu var. Onları bozguna uğratan Kürt yoldaşlarımıza teşekkür borçluyuz. Bir diğer konu da Türkiye’nin çirkin saldırgan tavırlarına dikkat çekmeliyiz.”

 

 

Ankara durumun iyileşmesini istemiyor

Lloyd Russell-Moyle’nin açılış konuşması ardından söz alan  Eşbaşkan Îlham Ehmed ise BAAS rejiminin çökmesi ile Kuzey ve Doğu Suriye dışındaki çatışmaların durduğunu söyledi. Ancak Türk devleti ve çetelerinin saldırıları ile bölgelerinde durumun daha da kötüleştiğine dikkat çekti. Heyet Tahrir Şam (HTŞ) ile diyalog içerisinde olduklarını belirten Ehmed, Kürt halkının Suriye’de temsil edilmesi önündeki engelin Türkiye olduğunu aktardı. Güvenlik durumu için, “Türkiye’nin attığı adımlar nedeniyle maalesef kötüleşti” diyen Ehmed, “Ankara yönetimi durumun iyileşmesine izin vermiyor” ifadesini kullandı.

Türkiye DAİŞ’i güçlendiriyor

Tehlikeli ve yüksek risk kategorisinde ele alınan 47 ülkeden 800 Batılı DAİŞ’linin ellerinde olduğunu hatırlatan Ehmed, "Vatandaşları oldukları ülkelerin mutlaka çözüm konusunda sorumluluk almaları gerekiyor" dedi. Îlham Ehmed, Türk devletinin yayılmacı emellerini Rojava’yı işgal üzerinden gerçekleştirmek istediğini ifade ederek şunları ekledi: “Türk devletine dönük Rojava’dan hiçbir saldırı gelişmedi, aksine hep kendileri bize saldırdı. Türk devleti saldırı tehditlerini artırdı. Şimdi de güvenli bölgenin kendileri tarafından kontrol edilmesini talep ediyorlar. Türkiye’nin güvenli bölge algısı, tüm Rojava’nın işgali demektir. DAİŞ’in bu kadar güçlenmesinde Türk devletinin payı da büyüktür. Türk sınırları DAİŞ’liler için geçiş güzergahı oldu” dedi.

 

 

Kürtleri ‘terörist’ olarak görüyor

“Türk devleti terörle savaştığını iddia ediyor” diyen Ehmed, bunun yalnızca Kürt düşmanlığına kılıf uydurmak olduğunu belirtti. Îlham Ehmed, “DAİŞ terörüne karşı savaşan SDG’yi terör örgütü olarak görüyor. Aslında Türk devletinin gözünde her Kürt bir teröristtir. Kürtlerin kendi kendisini yönetmesini, irade sahibi olmasını istemiyor. Görüyorsunuz, 20 milyon Kürt’ün yaşadığı ülkede, 6 milyon oy alan HDP’ye ve seçilmişlere nasıl saldırıyor, nasıl zindana atıyor” dedi.

Çözüm: Federal Suriye

Çoklu etnik ve inançsal yapıya sahip Suriye’de merkezi bir devletin iç savaşa sebep olacağına dikkat çeken Eşbaşkan Ehmed, federalizmin de bir alternatif olduğunu söyledi: “Federal bir yönetimden yoksun Suriye’ye barış gelmeyecektir. Aksi takdirde merkezi bir Suriye, iç savaşın fitilini ateşleyecektir. Bu yüzden federal bir Suriye, bileşenler, kadınlar ve inançlar için güvenlik, istikrar ve barışı getirecektir” diye konuştu.

 

 

Geldiler, yardım ettiler

Ehmed, hem PKK hem de peşmerge ve Kürdistan’ın diğer parçalarından gelen Kürt savaşçıların DAİŞ’e karşı Kürt halkını ve bölge halklarını savunduğunu hatırlattı. Ehmed: “PKK savaşçıları geldiler, DAİŞ’e karşı bizim yanımızda savaştılar. Yine peşmergeler de savaşmak için geldi. Bir kısmı gitti; bir kısmı savaş gazisi, yaralı, hasta ve yaşlı olanlar kaldı. Durumlar iyileştiğinde onlar da döneceklerdir” dedi.

Türk devletinin kafası karışık

Kürt sorununa dair Türkiye’de yürütülen tartışmalar hakkında konuşan Ehmed, “Biz Türkiye’de yürütülen tartışmaların başarılı olması için umutluyuz. Kürt sorununun çözümünün, Ortadoğu sorununun çözümü olduğuna inanıyoruz. Ancak diğer taraftan Türkiye, Kürtlere karşı hem söylemde hem sahada çok saldırgan bir politika izliyor. Kürtlere karşı savaşını şiddetle sürdürüyor. Bu, kendi içinde büyük bir çelişkidir” ifadelerini kullandı.

Kürtler arası ittifak için çabalıyor

Rojava Kürdistanı’nda başlayan ve hala devam eden Kürtler arası ittifaktaki son sürece de değinen Ehmed, “Rojava’daki Kürtler, kendi aralarındaki ittifakı geliştirmek için ciddi bir diyalog içerisinde ve önemli gelişmeler kaydettiler. Aynı zamanda Kürdistan’ın diğer parçalarındaki Kürtlerle de diyalog var. Bu diyalogu çok kader tayin edici buluyoruz. En kısa zamanda sizlerin de müjdeyi duymasını temenni ediyoruz” diye konuştu. LONDRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.