Derhal ateşkes çağrısı

Dünya Haberleri —

Gazze - Foto: AFP

Gazze - Foto: AFP

  • Gazze’de süren savaşta ateşkese gidilmesini ve esirlerin karşılıklı serbest bırakılmasını isteyen birçok devlet ortak imzalı bir bildiri yayınladı. İsrail saldırılarında sivil katliam sürerken Hamas’ın askeri kolu bir rehineyi öldürdüğünü ve ikisini de yaraladığını açıkladı. 

Gazze şeridinde insani ve yapısal yıkıma sebep olan İsrail Hamas savaşı için Avrupalı devletleri ve çok sayıda ülkenin yetkilileri ortak bir yazılı açıklama imzalayıp yayınladı. bildiri ile ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya, Ortadoğu'da gerilimin azaltılması ve Gazze'de bir an önce ateşkesin sağlanmasını istedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer tarafından imzalanan bildiride ayrıca, Hamas'ın elindeki rehinelerin geri verilmesi ve insani yardımların "sınırsız" bir şekilde bölgeye ulaştırılması çağrısında bulunuldu. Arabulucular, aylardır tarafları üç aşamalı bir plan üzerinde anlaşmaya ikna etmeye çalışıyor. Plan, Hamas'ın 7 Ekim saldırısı sırasında aldığı rehinelerin geri kalanını, İsrail tarafından hapsedilen Filistinlilere karşılık serbest bırakmasını ve İsrail'in Gazze'den çekilmeyi kabul etmesini içeriyor.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Başkan Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve Katar Emiri Şeyh Temim'in, mümkün olan en kısa zamanda ateşkes anlaşmasının tamamlanması için müzakerelerin bu hafta yeniden başlamasına yönelik çağrısına destek veriyoruz ve kaybedecek daha fazla zaman kalmadığını vurguluyoruz. Tüm taraflar sorumluluklarını yerine getirmeli."

Öfkelenip rehine vurmuşlar
Kassam Tugayları ilk kez kendi üyelerinden birinin rehineleri öldürdüğünü açıkladı. Hamas'a bağlı Kassam Tugayları sözcüsü Ebu Ubeyde, Pazartesi günü Gazze'de iki ayrı olayda bir İsrailli erkek rehinenin gardiyanı tarafından öldürüldüğünü ve iki kadın rehinenin de ağır yaralandığını söyledi. Ebu Ubeyde, Telegram'da yayınladığı açıklamada, "İki ayrı olayda, düşman esirleri korumakla görevli iki asker, bir Siyonist esiri vurarak öldürdü, ayrıca hayatları kurtarılmaya çalışılan iki kadın esiri de ağır yaraladı. Düşman hükümet bu katliamların ve Siyonist mahkumların hayatlarını etkileyen tepkilerin tüm sorumluluğunu taşımaktadır" ifadelerini kullandı.
Ebu Ubeyde, olayı araştırmak için bir komite kurulduğunu söyledi. Bulguların daha sonra açıklanacağını belirten Kassam Tugayları sözcüsü, iki yaralı rehinenin hayatını kurtarmak için çalıştıklarını söyledi.

Gazze’de katliam devam ediyor
Cumartesi günü, İsrail'in Gazze'de yerinden edilmiş Filistinli ailelerin yaşadığı bir okul kompleksine düzenlediği hava saldırısında yaklaşık 100 kişi öldü. İsrail Pazartesi günü ölüler arasında 31 militanın olduğunu iddia etti. İsrail’in iddialarını reddeden Hamas ve İslami Cihad, okulda silahlı kişilerin bulunmadığını söyledi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.