Devrimin doktoru

Kadın Haberleri —

  • Hêvî Mîrzo’nun babası Şehit Mihemed Salih Mîrzo, kızının doktor olmasını ve halkının sağlığı için çalışmasını istiyordu. Hêvî, üniversite sınavında birinci olup Rojava Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne kayıt yaptırarak babasının hayalini gerçekleştirdi.

Hêvî Mîrzo, Serêkaniyêli genç bir kadın. 12 yaşındayken doğup büyüdüğü Serêkaniyê, Türk devleti tarafından işgal edildi. Evinden ve toprağından koparılan Hêvî Mîrzo, işgal sonrası ailesiyle birlikte Hesekê’ye yerleşti. Lise eğitimini burada tamamladıktan sonra üniversite sınavında birinci oldu ve Rojava Üniversitesi’nde 6 yıl sürecek Tıp Fakültesi eğitimi için hazırlanıyor.

Ancak evini, toprağını, okulunu ve arkadaşlarını geride bırakarak yeni bir yaşama uyum sağlamaya çalışan Hêvî Mîrzo için bu başarıyı kazanmak hiç kolay olmadı.

“Hesekê’ye göç ettiğimizde bir yabancı gibiydim, tanıdığım kimse yoktu” diyen Hêvî Mîrzo, o süreci ANF’ye şöyle anlattı: “9’uncu sınıfı Hesekê’de tekrar okumaya başladım. Sürekli ev değiştirmek zorundaydık, bu nedenle üç kez okul değiştirdim. Hep başa dönüyordum. İşgalin etkilerini iliklerime kadar hissediyordum. Ancak işgale inat, okulumu tamamlamam gerektiğini hiç unutmadan çabaladım.”

Anadilinde çalıştı kazandı

Hêvî Mîrzo, devrimle büyüyen ve okullarında okuyan öğrencilerden biri. Anadili Kürtçe sayesinde bugün sınavda birinci oldu. Hêvî Mîrzo, devrimle başlayan okul hayatına dair, “Rojava Devrimi sayesinde anadilimde eğitim alma fırsatı bulduğum için hem mutlu hem gururluyum. Ve kendimi çok şanslı hissediyorum. Sonuç olarak üniversite sınavında birinci oldum ve Rojava Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne kaydımı yaptım” dedi.

Tıp okumak istemesinin en önemli nedeni ise babası Mihemed Salih Mîrzo, “Doktorluk okuyacaksın, büyük bir doktor olacaksın” sözleriydi. Hêvî Mîrzo’nun babası Mihemed Salih Mîrzo, 2014 yılında çetelerin saldırısı sonucu şehit düştü.

Babanın mirası

Şehit babasının hayallerini gerçekleştirmek için yola koyulan Hêvî Mîrzo, şöyle devam etti: “Babam doktor olmamı çok istiyordu ve bunu sürekli dillendirirdi. Şehit olduğu gün bana oyuncak sağlık seti almıştı. Doktor olduğum günü görmesini çok isterdim ama olmadı. Annemin de isteği bu yöndeydi. Annem Meha Hesen, bir şehit eşi olarak 5 çocuğuna sahip çıktı. Bu devrim için bizi yetiştirdi ve büyüttü, eşinin izinden devam etti. Devrimin doktorlara ihtiyacı var.”

***

Halkı için okudular

Hêvî Mîrzo Kuzey ve Doğu Suriye’de üniversite sınavında birinci olurken, sözel (wêjeyî) ve sayısal (Zanistî) bölümlerden ilk 15’te yer alan öğrencilerin isimleri şöyle: Hêvî Mîrzo, Zekeriya Hesen, Saya El Fetah, Şeyda Baco, Lîlaz Heme, Meyada Mehmûd, Sulaf Mihemed, Beyan Hemze, Rosêl Îsa, Berfîn Merhem, Elai Eldîn Hinkî, Roza Izo, Hîsên Îbrahîm, Ahîn Hisên ve Munzir Hesen. QAMIŞLO 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.