Dik durduğu için cezalandırılıyor!

Yurt Dışı Haberleri —

Kenan Ayas

Kenan Ayas

  • Almanya’da 129b’den yargılanan Kenan Ayas hakkında 4 yıl 6 ay hapis cezası talep ediliyor. Avukatları, bu kararla “kendisini ‘terörist’ olarak etiketletmeyen, Kürt davası lehine net ve bükülmez duruş sahibi Ayas’ın cezalandırılmak istendiğini” belirtti.

REWŞAN DENİZ

Bir yıldır Hamburg’da yargılanan Kürt siyasetçi Kenan Ayas hakkında Hamburg Yüksek Bölge Mahkemesi 4 yıl 6 ay hapis cezası talebinde bulundu. Avukatları yaptıkları ortak açıklamayla Ayas’ın pişman olmayan, net ve dimdik duruşu nedeniyle cezalandırılmak istendiğini belirtti.

Almanya’nın talebiyle Kıbrıs’ın iade ettiği, Haziran 2023’ten bu yana Damtor Cezaevi’nde tutuklu bulunan Ayas hakkında Alman Ceza Kanunu’nun 129b maddesinden dava açılmıştı. 19 Haziran Çarşamba günü yapılan 31. duruşmada Ayas hakkında Federal Başsavcılık 4 yıl 6 ay gibi yüksek bir ceza talep edildi. Avukatları Antonia von der Behrens, Stephan Kuhn ve Efstathios C. Efstathiou dün ortak bir açıklamayla Alman yargısı ve Kürtlere yönelik kriminalizasyona tepki gösterdi.

70’ten fazla delil reddedildi

Ayas hakkındaki davada karar aşamasına gelindiğini kaydeden avukatlar “Mahkeme daha önce savunmanın üç delil talebini daha reddetmişti. Savunmanın 70'ten fazla delil talebinin neredeyse tamamının reddedildiği göz önünde bulundurulduğunda bu durum şaşırtıcı değildi. Böylece duruşmada delillerin toplanması sona ermiştir” dedi.

Yargı gerçeği gözardı ediyor

Federal Başsavcılık, savcılığın Kenan Ayas’ın PKK üyesi olduğu olduğu görüşüne katılarak; Almanya mahkemeleri tarafından karara bağlanan 30’u aşkın davadan çıkan kararı da PKK’nin ’terörist’ olduğu iddiasına dayanak gösterdi. Avukatlar buna tepki göstererek, “PKK'nin Türk hükümetiyle barış görüşmeleri yürütüp yürütmediği, YPG/YPJ ile birlikte DAİŞ’e karşı savaşıp savaşmadığı ya da sadece Kuzey Irak'ta Türk ordusunun uluslararası hukuku ihlal eden saldırılarına karşı kendini savunup savunmadığı Federal Başsavcı ve Alman yüksek mahkemeleri için önemsizdir” ifadelerini kullandı.

AB üyesi ülkelere ihraç ediliyor

Almanya’nın Kürt siyasetçilere yönelik kriminalizasyon politikasının diğer Avrupa ülkelerine de taşınmaya çalışıldığına işaret eden avukatlar, “Almanya'nın Avrupa tutuklama kararlarıyla ihraç ettiği bu ideolojik duruş, Kıbrıs gibi PKK'ya farklı muamele eden ve  üyelerini terörist olarak yargılamayan AB üyesi ülkelere de ihraç edilmektedir” diye belirtti.

Kanıtlar çelişkili

2018-2020 yılları arasında Hamburg ve Köln’deki siyasi faaliyetleri nedeniyle cezalandırılmak istenen Ayas hakkındaki suçlamaların istihbarat bilgileri ve telefon görüşmelerine dayandığının altını çizen avukatlar, savcılığın iddialarını desteklemek için gösterilen kanıtların çelişkili ve güvenilir olmadığını kaydetti.

Artan baskıların bir parçası

Federal Başsavcılığın Ayas için 4 yıl 6 ay hapis gibi yüksek bir ceza talep etmesinin PKK’ye yönelik artan yaptırımların bir parçası olduğuna dikkat çeken avukatlar, şu açıklamada bulundu: “Bu orantısız derecede yüksek ceza, Alman yargı makamlarının PKK'ya yönelik yaklaşımının son dönemde yoğunlaştığının bir ifadesidir. Kenan Ayas'ın sabıkasız olduğu, Türkiye'de haksız yere uzun yıllar hapis yattığı, ağır işkence gördüğü ve Federal Başsavcı’nın görüşüne göre sadece birkaç spesifik ve şiddet içermeyen eylemle suçlanabileceği gerçeği göz ardı edilmektedir. Bu yüksek ceza, Kenan Ayas'ın ne itiraf ettiği ne de pişman olduğu, yani kendisini ‘terörist’ olarak etiketlemediği, ancak Kürt davası lehine net ve bükülmez bir duruş sergilediği gerçeğini yaptırıma tabi tutmayı amaçlamaktadır.”

Duruşma 2 Temmuz’da

Kenan Ayas'ın üç savunma avukatının kapanış konuşmaları 2 Temmuz 2024 tarihinde yapılacak ve ardından Ayas'a son söz hakkı verilecek. Ayas, yargılamaya ve iddialara ilişkin görüşlerini ayrıntılı olarak sunma fırsatına sahip olacak.

Siyasi bir dava

Kürt siyasetçi Kenan Ayas 15 Mart 2023’te Avusturya'da bulunan ailesini ziyaret etmek amacıyla gittiği Larnaka Havaalanı’nda Alman devletinin iade talebiyle gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Görülen duruşmalar sonucunda Ayas’ın Almanya’ya iade edilmesi kararlaştırılmış ve Ayas’ın Almanya’ya iadesinden 10 gün sonra da Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulidis Berlin’de Almanya Başbakanı Olof Scholz ile bir araya gelmişti. Almanya’da yayın yapan faz.net adlı yayın organı da Erdoğan’ın 17 Kasım Almanya ziyaretinden Kenan Ayas’ın yargılanması sebebiyle memnun ayrıldığına dikkat çekilmişti.

12 yıl tutuklu kalmıştı

Daha önce de Türkiye’de birkaç kez yargılanan Ayas, 12 yıl cezaevinde kalmıştı ve 2012 yılından bu yana da siyasi mülteci olarak Kıbrıs Cumhuriyeti’nde yaşıyordu. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.