Dilinin ve davasının yoldaşı

Kadın Haberleri —

Ayşe Taşçı

Ayşe Taşçı

  • Barış Annesi Ayşe Taşçı, 8 Mart’ta Kürtçe şarkı söylediği ve konuşma yaptığı için hakkında dava açıldı. Taşçı, “Yaşadığımız sürece bu dilin ve davanın yoldaşı olacağız. Mücadelemizi, halaylarımızı ve şarkılarımızı bırakmayacağız. Bu bizim en doğal hakkımız” dedi.

Sêrt’te 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliğine katılan 6 kadına “Örgüt propagandası” iddiasıyla dava açıldı. Söyledikleri şarkılar ve yaptıkları konuşma gerekçe gösterilerek açılan davada, şarkılarda geçen “Kurdistan” kelimesi suçlamaya gerekçe yapıldı. Dava açılan kadınlardan biri de Barış Annesi Ayşe Taşçı.

Geçtiğimiz aylarda iddianamesi hazırlanan dosya Siirt 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 5 sayfalık iddianamede söylenen şarkılar ve yapılan selamlamalar yer alırken, Ayşe Taşçı’nın konuşmasında "örgüt propagandası" yaptığı iddia edildi.

Sen Kürtçe öğren!

Son dönemde Kürtçe şarkılarla halay çekenlere dönük tutuklamalara işaret eden Taşçı,hakkında açılan davaya tepki gösterdi. Savcılığın ifadede “Türkçe konuş” demesi üzerine, kendisinin savcıya “Kaç yıldır buradasın sen Kürtçe öğren” dediğini aktaran Taşçı, hakkında Newroz’da yaptığı konuşma, selamlama ve eşlik ettiği şarkılardan dolayı da dava açıldığını söyledi.

Ne halayımı bırakırım ne kültürümü

“Kültürümüzü ve halaylarımızı bırakmayız” diyen Taşçı, Jinha’ya şunları anlattı: “Kendi hakkımızdan ve doğrulardan bahsetmemizi istemiyorlar. Konuştuğumuzda ya cezaevi ya da ölüm seçeneğini gösteriyorlar. Kürt’üz demeyelim diye ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. ‘Her daim başınız eğik olsun’ diyorlar. Ama şunu iyi bilsinler; başımız her daim dik. Yaptığım konuşmayı, söylediğim şarkıyı, 8 Mart’a neden katıldığımı sordular. ‘İrademle katıldım’ dedim. Şarkılarımızı unutturmak, sindirmek istiyorlar.”

Taşçı, “Hepimizin sonu ölüm, en azından bu ölüm şerefli olsun. Yaşadığımız sürece bu dilin ve davanın yoldaşı olacağız. Mücadelemizi, halaylarımızı ve şarkılarımızı bırakmayacağız. Bu bizim en doğal hakkımız” dedi. SÊRT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.