Diyarbakır yerel hizmetler ve ortak akıl
Hicri İZGÖREN yazdı —
- Kurucu üyeleri arasında akademisyen, doktor, avukat, mühendis, gazeteci, yazar, eski milletvekili ve iş insanları yer alan DİTAM, 2010 yılından bu yana STÖ’leri, aktivistleri, akademisyenleri ve siyasetçileri bir araya getiriyor.
Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi -Navenda Lêkolînên Civakî ya Dîcleyê- (DİTAM) Derneği iki gün önce Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları ile sivil toplum kuruluşlarını buluşturan bir toplantı düzenledi.
Öncelikle henüz bilmeyenler açısından ifade edersek, yıllardır son derece değerli çalışmalar yürüten Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi -Navenda Lêkolînên Civakî ya Dîcleyê-(DİTAM) Derneği 2010 yılında Diyarbakır’da kurulmuş bir düşünce kuruluşu.
Kurucu üyeleri arasında akademisyen, doktor, avukat, mühendis, gazeteci, yazar, eski milletvekili ve iş insanları yer almaktadır. DİTAM 2010 yılından bu yana STÖ’leri, aktivistleri, akademisyenleri ve siyasetçileri bir araya getiriyor.
* * *
Bu kapsamda iki gün önce -23 Temmuz‘da- Diyarbakır’da “Diyarbakır, Yerel Hizmetler ve Ortak Akıl” başlıklı bir toplantı düzenledi.
DİTAM olarak ‘The European Endowment for Democracy’ (EED) desteğiyle yürütülen bir proje kapsamında, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirdi.
Toplantıda DİTAM’ın 2024 Şubat ayında 80 farklı sivil toplum kuruluşunun katılımıyla hazırladığı ‘Diyarbakır Yerel Hizmetlerde Neleri Kaybediyor’ adlı rapordan, belediyelerin stratejik planlarında yer almak üzere bir özet sunum yapıldı ve STÖ temsilcilerinin stratejik plan önerileri tartışıldı.
Diyarbakır'da yerel hizmetlerde yaşanan sorunları ele alan ‘Diyarbakır Yerel Hizmetlerde Neleri Kaybediyor’ adlı rapor daha önce Kürtçe, Türkçe ve İngilizce dillerinde yayınlanmıştı.
Rapor, yaklaşık 80 kurum ve kişinin katılımıyla gerçekleştirilen Odak Grup toplantıları sonucunda tespit edilen yerel hizmetlerdeki sorunlar, eksiklikler ve çözüm önerilerini kapsamlı bir şekilde ele alıyor. Rapor, ayrıca yerel hizmetlerde nelerin kaybedildiğine dair tespitler ve kent sorunları için sürdürülebilir çözümler üretilmesini amaçlayan önerileri de kapsıyor.
Odak Grup toplantılarının konuları arasında’ Kent, Çevre ve Kültürel Miras, Sosyo- Kültürel Yaşam ve Politikalar, İktisadi Durum ve Kırsal Kalkınma, Kadınlar, Gençler ve Çocuklar’ genel başlıkları altında sorunları ve çözüm önerilerini dile getiriyor.
Kent sorunlarına dair çözüm odaklı bir yaklaşım benimseyen bu çalışma, kentin içinde bulunduğu durumu ve yerel hizmetlerdeki değişimi merak edenler için detaylı bir bakış açısı sunuyor.
Rapor; tarihi, kültürel ve sosyal dokusunun tahrip edilmesi, ulaşım- altyapı sorunları, kentte çıkar amaçlı rant yaratma sorunu, kaçak yapılaşma ve işgal girişimleri ,ulaşım sorunu, metruk yapıların kazanılması, Dicle nehri ve vadisindeki tahribatlar, deprem vb. afetlere yönelik afet planlama sorunu, kadınlar, gençler ve çocuklara ilişkin sorunlar, yaygınlaşan uyuşturucu madde bağımlılığıyla mücadele, kayyım müessesesinin yarattığı tahribat ve kent kimliğinin korunması, kültürel ve sanatsal etkinliklerin dönüşümü gibi kapsamlı konuları ve çözümlerine ilişkin önerileri gündeme getiriyor.
Bu bağlamda iki gün önce ‘Diyarbakır Yerel Hizmetler Ve Ortak Akıl’ başlığıyla bir oturum düzenlendi.
* * *
Açılış konuşmasını DİTAM Başkanı Mesut Azizoğlu'nun yaptığı oturumun moderatörlüğünü Sedat Yurttaş yaptı. Daha önce kitaplaştırılan raporun kapsamlı bir sunumunu ekonomist Mehmet Aslan yaptı. Sonrasında söz alan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun sunumdaki başlıklara detaylı yanıtlar vererek, kayyım yönetiminin yarattığı boşlukları hızla doldurmak durumunda olduklarını, bu konuda kentin dinamikleriyle işbirliği yaparak ortak bir çalışma içerisinde bu talan ve tahribatın üstesinden gelmeyi amaçladıklarını dile getirerek bu alandaki çalışmalara başladıklarını dile getirdiler.
Oturum sonunda katılımcıların sorularını yanıtladılar.
Talep, beklenti ve çözüm önerilerinin detaylı bir şekilde dile getirildiği bu buluşmanın önemli bir başlangıç olacağını belirtmek gerek.