Sıkışınca gündem değiştir

Hicri İZGÖREN yazdı —

  • Siyaset, kendine yarar sağlayacak her alanı kullanır. Her boşluğu doldurmaya çalışır, sıkıştığında kitlenin dikkatini başka alanlara çekerek kusur ve yanlışlarını örtmeye çalışır. Gündem değiştirmek, yapay gündemler oluşturmak da bu yöntemlerin olmazsa olmazıdır.

Siyasetin çıkar için uygulamadığı yöntem yok gibidir. Yeter ki işine yarasın. Gündem değiştirme politikası da bu alanlardan biri. İtinayla kurgulanıp başarılı bir şekilde uygulandığında başarıya ulaşması kaçınılmazdır. Türkiye’de de iktidarlar, türlü yöntemlerle yapay gündemler oluşturarak, asıl ilgilenme durumunda olunması gereken konuları gözden kaçırmaya çalıştı her zaman.

Oluşturulacak gündem önceden medyadaki yandaşlara servis edilir. Manşetler atılır. Bu sayede ‘nereden çıktı bu gündem’ serzenişinin önüne geçilir. Toplum hemen yeni gündemin üstüne atlamaya hazırdır zaten. Artık iktidar kendini bu tartışmanın dışında gösterir. Onun adına kalemşorları ve sözcüleri devreye girer. Yeni gündem oluşturulduktan sonra eski gündem yavaş yavaş geri çekilir gazetelerde ve TV’lerde geri sıralarda verilir. Sıra yeni gündemin abartılmasına gelmiştir. Köpürtme işi yine medyanındır. Artık her şey hazır, iktidar olarak konuyu istediğiniz gibi şekillendirip kullanabilirsiniz.

 ***

İktidar aleyhinde olaylar geliştiğinde hemen gündem değiştirilir. Gerçek gündem esir alınır, onun yerine uygun bir gündem oluşturulur ve devreye sokulur. İlginçtir, muhalefet de anında oltaya atlar. Muhalif parti temsilcileri, akademisyenler, gazeteciler kanal kanal gezerek yorum üstüne yorum yaparlar. Tartışmalar alevlendikçe dinleyicilerin gerçek gündemden uzaklaştırılması kolay hale gelir. Korkmuş, sinmiş, teslim olmuş medya da gerçek gündemi saklamak üzere oluşturulmuş bu yapay gündemin değirmenine su taşırlar. Bu sayede gerçek sorunlar ve sıkıntıları el birliğiyle halıların altına süpürülmüş olur... İktidar bu konuda bir hayli başarılı.

Önce en yetkili ağızlardan bir gündem yaratılır sonra bu gazetelerin, ana haber bültenlerinin manşetine taşınır. Sonrası bildik tartışmalar. Oysa gerçek gündemi yok etmek üzerine kurulmuş bu taktiklerin boşa çıkarılması muhaliflerin yaşanan gerçeklerden kopmamasına, gerçek gündemi ısrarla sıcak tutmasına bağlıdır.

Noam Chomsky, dikkat dağıtma, gündem değiştirme stratejisini söyle betimler: “Toplumun dikkatini gerçek toplumsal sorunlardan uzaklaştırarak, önemsiz konularla uğraşmasını sağlamak. Toplumu meşgul etmek, düşünmesine vakit bırakmamak.”

***

Siyaset, kendine yarar sağlayacak her alanı kullanır. Her boşluğu doldurmaya çalışır, sıkıştığında kitlenin dikkatini başka alanlara çekerek kusur ve yanlışlarını örtmeye çalışır. Gündem değiştirmek, yapay gündemler oluşturmak da bu yöntemlerin olmazsa olmazıdır.

Son dönemlerde internet üzerinden sosyal medyada bunu trollerini de kullanarak uyguluyor. Troller, mantık ve kural dışı argümanlarıyla piyasaya çıkar her türden nefreti makamında, ırkçı, ayırımcı, cinsiyetçi ve benzeri argümanlarla ağız dalaşına girer, gündemi saptırırlar. Bir grup ya da kişiyi hedef alıp, her türden toplum kuralının ve nezaketin dışında hakaret ve küfre dayalı kullandıkları dil kullanıcılarda karşılık buldukça keyiflenir ve enerji toplarlar.

Olmayan bir şeyi gerçek gibiymiş gibi yaymak, gerçek gündemin karşısında yapay gündemler oluşturmak temel özellikleridir.

Siyasetin gündem değiştirme yöntemleri çeşitlidir. Oluşturulmaya çalışılacak sahte gündemin öncelikle medyada yer alan yandaşa servislenmesi sağlanır. Manşetler buna uygun oluşturulur. Troller buna göre mevzi alır. Ve atış başlatılır. Oluşturulan ve devreye sokulan bu yapay gündem tuzağına kapılacak bir kitle her dem bulunur. İktidar bu süreçten sonra kendini sanki bu olayın dışındaymış gibi göstererek kalemşorlarını, sözcülerini, trollerini cepheye sürer. Bu sayede toplum gerçek sorunlardan uzaklaştırılıp yapay konularla meşgul olup düşünmeye, sorgulamaya vakit bulamaz.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.