Güncel

Dönüm noktasıdır, Öcalan'ı serbest bırakın

Dünya Haberleri —

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın çağrısı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın çağrısı

Rêber Apo'nun yaptığı çağrıyı tarihi bir dönüm noktası olarak nitelendiren Kürt halkının dostları sıranın devlette olduğunu söylüyor

  • Die Linke Eşbaşkanı Jan van Aken: "Abdullah Öcalan, Türkiye'de bir barış sürecinin kapısını açmıştır. Alman hükümeti, barışı desteklemek için elinden geleni yapmalıdır. Buna PKK üzerindeki yasağın kaldırılması da dahil. Ve Öcalan serbest bırakılmalıdır."
  • Bask Parlamentosu Grup Başkanı Gorka Elejabarrieta Diaz: "Öcalan'ın, Kürdistan'daki çatışmanın çözümüne doğru ilerlemek için yeni bir fırsat yaratan tarihi çağrısını memnuniyetle karşılıyoruz... Bağlılığımızı bir kez daha teyit ediyoruz. Bijî Kurdistan!"
  • İtalya eski Başkbakanı Massimo D’Alema: "Bu olumlu bir gelişme, cesaretli bir mesaj ve umarım Türk hükümeti ve Erdoğan tarafından uzun ve acı verici bir çatışmayı sona erdirmek için somut bir olasılık olarak ele alınır.”

Rêber Abdullah Öcalan'ın İmralı'ya giden heyet aracılığıyla duyurduğu "Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı"na ilk tepkiler, tarihi olduğu ve umut verdiği yönünde. Kürt halkının dostu olan özgürlükçü güçler de birbiri ardına destek açıklamaları yaptı. Bask Ülkesi'nden, Alman siyasetinin güçlü aktörü Die Linke'ye, İtalya'nın eski başbakanı Massimo D’Alema’ya ve Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (Acilciler) lideri Mihraç Ural’a kadar dost çevreler, Rêber Abdullah Öcalan’ın fiziksel özgürlüğünün hemen sağlanmasını istedi.

Dostlardan destek ve umut mesajları 

Büyük oranda Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) silah bırakması çağrısını görmeyi tercih eden uluslararası güçlerin aksine, Kürt halkının dostları demokratik mücadeleye ve Rêber Öcalan’ın fiziksel özgürlüğüne dikkat çekti. "Öcalan’a Özgürlük ve Kürt Sorununa Demokratik Çözüm" hamlesinin her aşamasında çalışma yürüten partiler, STK’lar, işçi sendikaları ve aydınlar peş peşe özgürlük çağrısını yeniliyor. Mesajlarda Türkiye’ye düşen görevlere de özel vurgular vardı.

 

 

Aken: Öcalan serbest bırakılmalı

Die Linke Eşbaşkanı Jan van Aken, İstanbul’da dün yapılan tarihi çağrıya "Öcalan serbest bırakılmalıdır" mesajı ile cevap verdi. Türkiye’nin de görevlerini yapması gerektiğini hatırlatan Eşbaşkan Jan van Aken, Alman hükümetini PKK üzerindeki yasağı kaldırmaya ve barışı destekleyecek somut adımlar atmaya çağırdı.

Jan van Aken, X hesabında şu ifadeleri kullandı:
"Abdullah Öcalan, Türkiye'de bir barış sürecinin kapısını açmıştır. Alman hükümeti, barışı desteklemek için elinden geleni yapmalıdır. Buna PKK üzerindeki yasağın kaldırılması da dahil. Ve Öcalan serbest bırakılmalıdır."

Bask Ülkesi bizimle

Rêber Apo’nun çağrısına Bask Ülkesi’nden tam destek geldi. Bask işçi sendikası LAB, EH Bildu partisi ve siyasetçiler: "Bask Ülkesi olarak Kürt halkına ve onların barış ve özgürlük haklarına olan bağlılığımızı bir kez daha teyit ediyoruz." Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı’nı "tarihi" ve "cesur" bulan Basklı siyasetçiler ve LAB sendikası, desteklediklerini ilan etti.

 

 

Diaz: Çağrıya ve Kürt halkına bağlıyız

Bask Özerk Bölge Parlamentosu Euskal Herria Bildu (EH Bildu) Grup Başkanı ve İspanya Senatörü Gorka Elejabarrieta Diaz, X hesabından yaptığı videolu açıklamada:
"Öcalan'ın, Kürdistan'daki çatışmanın çözümüne doğru ilerlemek için yeni bir fırsat yaratan tarihi çağrısını memnuniyetle karşılıyoruz. Bask Ülkesi olarak Kürt halkına ve onların barış ve özgürlük haklarına olan bağlılığımızı bir kez daha teyit ediyoruz. Bijî Kurdistan!" ifadelerini kullandı.

 

 

Ortegi: Kürtlerin hakkı tanınmalı

EH Bildu Genel Sekreteri ve eski ETA üyesi Arnaldo Ortegi, Rêber Apo’nun çağrısına desteğini şöyle dile getirdi:
"Abdullah Öcalan’dan tarihi ve cesur bir çağrı. Sözleri göz ardı edilmemesi gereken bir yol açmıştır ve bir an önce serbest bırakılmalıdır."

"Rêber Apo’nun Yol Haritası" adlı kitabının İspanyolca edisyonunun önsöz yazarı da olan Arnaldo Ortegi, mesajında:
"Bask Bölgesi’nden tüm dayanışma ve destek. Her zaman Kürt halkının yanındayız ve haklarını savunuyoruz!" dedi.

 

 

LAB: Destekliyor, umutla karşılıyoruz

LAB da Rêber Apo’nun çağrısına "Bask İşçi Sendikası LAB, 26 yılı aşkın bir süredir Türkiye'nin İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Kürt lider Abdullah Öcalan'ın çağrısını umutla karşılamaktadır." diyerek yanıt verdi.

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:
"LAB, bu açıklamanın kalıcı bir barışa yol açabilecek yeni bir senaryonun kapısını açabileceğine inanmaktadır. Kürt sorununa demokratik bir çözümün diyalog yoluyla sağlanabileceğine inanıyoruz. Bu nedenle, tüm siyasi, sosyal ve sendikal aktörlerin, barış ve demokratik toplumun ön plana çıktığı ve Kürdistan'daki siyasi çatışmaya bir çözüm bulunabileceği yeni bir dönem için bu öneriyi sunmak üzere gösterdikleri çabaları destekliyor ve takdir ediyoruz."

 

 

D’Alema: Türk devleti adım atmalı

1999 Uluslararası Komplo sürecinde İtalya Başbakanı olan Massimo D’Alema, Türk devletinin bu çağrı karşısında somut adımlar atması gerektiğini belirtti. İtalyan Haber Ajansı ANSA’ya konuşan Massimo D’Alema, Rêber Apo’nun çağrısını "olumlu bir gelişme ve cesaret dolu bir mesaj" olarak tanımladı.

Türk devletinin adım atması gerektiğini ifade eden D’Alema, şunları kaydetti: "Bu olumlu bir gelişme, cesaretli bir mesaj ve umarım Türk hükümeti ve Erdoğan tarafından uzun ve acı verici bir çatışmayı sona erdirmek için somut bir olasılık olarak ele alınır. Diğer taraf silahlı mücadeleden vazgeçerken, Kürtlerin haklarını tanımaya açık olmalılar."

Ekim 2024’te Medya Haber Televizyonu’na konuşan İtalya'nın eski Başbakanı Massimo D’Alema, dönemin ABD Başkanı Bill Clinton’ın kendisini arayarak "Öcalan’ı Türkiye’ye verin" dediğini söylemişti.

Ural: Devlet adım atmalı

Suriye Direnişi grubu önderi Mihraç Ural da çağrının tarihi önemde olduğunu söyleyerek "Demokratik uzlaşma temel yöntemdir" sözünü destek mesajında öne çıkardı.

Ural, çağrının güncel hukuksal ve demokratik koşulların oluşmasıyla anlam bulacağını ifade ederek, “Bizler bu açıklamaları destekliyoruz. Bunların gereğinin yerine getirilmesi için devletin adımlar atması gerekir… Demokratik zeminin oluşturulması, uzlaşmanın temel yöntem olarak ele alınması gerektiği fikrine katılıyoruz. Kürt halkı, lideri Öcalan vasıtasıyla bir kez daha uzlaşma ve barış elini uzatmış oldu. Toplumlar arası bu ilişki basit ve kısa vadeli siyasal çıkarlar uğruna feda edilmemeli. Tam tersine, tarihsel nitelikteki bu adım, niteliğine uygun olarak karşılık bulmalı ve tarihsel demokratik adımların atılmasına vesile olmalıdır” dedi.  

 

 

Lucks: Dönüm noktası olabilir

Almanya Yeşiller Milletvekili Max Lucks, "PKK kurucusu Öcalan'ın silah bırakma çağrısı, bugünü yeni Türk-Kürt barış sürecinde bir dönüm noktası haline getirebilir" ifadelerini kullandı. Lucks "Eğer Türk hükümeti ile PKK arasındaki barış görüşmelerinin koşulu PKK savaşçılarının silah bırakmasıysa, o zaman gerçek bir barış sürecini kolaylaştırmak için hamle sırası artık Türk hükümetinde" dedi.

Milletvekili Lucks "(Türkiye'de) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanması ve Avrupa Konseyi üyesi olarak kalınması ilk kez mümkün görünüyor. Bu aynı zamanda Almanya-Türkiye ilişkilerini de kurtaracaktır" dedi.

Max Lucas açıklamasını "Türk hükümeti şimdi AİHM'e uymaya ve seçilmiş milletvekillerine yönelik avına son vermeye çağrılmaktadır. Özellikle Selahattin Demirtaş bir an önce serbest bırakılmalıdır. Mevcut Alman hükümeti olası yeni bir barış sürecini teşvik etmek için elinden geleni yapmalıdır" sözleriyle bitirdi. HABER MERKEZİ

 

 

paylaş

   

Güncel

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.