EURO 2024 başlıyor

Dünya Haberleri —

Euro 2024 / foto:AFP

Euro 2024 / foto:AFP

  • Bu akşam 21:00’da Münih’te Almanya-İskoçya maçı ile başlayacak olan 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası için kontrol ve güvenlik üst düzeye çıkarıldı.

Aylardan beri Almanya’nın organizatör olarak hazırlandığı 17. Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) bugün başlıyor. 24 Avrupa ülkesinin milli takımlarının şampiyonluk için kıran kırana mücadele edeceği turnuvanın açılış maçı bu akşam Münih Allianz Arena'da oynanacak. İlk düdük turnuvaya ev sahipliği yapan Almanya ile İskoçya'nın karşılaşacağı maç için saat 21:00’da çalacak.

Almanya'nın dört hafta boyunca ev sahipliği yapacağı turnuvada, 5-6 Temmuz tarihlerinde çeyrek final, 9-10 Temmuz tarihlerinde ise yarı finaller oynanacak. Finale kalacak iki takım, EURO 2024'ün şampiyonu olmak için 14 Temmuz günü Berlin Olimpiyat Stadı'nda sahaya çıkacak.

12 milyon ziyaretçi bekleniyor

Alman Federal Hükümeti yetkilileri EURO 2024’e yaklaşık 2,7 milyon taraftar ve 12 milyona yakın da ziyaretçi beklediklerini, güvenliği için tüm tedbirleri aldıklarını açıkladı. Yine de bu yılki tehdit düzeyi, 2006 Dünya Kupası'ndan çok daha yüksek olarak değerlendirildi. Güvenlik tehditleri arasında siber saldırılar, holiganlar, aşırı sağcılar ve İslamcılar bulunuyor. Yakın zamanda, halka açık izleme etkinliklerinde güvenlik görevlisi olarak çalışmak isteyen şüpheli bir DAİŞ destekçisi tutuklandı.

Sınırda ve stadyumlarda kontrol

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, "Bu Avrupa Şampiyonası'nda 580 uluslararası polis gücünün Alman polislerimizle birlikte görev yapacak olması güçlü bir mesajdır: Ortak devriyeler ve yüksek mevcudiyet, taraftarların ve misafirlerin güvenliğine önemli ölçüde katkıda bulunacaktır" açıklamasını yaptı. Avrupa Futbol Şampiyonası nedeniyle federal polis, 19 Temmuz'a kadar Almanya sınırlarını kontrol edecek. Sınır kontrolleri, stadyumlarda metal dedektörleri ve arama köpekleri kullanılacak. Silah ve patlayıcıların kalabalıklara girmesini önlemek için taraftar alanlarında da kontroller yapılacak. Faeser, EURO 2024 için günde 22 bin ek polis memurunun görev yapacağını açıkladı.

580 yabancı polis

Kuzey Ren-Vestfalya'da yeni inşa edilen "Uluslararası Polis İşbirliği Merkezi", Almanya içinden ve dışından 600 polis tarafından koordine edilecek. Turnuva boyunca Almanya'da yaklaşık 580 yabancı polis görev yapacak.

Holiganlar için alkol tedbiri

Alman polisi, 16 Haziran Pazar günü Gelsenkirchen'de oynanacak Sırbistan-İngiltere maçı öncesinde, İngiliz holiganların yanı sıra 500'e yakın Sırp holiganın da şehre geleceği ve iki grup arasında şiddet olaylarının yaşanabileceği istihbaratı üzerine kırmızı alarma geçti.

Polis sözcüsü, ZDF'ye verdiği demeçte, Veltins Arena'da oynanacak bu yüksek riskli maçta alkol oranı düşük, sadece yüzde 2,8 alkollü bira servis edileceğini açıkladı. Ayrıca, 62 bin kişilik stadyumda taraftarlar aynı anda sadece 2 bira sipariş edebilecek.

UEFA, Sırbistan-İngiltere maçını "yüksek riskli" olarak değerlendirdi. Karşılaşmada yaklaşık 4 bin İngiliz ve 5 bin ila 8 bin Sırp taraftarın tribünlerde yer alması bekleniyor. Daha önce, futbol yasağı bulunan 1.600'den fazla İngiliz holigan, Almanya'daki maçlara katılmamaları için pasaportlarını polise teslim etmek zorunda kalmıştı. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.