Evrim’in cenazesi 5 yıldır yok

Kadın Haberleri —

Miyeser Bayram

Miyeser Bayram

  • Elkê’de şehit düşen YJA STAR gerillası Evrim Amed’in cenazesi 5 yıldır ailesine verilmiyor. Anne ve babaları hayatta olmadığı için DNA testi yapılmadığını belirten abla Miyeser Bayram, “Bir kemik de olsa kimseye bırakmayacağım. Davamın peşinden gitmeye devam edeceğim” dedi.

ASMİN BARAN

Şirnex’in Elkê (Beytüşşebap) ilçesinde 23 Eylül 2019’da yapılan hava saldırısında şehit düşen Evrim Amed’in (Ayşe Bayram) cenazesi 5 yıldır ailesine verilmiyor. Anne ve babası yaşamını yitirdiği için DNA testi yapılmayan Bayram’ın cenazesi kardeşlerine de verilmiyor. Kardeşlerin ne kan örneği alınıyor ne de kan örneği için “anne-babamızın mezarını açın” önerilerine yanıt veriliyor. Şırnak’ta ‘kimsesizler mezarlığına’ gömülü Bayram’ın mezarının yeri dahi bilinmiyor.

Kardeşinin şehadet haberini televizyondan öğrenir öğrenmez Şirnex’e gittiklerini belirten Miyeser Bayram, savcılığa başvurduklarını ve cenazenin teşhis edilerek kendilerine verilmesini talep ettiklerini söyledi. Kardeşini cenazelere bakarak teşhis etme talebinde bulunan Bayram’a “Cenazeyi kimsesizler mezarlığına gömdük” yanıtı verildi.

Ne DNA alıyor ne mezarı açıyor

“Cenazeyi almak için DNA testi verme talebimiz ise ‘Sadece anne ve babadan örnek alınabilir’ denilerek reddedildi” diyen Bayram şunları aktardı: “DNA testi için kan örneğinin alınması talebiyle üç kez savcılığa başvurduk. Anne, baba olmadan DNA alamayız’ dendi. Biz de DNA testi için bizden örnek alınmıyorsa, anne ya da babamın mezarından alınmasını talep ettik. ‘İkisine de hazırız’ dedik. Her defasında talebimiz reddedildi.”

Cenazeyi almak için başvuru yaptıklarında “Cehennem olun gidin, cenazeler burada yok” hakaretlerine de maruz kaldıklarını aktaran Bayram, süreci mahkemeye taşıdıklarını kaydetti. Davanın ardından kendilerine “Gelin kan verin” denildiğini ama gittiklerinde “Kan alamayız, böyle bir cenaze yok” yanıtının verildiğini söyleyen Bayram, “Bu süreçte bizi sadece oyaladılar. Aradan 5 yıl geçti ama ortada ne cenaze ne de mezar var” dedi.

 

Kemiklerini kimseye bırakmam

Cenazelere ve ailelere işkence yapıldığının altını çizen Miyeser Bayram, “Biz her öneriyi götürdük ama ‘anne ve babanız hayatta değil’ gerekçesiyle bize yapmadıkları kalmadı. Bizim tek talebimiz cenazemizi almak. Kardeşimin cenazesi için mücadele etmeye devam edeceğim. Bu hukuksuzluk bir an önce sona ermeli. Tek isteğim kardeşimin bir mezarının olması. Bir kemik de olsa kimseye bırakmayacağım. Davamın peşinden gitmeye devam edeceğim” diye konuştu.

Özgür dağlara

Amed’in Kulp ilçesine bağlı Text (Tahtabeş) köyünde 1994’te dünyaya gelen 7 kardeşin en küçüğü Ayşe Bayram, iki yaşındayken babasını, 7 yaşında ise annesini kaybetti. İlkokulu doğduğu köyde, ortaokul ve lise yıllarını ise Amed merkezde akrabalarının yanında kalarak sürdürdü. 2014’te üniversite sınavına girdi ve Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nde Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nü kazandı. Sosyoloji bölümüne başlayan Bayram’ın üniversite hayatı sadece iki ay sürdü. Bayram, üniversiteye başladıktan iki ay sonra gerillaya katıldı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.