Fail DEDAŞ'ı koruyan rapor

Çınar yangın/ Foto: Medine MAMEDOĞLU

Çınar yangın/ Foto: Medine MAMEDOĞLU

  • Amed Barosu, 15 kişinin yaşamını yitirdiği Xana Axpar ve Şemrex ilçesindeki yangınlara ilişkin açıklanan bilirkişi raporuna tepki göstererek, raporun failleri akladığını belirtti.

Amed’in Xana Axpar (Çınar) ile Mêrdîn’in Şemrex (Mazıdağı) ilçelerinde, 20 Haziran’da Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye (DEDAŞ) ait elektrik direklerinden çıkan yangında 15 kişi hayatını kaybetti. Yangına ilişkin Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 21 Haziran’da yapılan inceleme sonucunda hazırlanan ön raporda, yangının çıkış sebebinin elektrik direklerinden kopan tellerin yarattığı kıvılcım olduğu belirtildi. DEDAŞ’ın elektrik direklerine müdahale ettiği bölgeye ilişkin Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yeni bir bilirkişi heyeti oluşturulmak suretiyle yeniden bir rapor hazırlamaya karar verildi. Bir süre sonra ise ön rapor hazırlayan bilirkişilerin de aralarında bulunduğu yeni heyet, 27 Haziran-4 Temmuz ve 10 Ağustos tarihlerinde yangının çıktığı Xana Axpar’ın Tobinî Mahalesi’nde incelemelerde bulundu. Bilirkişi heyeti tarafından 14 Ağustos’ta hazırlanan rapor ise soruşturma dosyasına eklendi. Amed Barosu, “Yangının elektrikten kaynaklandığının tespitini yapmak mümkün değildir” değerlendirmesine yer verilen 35 sayfalık bilirkişi raporuna itiraz etti. 

Baro avukatlarından Mehdi Özdemir tarafından yapılan itirazda, ilk ön raporda yangının çıkış sebebinin elektrik tellerinden çıkan kıvılcımın etkisiyle oluştuğuna yer verildiği hatırlatıldı. İtirazda, “Öncelikle, rapor içeriği görgü tanıklarının beyanlarına itibar edilmeksizin, DEDAŞ’ın gerek doğrudan kasıt gerekse bakım ve onarım yükümlülüğünün ihlali hususunda failleri aklayıcı mahiyette, bilimsel ölçütlerden ve maddi gerçeği ters-yüz edercesine subjektif değerlendirmelerle hazırlanmıştır. Bilirkişi raporu objektif ve bilimsel ölçütlerden yoksun ve maddi gerçeği yansıtmamakta olup, failleri aklayıcı mahiyette hazırlanmıştır” denildi. 

Kurumlar ve Amed Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü tarafından hazırlanan ön raporun da bilirkişi raporunu yalanladığı belirtilen itirazda, şunlar kaydedildi: “37 yıllık süreçte bakım ve onarım çalışmaları yönetmeliğin kuruma yüklediği sorumluluğa rağmen yürütülmemiştir. Köy sakinlerinin bakım ve onarıma yönelik DEDAŞ’a yaptığı başvurular da sonuçsuz kalmıştır. Yangının çıkış noktası olan Köksalan köyü mezarlık elektrik direğine bağlı teller olduğu, yerinde yapılan tespit ve çalışmalar neticesinde belirlenmiştir."

Sorumlusu DEAŞ'tır

İtirazın devamında, “Şüpheli DEDAŞ görevlilerince gerek kasten gerekse bakım ve onarım yükümlülüğü kapsamında sorumluluklarının gereği yerine getirilmeksizin yangının oluşumuna sebebiyet verildiği açıktır. Her ne kadar bu rapor kapsamında yangının çıkış nedenine ilişkin yersiz ve eksik değerlendirmelerle belirlemede bulunulmadığı belirtilmiş ise de  rapor içeriği bilimsel ve objektif ölçütlerden yoksun, bakım ve onarım yükümlülüğünün tespiti yapılmaksızın hazırlanmıştır. Bu bağlamda, iş bu raporun hükme esas alınabilir nitelikte olmaması gözetildiğinde, alanında uzman öğretim üyelerinin yer aldığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi Yangın Araştırma Merkezi veya başka bir üniversiteden oluşturulacak bir bilirkişi heyeti ile mağdur ve müşteki vekillerinin de hazır bulundurularak keşif işleminin icrası ile yeniden rapor tanzim edilmesini talep ederiz” diye belirtildi. 

Bilirkişiye suç duyurusu

Avukat Özdemir tarafından Diyarbakır Bilirkişi Kurulu Başkanlığına bilirkişiler hakkında da suç duyurusunda bulunuldu.  Hazırlanan rapor ve itiraza dair konuşan Özdemir, şunları belirtti: “Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bilirkişi itirazı sonrasında yeni bir bilirkişi heyeti oluşturması ve yeni bir rapor hazırlanması gerekmektedir.” 

 

* * *

DEDAŞ askerlerle mahalle bastı

DEDAŞ ekipleri, Mêrdîn’de asker eşliğinde mahalleye baskın yaptı. Tepki gösteren yurttaşlara ise biber gazıyla saldırıldı.

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) ekipleri, sabah saatlerinde beraberlerindeki askeri zırhlı araçlarla Mêrdîn’in Stewr (Savur) ilçesine bağlı kırsal Ewîna (Sürgücü) Mahallesi’ne baskın düzenledi. Yüzlerce askerle birlikte mahalleye giden ekipler, elektrik sayaçlarını evlerin dışına taşımak istedi, ancak yurttaşlar mahalleye girişini engellemek için yolu kapattı. Bunun üzerine mahalle sakinleri ile jandarma arasında bir süre tartışma yaşandı. Jandarma daha sonra yurttaşlara biber gazı ve TOMA’lardan sıkılan tazyikli suyla saldırdı. Saldırı sırasında çok sayıda kişi gazdan etkilendi. Yurttaşlar karşılık verdi. Haber hazırlanırken Jandarma ve DEDAŞ ekiplerinin mahalledeki bekleyişi ile halkın tepkisi sürüyordu. MÊRDÎN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.