G7’de Kiev kararı

Dünya Haberleri —

G7 zirvesi / foto:AFP

G7 zirvesi / foto:AFP

  • İtalya’nın tatil beldesi Borgo Egnazia’da toplanan G7 Zirvesi, Ukrayna’nın Rus parası ile Batıya entegrasyonu anlaşması gündemi ile sonuçlandı. ABD 10 yıl boyunca Ukrayna’nın askeri ve ekonomik yapısını şekillendirecek.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ırkçıların galibiyetinin gölgesinde İtalya’da bir araya gelen G7 Zirvesi’nden Ukrayna’ya tam destek kararı çıktı. Rusya-Ukrayna savaşı ile dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirlerin Kiev’in desteklenmesinde kullanılması kararlaştırıldı. ABD ve Ukrayna arasına yapılan anlaşmaya Avrupa Birliği de tam destek sunacak. Anlaşma ile ABD 10 yıl boyunca Ukrayna’nın askeri varlığını şekillendirecek. G7 liderlerinin de Ukrayna’ya 50 milyar dolarlık kredi sağlanması konusunda uzlaşma sağladığı bildirildi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, ABD Başkanı Joe Biden, Japonya Başbakanı Fumio Kishida, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın İtalya’nın Borgo Egnazia tatil köyünde yaptıkları zirve sönük bir atmosferde gerçekleşti.

Bu yıl yapılan ve zenginler kulübü de denilen G7 zirvesinin odak noktasının Ukrayna oldu. İklim, ekonomi ve göç konularının savaş gündeminin gölgesinde kaldı.

260 milyarlık Rus varlığı

Rusya’nın 260 milyar doları aşkın dondurulmuş varlıklarının çoğu Avrupa’da. Ukrayna’nın bu krediyi askeri ve ekonomik harcamaların yanısıra, insani yardım ihtiyaçları ve yeniden inşa sürecinde kullanması öngörülüyor. Bu anlaşma sonuç bildirgesinde de yer alacak. Avrupalı liderler hukuki ve mali istikrar kaygılarını gerekçe göstererek, Rusya’nın dondurulmuş varlıklarına doğrudan el konulmasına karşı çıkmıştı.

ABD-Ukrayna anlaşmasında ne var?

ABD Başkanı Biden ve Ukrayna lideri Zelenski’nin imzaladıkları anlaşma uzun süreli bir askeri doktrinin kuzey Balkan uzantısı oldu. Ukrayna bu anlaşma ile NATO üyesi olmasa bile Batı’ya askeri ve siyasi olarak entegre edilecek. Anlaşma ABD’nin 10 yıl boyunca Ukrayna askerlerinin eğitimini sağlamasını, silah ve askeri teçhizat üretiminde daha fazla işbirliğini, askeri yardımın devamını ve daha kapsamlı istihbarat paylaşımını kapsıyor.

Anlaşma metninin savunma işbirliği bölümünde şu maddeler de yer alıyor:

- Gizili savunma bilgilerinin korunması

- Yeni ortaya çıkan tehditlerle ilgili karşılıklı farkındalığın geliştirilmesi için düzenli olarak biraraya gelinmesi

- Ukrayna'nın NATO ile birlikte işlerliğinin geliştirilmesi

- Ortak askeri tatbikatların düzenlenmesi

- Siber güvenlik ve kritik altyapının korunmasında işbirliği yapılması

- Ukrayna'nın Rusya ya da başka yerlerden kaynaklı propaganda ve dezenformasyona karşı koyma kabiliyetinin geliştirilmesi için işbirliği yapılması

- Karadeniz'de bölgesel barış ve güvenliğin teşvik edilmesi. ROMA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.