Gabar’dan seslendiler: Kıyıma son verin

Mezopotamya Ekoloji Hareketi açıklama

Mezopotamya Ekoloji Hareketi açıklama

  • Mezopotamya Ekoloji Hareketi öncülüğünde Şirnex'te yaşanan doğa talanına karşı kitlesel açıklama gerçekleştirildi. Açıklamaya, DBP, DEM Parti, TJA aktivistleri, ÖHD, İHD Şırnak il yöneticileri, Tarım Orkam-Sen Genel Başkanı Serap Baysal’ın da bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Hezex (İdil) ilçesine bağlı Deşta Darê (Sırtköy) beldesinde bulunan Gabar Dağı eteklerinde yapılan açıklamada konuşan Şirnex Ekoloji Derneği Sözcüsü Adnan Şenbayram, savaş suçlarının AKP-MHP döneminde katmerlenerek arttığına dikkat çekerek, “Kurdistan halkına yönelik gerçekleştirilen sömürge politikaları ekolojiye karşı silah olarak kullanılmasına dayanmıştır. Birçoğu usulsüz ve hukuksuz olan maden ocakları, barajlar ve HES’ler tüm kentleri ve kırsalları baskı altına almıştır” diye belirtti.  

Organize suç ve kıyım 

Her yıl özellikle “güvenlik alanı” ilan edilen bölgelerde meydana gelen orman yangınlarına ve ağaç kıyımına işaret eden Şenbayram, “Şırnak’ın Besta, Gabar, Cudi, Kureş, Kometa bölgelerinde kesintisiz ‘15 günlük valilik’ yasaklarıyla ağaç kesimi yapılıyor. Halka yasaklı olan bölgelerde korucular tarafından ağaçlar köklerinden sökülerek, gözler önünde kamyonlarla farklı illere taşınıyor. Aynı zamanda tekellere maden alanı açarak, organize suç ve kırım gerçekleştiriliyor” ifadelerini kullandı.

Çok yönlü savaş

Şirnex’te irade gaspı, rant ve talana dayalı çok yönlü bir savaş pratiğinin devrede olduğunun altını çizen Şenbayram, “Yürütülen bu kirli savaş ile Kurdistan’da cansızlaştırma ve insansızlaştırma amaçlanarak, bir halkın benliği silinmek isteniyor. Toplumsal ve ekolojik kırımların iç içe geçtiği bu düzene karşı tekrardan sesimizi yükseltmek için buradayız” dedi. Şenbayram, “Şırnak’ın sesinin Akbelen’de yankılandığı, Kazdağları direnişinin Cudî direnişiyle birleştiği özgür doğa ve toplumu biz kuracağız” mesajını verdi. Açıklama, “Bê xweza jiyan nabe” ve “Xweza jîyane, jîyanê biparêze” sloganlarıyla son buldu. Açıklamadan sonra Cizîr Belediyesi Konferans Salonu’nda konuyla ilgili düzenlenen forumda doğa talanına karşı izlenecek yol ve yöntemler konuşuldu. ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.