Geçinemiyoruz haberin olsun

Gazeteciler eylem

Gazeteciler eylem

  • Artan yoksulluk ve hayat pahalılığı milyonlarca vatandaşı açlık sınırının altında yaşamaya mecbur bırakırken, İzmirli gazeteciler de “Geçinemiyoruz” eylemi yaptı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası(TGS) İzmir Şubesi’nin düzenlediği eylemde gazeteciler, açlık sınırının da altında kalan maaşları protesto etti. Konak ilçesi ÖSYM Binası önünden Türkan Saylan Kültür Merkezi’ne yürüyen gazeteciler, “İş, ekmek yoksa haber de yok”, “Herkesin sesi basın emekçisi”, “Mesleğimiz için yürüyoruz” ve “Emek özgürse basın özgürdür” sloganları attı.

Yazıyla da rakamla da SIFIR

Gazeteciler adına konuşan TGS İzmir Şube Başkanı Kahramanoğlu Türkiye’de ağır bir ekonomik kriz yaşandığının altını çizerek şöyle konuştu: “Türk-İş’in haziran verilerine göre Türkiye’de açık sınırı 18 bin 978 lira. Son yıllarda TÜİK, gerçek enflasyonun yarısının da altında oranlar açıkladığı için, ücretlerimize yapılan zamlar da gerçekçi olmadı. TÜİK’in yıllık enflasyonu yüzde 71.06, bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu ENAG’ın yüzde 113.08, İstanbul Ticaret Odası’nın enflasyonu ise yüzde 82.14. Peki temmuzda bizlerin ücretlerine ne kadar zam yapıldı? Yüzde 0. Yazıyla da rakamla da sıfır. Yılın başında asgari ücret seviyesine getirilen maaşlarımızla ayakta kalmaya çalışıyoruz. Aldığımız yemek ücretleriyle 10 gün yemek yiyemiyoruz. Yani karın tokluğuna bile çalışmıyoruz. Tüm bu kötü tabloya rağmen üç kuruşa, kalemimizi satmadan, mesleğimizin ilkelerini yerine getirmeye mücadele ediyoruz.”

Yoksulluk sınırının altında

TGS, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde yayımladığı raporunda gazeteci yoksulluğunu ele almış; burada habercilerin ücret ortalamalarının yoksulluk sınırının altında olduğuna, çoğunun ailesinden destek aldığına, gelirleriyle temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandıkları gibi pek çok saptamaya yer verilmişti. İZMİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.