Gerillalar ile Hükümet tekrar görüştü

Dünya Haberleri —

foto:AFP

foto:AFP

  • Kolombiya’da, Segunda Marquetalia gerilla grubu ile hükümeti arasında tekrar başlayan görüşmelerin ilk etabında ateşkes ve operasyonların durdurulması kararı çıktı. 20 Temmuz’da yapılacak 2. tur görüşmelerde sosyal ve ekonomik projeler konuşulacak.

Kolombiya'da kendisi de eski bir gerilla olan solcu Devlet Başkanı Gustavo Petro'nun 60 yıllık iç savaşı bitirme çabalarında somut bir adım daha atıldı. Toprak reformu için mücadele eden Marksist örgüt Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) hükümetle 2016'da yapılan tarihi barış anlaşmasından gerillalara ve yerli halka dönük taahhütlerin yeterince yerine getirilmemesinden rahatsız olup anlaşmadan çekilme kararı alan fraksiyonlarından Segunda Marquetalia, yeni katıldığı müzakere sürecinde tek taraflı ateşkes ilan etti.

Ateşkes, operasyon şartına bağlandı

Eski Senatör FARC liderlerinden Ivan Marquez'in başında olduğu Segunda Marquetalia ile hükümet arasında önceki hafta Venezuela'nın başkenti Caracas'ta başlatılan müzakerelerde, taraflar ilk uzlaşmayı sağladı. Birinci tur görüşmelerden sonra yapılan ortak açıklamaya göre Segunda Marquetalia, tek taraflı ateşkes ilan edecek ve elindeki rehineleri bırakmaya başlayacak.

Anlaşmanın başlaması ise zımnen, Petro'nun saldırı amaçlı askeri operasyonları askıya alma vaadinde bulunduğu kararnamenin uygulanması şartına bağlandı. AFP'nin haberine göre ortak açıklamada, “Yumuşama süreci, devlet başkanının saldırı amaçlı askeri operasyonlarına dair kararnamesi yürürlüğe girer girmez başlayacak” denildi. Bununla birlikte metinde, “tek taraflı ateşkesin, ulusal güvenlik güçlerinin anayasal ve yasal yetkilerini sınırlamadığı” şerhi de düşüldü.

Kamusal alanda üniforma giymeyecekler

Anlaşmada, eski FARC gerillalarının kent merkezleri ile yol ve nehir rotalarında silahlı veya üniformalı şekilde varlık göstermemeyi kabul ettiği belirtildi. Görüşmelerin “son derece yapıcı geçtiği” vurgulanan açıklamaya, hükümetin baş müzakerecisi Armando Novoa ile Segunda Marquetalia'nın temsilcisi Walter Mendoza imza attı.

Metinde, taraflar arasında ikinci tur görüşmenin en geç 20 Temmuz'da, Kolombiya'nın Tumaco Eyaleti’nde yapılacağı bilgisi verildi. Buna göre, söz konusu görüşmelerde barış sürecinin temelini oluşturması beklenen sosyal ve ekonomik projeler için takvim belirlenecek. CARACAS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.