Göçmenler için buradayız

Kadın Haberleri —

Las Patronas

Las Patronas

  • Veracruz eyaletindeki kadınlar, yoldan geçen göçmenlere yardım etmek için Las Patronas’ı kurdu. Yiyecek ve su dolu poşetleri, yük trenlerine tırmanıp göçmenlere veriyorlar. Göçmenler ise "Gracias! Tanrı sizi korusun!" diye bağırıyor.

Son 30 yıldır, Orta Amerikalı göçmenlere yönelik politikalar Rio Grande'nin her iki yakasında da sertleşiyor. Meksika bu yıl, Orta Amerika'dan kendi topraklarına geçen göçmenlerin yaklaşık üç katını durdurdu. Meksikalı yetkililerin ayda 280.000 kişiyi durdurması Washington'da “takdir” toplarken, yolda olanlar için hayatı çekilmez hale getirdi.

Washington ise Haziran ayında ABD Sınır Devriyesine sığınma taleplerini işleme koymadan ülkeye yasadışı yollardan girenleri sınır dışı etme hakkı veren bir kararname yayınladı. Yeni politikanın ilk dört haftasında, ABD'nin güney sınırındaki göz altılarda %40'lık bir azalma oldu.

ABD ve Meksika’nın göçmenleri geri itmek içi farklı politikalara başvurması “Las Patronas” grubunu durdurmuyor. Meksika’nın doğusundaki Veracruz eyaletinde yaşayan kadınlar, köylerinden geçen göçmenlerin yaşadıkları acıları hafifletmek ve onları kısa bir an mutlu etmek için yardım eli uzatıyor.

Las Patronas üyesi kadınlar her gün pirinç, fasulye, ekmek, ton balığı konserveleri ve su şişeleri paketliyor. Göçmenleri taşıyan yük trenleri yaklaşınca, rayların kenarına tırmanıyor ve çatılarında seyahat eden göçmenlerin gürültüyle geçerken kapmaları için yiyecekleri uzatıyorlar. Göçmenler ise "Gracias! Tanrı sizi korusun!" diye bağırıyor.

Amerikan Rüyası kabusa dönüştü

BBC’ye konuşan Las Patronas'ın kurucusu Norma Romero, "Pek çok kişinin ‘Amerikan Rüyası’ olarak adlandırdığı rüya bir kabusa dönüştü" diyor. Las Patronas'ta son haftalarda trenlerin gözle görülür şekilde boşaldığını, bazen trenlerde hiç göçmen olmadığını söylüyor. Göçmenlerin otobüsle ya da yürüyerek başka rotaları kullandığını düşünüyor.

Meksika üzerinden ABD’ye geçmek isteyen göçmenlerin temel ihtiyaçları konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıklarını söylüyor. “Onlara neler olduğunu görüyor ve insan olarak refahlarını düşünmeye çalışıyoruz” diyor.

Las Patronas aynı zamanda göçmenlerin sıcak yemek yiyebilecekleri, yatabilecekleri, yıkanabilecekleri, kıyafetlerini yıkayabilecekleri ve tıbbi yardım alabilecekleri bir barınak da işletiyor.

Şokla elektrik verdiler

Salvadorlu göçmen Guadalupe de 17 yaşındaki kızı Nicole’la birlikte birkaç gün dinlenmek için barınakta kalıyor. Kendilerini yük treninden indiren polisin uyguladığı şiddeti anlatıyor: "Çok sayıda kişiye vurdular. Şok cihazlarıyla elektrik verdiler. Neredeyse bana da şok veriyorlardı. Meksika'da yaşadığımız en kötü deneyimdi."

Ülkedeki uyuşturucu kartellerinin insan kaçırma, cinsel istismar ve gasp tehdidi göz önüne alındığında, Meksika'dan geçmek, bazı göçmenler için And Dağları veya Karayipler'debaşlayan bir yolculuğun en sıkıntılı kısımlarından biri.

Guadalupe, çoğu zaman Meksika'da yasaları uygulayan güvenlik görevlileri tarafından gasp edildiklerini söylüyor: "Bizi trenden indirdiklerinde, birçok görevli bizden rüşvet talep ediyor. Yeterli paramız varsa geçebiliyoruz. Bu sefer geçemedik ve bizi Guatemala sınırına geri gönderdiler.”

Norma Romero, siyasi koşullar ne olursa olsun göçmenler gelmeye devam ettiği sürece LasPatronas'ı kapatmayacağını söylüyor. VERACRUZ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.