Haber okumuyor, TikTok’a bakıyorlar

Dünya Haberleri —

Dijital medya

Dijital medya

  • Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü'nün son raporuna göre, dünyada haber okumayan, dinlemeyen ve izlemeyenlerin sayısı artıyor. 18-24 yaş aralığındaki gençlerin yüzde 23'ü TikTok'u kullanıyor.

Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü, 2024 Dijital Haber Raporu'nu yayımladı. Rapora göre, dünyada haber okumayan, dinlemeyen ve izlemeyenlerin sayısı artıyor. Haber takibinden uzaklaşılmasının en önemli nedeni ise yayımlanan haberlerin depresif, acımasız ve sıkıcı bulunması! Yine rapora göre dünyada her 10 kişiden yaklaşık 4'ü bazen ya da sık sık aktif şekilde haberlerden uzak durduklarını söyledi.

Araştırmanın yapıldığı altı kıtadan 47 ülkenin verilerine göre; TikTok ve Youtube Short gibi platformlar cazip hale geldi. Türkiye toplumu ise yüzde 81 oranında kısa video ile haber takibinde en az okuyanlar listesinin başına yerleşti. 

İzlenme oranları yerlerde

Raporda, son 10 yılda televizyon ve yazılı basın gibi geleneksel haber kaynaklarının izleyici kitlesinin keskin şekilde düştüğü, gençlerin haberleri internet veya sosyal medya aracılığıyla takip etmeyi tercih ettiği belirtildi. Birçok ülke gibi İngiltere'de de, rapor için yapılan araştırmaya katılanların yüzde 73’ü haberleri internetten takip ettiklerini söyledi. Bu oran, televizyon için yüzde 50, yazılı basın için ise sadece yüzde 14 oldu.

TikTok’un hakimiyeti

Yükselişte olan TikTok ise ilk kez X'i (eski adıyla Twitter) geride bıraktı. 18-24 yaş grubunun yüzde 23'ü haber takibi için TikTok'u kullanıyor. Haber takibi için en önemli sanal medya platformu, uzun süredir düşüşte olmasına rağmen hala Facebook. YouTube ve WhatsApp birçokları için önemli haber kaynakları olmaya devam ediyor. Video paylaşım uygulaması YouTube'u haber takibi için kullananların oranı yüzde 13. X için ise bu oran yüzde 10 oldu.

Raporda dikkat çeken bir diğer nokta da, yayıncılar için haber podcastinin parlak bir nokta olduğu. Ancak podcast hala genelde öncelikle iyi eğitimli izleyicilerin ilgisini çeken "azınlık etkinliği" olarak nitelendiriliyor. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.