Hakikatin ışığı oldular

Kadın Haberleri —

  • Newaya Jin, 234’üncü sayısının manşetine Türk devletinin Başûrê Kurdistan’da katlettiği gazeteciler Gülistan Tara ve Hêro Behadîn’i taşıdı.

Avrupa’da yayın yapan aylık kadın gazetesi Newaya Jin, 234’üncü sayısında Türk devletinin 23 Ağustos 2024’te Başûrê Kurdistan’da SİHA saldırısıyla katlettiği gazeteciler Gülistan Tara ve Hêro Behadîn için “Hakikatin ışığı oldular” manşetiyle çıktı

‘Gurur duyuyorum’

Kurdistan Kadın Hareketi ve kadın basın örgütlerinin açıklamalarına yer veren gazete, Gülistan Tara’nın özgür basına dair yaptığı değerlendirmelerini ele aldı. Gülistan Tara, Kürt Gazeteciler Günü dolayısıyla hazırlanan bir belgeselde şunları söylemişti: “Kürt basın tarihinin direniş ve mücadele karakteri bizleri bugünlere getirdi. Gazeteci arkadaşlarımız bir sözü, bir kareyi yakalamak için bedenlerini siper ederek hakikatleri açığa çıkardı. Bir Kürt kadını olarak, gazeteci olarak bunun gururunu yaşıyorum.”

Naif, sade, direngen bir kadın: Gulê

Çalışma arkadaşlarından Özgür Serhad, kaleme aldığı yazıda Gülistan Tara’yı anlattı: “Hepimiz ona ‘Gulê’ derdik. Yoldaşlık bahçesinin Gulê’siydi. Bizim Gulêmiz yürekli bir kadındı. Hakikat uğruna ateşlerde yanmayı göze aldı ama asla geri durmadı. Naif, sevecen, sade ve direngen bir kadının bize öğrettikleri var. O yüzden Gulê’nin peşinden koştuğu hakikate bağlı kalacağız. Hakikatleri anlatmaya devam edeceğiz. Yoldaşlarının Gulê’si, Kurdistan’ın Gulê’si, halkının Gulê’si hiç unutulmayacak, mücadelesi hep yaşatılacak.”

Komplonun Başûr ayağı

Forum sayfasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın “Başûr’la komployu tamamlamak istiyorlar” başlıklı makalesinde, “Kuzey Kürdistan’daki Kürt mücadelesinin zayıflatılmasına veya bitirilmesine karşılık Güney ile işbirliği yapıldı. Komplonun özü budur. Ama bu bir İngiliz planı, tutar mı? Tutmaz. Çünkü Kürtler artık özgürlük istiyor, özgürlük isteyen bir halk oluşmuş” tespiti yer aldı.

Kültürel işgal

Türk devletinin Başûrê Kurdistan’daki işgalinin sadece askeri anlamda değil ekonomik, toplumsal ve kültürel anlamda da yaşandığına dikkat çeken Zeynep Erdem, “Başûr şimdi bir laboratuvar gibi kullanılıyor. Sivil toplum görünümü altında fikir ve yaşam tarzlarını topluma yayıyor, dizi filmler, ticaret sektörü, mağazalar, okullar aracılığıyla Kürt kültürü, yaşam tarzı, değerlerinin yerine Türk kültürü empoze ediliyor” dedi. 

Kültürel soykırıma karşı öz savunma

Gazete yazarlarından Heja Zerya halaya bile müdahale edilmesinin faşizmin ulaştığı boyutu gösterdiğine, evlerin birer hapishaneye dönüştürülmek istendiğine işaret ederken; Roza Metina ise, konuyu Kadın Sanat Kültür Derneği Üyesi Mizgin Turan’la konuştu.

Fars kadın mücadelesi

Rûken Nexede, idam cezası verilen Pexşan Ezîzî, Werîşe Muradî ve İran’daki yeni yönetimin karakterini yazdı. Gazete yazarlarından Fidan Yıldırım, Fars kadın mücadelesine yön veren isimlerden Sadiqeh Dowlatabadi’nin biyografisini kaleme aldı.

Şehit Axîn Gabar

Laleş Renas, anı sayfasında 19 Haziran 2024’te Botan’ın Mawa bölgesinde şehit düşen Axîn Gabar’ın (Zeynep Özkan) mücadele yaşamını anlattı.

FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.