Soykırım saldırılarına dur de!

Kadın Haberleri —

Newaya Jin Ağustos sayısı

Newaya Jin Ağustos sayısı

  • 74. Şengal Fermanı, 15 Ağustos Hamlesi, özsavunma mücadelesi, ekolojik kırım, genç kuşak ve özel röportajların yer aldığı Newaya Jin’ın Ağustos sayısı çıktı.

Newaya Jin, Ağustos sayısında, başta Êzîdî Soykırımı olmak üzere özsavunmadan 15 Ağustos Hamlesi’ne kadar birçok konuya yer verdi. ‘3 Ağustos 2014 Şengal Katliamı’ başlığını değerlendiren Hêja Zerya, yeni saldırı tehditlerine dair öngörüde bulundu.

Acılarından devrim doğurdular

Gazeteci Beritan Zagros ise 10 yıllık süreç içerisinde fermana karşı verilen mücadelede kadınların rolünü irdeledi. Êzîdî kadınların 3 Ağustos’u ‘femicide’ olarak tanımladığını hatırlatan gazeteci, “Êzîdxan’ın savunulması ve yeniden inşasında kadınlar ve annelerin rolü belirleyicidir” dedi. 

‘Güneş ülkesine dönüş’

74. Ferman’dan sonra topraklarını terk etmek zorunda kalan, şimdilerde ise Ezîdxan’a yeniden kavuşan Şengallilerin sevinçlerine tanık olan Gulan Botan, Şengalliler’in toprağına dönerek yeniden can bulduğunu, yeniden yeşerdiğini, bedenlerini terk eden ruhlarına yeniden kavuştuğunu belirtiyor.

Özsavunma atılımı: 15 Ağustos

15 Ağustos Atılımı’nın 40. yıldönümünü değerlendiren Gönül Kaya, atılımı Kürtlerin özsavunmaya dayalı devrimci halk savaşının başlangıcı olarak tanımladı. Gönül Kaya, Kürt kadınların 15 Ağustos Atılımı zemini üzerinden 1993’ten itibaren kendini ‘eşitlik ve özgürlük ordusu’ olarak örgütlemesini tarihin ilk kadın özsavunma gücü olduğunu belirtti.

Bir gruptan insanlığa uzanan serüven

Newaya Jin, Kürt Özgürlük Hareketi öncülerinden Sakine Cansız’ın 15 Ağustos 2007’de yaptığı değerlendirmeye de yer verdi. 

Göbeklitepe’den Ana’ya giden yol…

“Tanrıçalıktan Tanrılığa Kürtler” kitabının yazarı Fatma İzol’la yapılan röportaj da bu sayıda yer aldı. İzol, Kürtçe adıyla Xirabreşkê ya da Girê Miraza olarak bilinen Göbeklitepe’nin tarihini konu alan kitaba dair Aylin Acar’ın sorularını yanıtladı.

‘Antikapitalist mücadele mümkün’

‘Genç Kuşak’ kategorisinde, 3 Kasım 2023’te “Gençler Tarih Yazıyor” ağı tarafından Paris’te gerçekleştirilen Birinci Dünya Gençlik Konferansı’na katılan genç kadın delegelerin görüşleri yer aldı.

Ekoloji’den biyografiye….

Yeni sayıda, Şervîn Nûdem, ‘Em ê qirkirina jinan çawa bidin rawestandin?’ sorusu temelinde kadın kırımına karşı mücadelenin nasılını irdelerken, Rûken Nexede ‘Li îranê zalimekî din û zilmekî nû’ başlıklı makalesinde dikkatleri, 6 Temmuz’da İran cumhurbaşkanı olarak seçilen Mesûd Pizîşkiyan’ın kadın düşmanı profiline çekiyor.

Ayrıca Dengîr Güneş, Elif Berk ve Fidan Yıldırım’da yazılarıyla sayıyı renklendirdi. 12 Mart 2008'de Besta'da çıkan bir çatışmada şehit düşen Ekin Sanem’in (Esra Bulut) günlüğünden derlenen yazısı da okurla buluşacak. FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.