Halk demokrasisi şöleni
- Kurdistan’da ön seçim heyecanı, halk demokrasisi şölenine dönüştü. Birçok merkezde belediye eşbaşkan adayları netleşti. Bazı yerlerde ön seçimler ikinci tura kalırken bazı yerlerde ise teknik aksaklıklar nedeniyle ertelendi.
- Seçimlerin büyük bir yoğunlukta geçtiği Amed’de ise halk gün boyu sandık başından ayrılmadı. Oylarını kullanan delegelerin seçilecek belediye eşbaşkan adaylarından beklentileri halka iç içe olmaları.
ASMİN BARAN/YILMAZ KAYA- AMED
Halkların Demokrasi ve Eşitlik Partisi (DEM), 31 Mart’taki yerel seçimler öncesi beledi eşbaşkan adaylarını belirlemek için onlarca merkezde ön seçimler yaptı. Aralarında Wan Büyükşehir Belediyesi'nin de olduğu 48 yerin belediye eşbaşkanları netleşti.
Amed’de 14 Ocak’ta yapılan ön seçimde 20 bini aşkın delegenin oy kullandığı seçimler akşam saatlerine kadar devam etti. Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanlığı için dördü kadın 11’i erkek toplam 15 aday adayı yarıştı. Sur, Yenişehir, Rezan (Bağlar), Pasur (Kulp), Çermûg (Çermik), Licê, Hani, Çınar, Karaz (Kocaköy), Erxenî (Ergani), Gêl (Eğil), Hezro (Hazro) ve Pîran (Dicle) ilçelerinde kurulan sandıklarda adaylar yarıştı. Farqin (Silvan), Bismil ve Peyas (Kayapınar) ilçelerinde “teknik aksaklıklar” nedeniyle planlanan günde yapılamadı. Üç ilçede iptal olan seçimler, 15 Ocak’ta (dün) yapıldı. İkinci tura kalan Sur, Bağlar ve Yenişehir seçimlerinin ise ilk turların tamamlanması ardından yapılması bekleniyor. Tüm ilçelerden çıkan sonuçlara göre Büyükşehir seçim sonuçları da netleşecek.
Düğün salonları doldu
Amed’de delege olan genç kadınlar, yaşlılar, üniversite öğrencileri, sivil toplum örgüt temsilcileri, insan hakları savunucuları, Barış Anneleri ve parti üyeleri sandıkların kurulduğu salonların önünde kuyruklar oluşturdu. Yoğun delege sayısı nedeniyle DEM Parti ilçe binaları yetmeyince, her biri 2 bin, 2 bin 500 kapasiteli 6 düğün salonu kiralanarak salonlar parti flamaları ve bayraklarla süslendi. Ön seçimler için kimi delegeler kilometrelerce uzaklıktaki köylerinden sabah erken saatlerde yollara döküldü.
Yetmezliklere rağmen
Hem delege hem de delege olmayanların yoğun ilgi gösterdiği seçimi, DEM Amed İl Eşbaşkanı Abbas Şahin'e sorduk. Oy verme işlemine ciddi bir katılım olduğunu belirten Şahin, halkın partiyi sahiplenmesini şu sözlerle anlattı: "Bu yoğunluk ve kalabalık, halkın kendi adaylarına ve seçime sahip çıkmasıyla ilgili bir durum. Bunun da etkisi, halkın artık siyasete olan güveninin artması, demokratik siyasetle bir şeylerin çözebileceğinin artık hissetmesi. Bir de özellikle Türkiye halklarına ve dünyaya demokrasi dersi vermek için. Kürt halkı politik bir halktır. Bu politik halkın da ileriki süreçte daha da meyvelerini vereceği, toplumsal anlamda, siyasal anlamda ve bu halk şu an da bütün dünyaya demokrasi dersi veriyor. Evet yetmezlikler eksiklikler yaşanıyor, ancak buna rağmen şu anda çok müthiş bir heyecan var.”
Gün boyu sürdü
Binlerce sandığın kurulduğu kentte, delegeler isimlerinin ilk harflerinin yer aldığı sandığa giderek oy kullandı. Büyükşehir Belediye Eşbakanı, ilçe belediye eşbaşkanı ve meclis üyeleri adaylarının olduğu listelere oy veren delegeler, oy kullandıktan sonra da sandıkların başından ayrılmadı.
Amed'deki her protesto, her yürüyüş, her mitingde ön sıralarda yer alan, polislerin engeline karşı dik duran ve taviz vermeyen Aklime Hanas da oy verenler arasındaydı. Aklime Ana’ya, "Bu yoğun ilgi ve kalabalık hakkında ne düşünüyorsun" diye sorduk."Görüyorsunuz işte. Bu halk demokrasiye inanmış, demokrasi için gelip kendi adayını kendi seçmek istiyor. Onun için sandıklara bu kadar yoğunluk var. Bizde öyle memur gibi atama ile aday belirlenmez. Halkın görüşü alınır, halk ne derse odur. Gelip demokratik seçimi bizden öğrensinler" cevabını verdi.
Adaylarımız halkla iç içe olsun
Oyunu kullanmak için köyden Bağlar’a gelen Zeynep Doğan, yapılan seçimlerin kendileri için çok önemli olduğunu vurguladı. Zeynep Doğan, delegasyon sistemi ile iradelerini en rahat şekilde sandığa yansıttıklarını ifade etti. Emekten yana, çalışan ve halkla iç içe olan aday profillerine oy vereceğini belirten Zeynep Doğan, “Adaylarımız ilk olarak o koltuğa oturduklarında halkı unutmasın. Her daim halkla iç içe olsun ve çalışsın. Bizler her şeyden önce bunları istiyoruz” dedi.
Umut ve moral veriyor
Oyunu kullandıktan sonra gazetemize konuşan Tufan Gökalp ise yapılan seçimin halkta büyük bir heyecan ve coşku yarattığı görüşünde. Tufan Gökalp, “Halkın kendi adaylarını seçmesi her konuda ayrı bir moral veriyor. Bu durum ileride yaşanacak herhangi bir kayyum ihtimaline karşı da daha güçlü bir sahiplenme ortaya koyacaktır. Halkın kendi adaylarını kendi oyları ile seçmesi, umarım herkese örnek olur. Bütün arkadaşlara başarılar diliyoruz” diye konuştu.
Daha iyileri olacak
Oyunu verip salondan ayrılan Sebahattin Kızılkan ise delegasyon sistemi ile ön seçim uygulamasının en doğrusu olduğunu belirtti. Oy vermeye gelen Mahmut Yokuş da ön seçimden memnuniyetini "Bu tabloya çok sevindim. Belki biraz aksaklıklar ve eksiklikler olur ama gelecekte bu sistem oturduğu zaman çok daha iyi olabileceğine inanıyorum" dedi. Hayri Yıldırım ise şunları ifade etti: “Bugün ön seçimlerde acemilik çekiyoruz, bu normaldir ama başaracağımıza, bununla da örnek olacağımıza inanıyorum.”
Kayyumlara geçit yok
Bir genç olarak kayyumların her alanda yarattığı asimilasyon politikasına dikkat çeken Şoreş Basmacı ise ilk olarak asimilasyon politikasına karşı tedbirler alınması gerektiğini belirtti. “Bugün olduğu gibi 31 Mart’ta da sandık başlarında olacağız” diyen Basmacı, hem istihdam hem de kültürel anlamda gençlere alan açılması gerektiğini söyledi. Şoreş Basmacı, “Kürt halkının iradesine her alanda darbe vurmak istiyorlar. Bu sefer bu durumun yaşanmasını kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.