Her üç çocuktan biri su kıtlığı yaşıyor
Toplum/Yaşam Haberleri —
- Dünya genelinde 739 milyon çocuk, halihazırda yüksek ya da çok yüksek su kıtlığına maruz kalan bölgelerde yaşıyor.
Aşırı su kırılganlığına maruz kalan 18 yaş altı çocuk sayısının en yüksek olduğu Güney Asya’da iklim değişikliğinin giderek daha fazla tetiklediği seller, kuraklıklar ve diğer aşırı hava olayları milyonlarca çocuğun su kıtlığı çekmesine sebep oluyor.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) hazırladığı yeni bir rapora göre, Nijer, Ürdün, Burkina Faso, Yemen, Çad ve Namibya’da her 10 çocuktan 8’i aşırı su hassasiyeti yaşıyor. 2050 yılına kadar 35 milyon çocuğun daha yüksek veya çok yüksek düzeyde su stresine maruz kalacağı tahmin ediliyor.
Güney Asya’daki su kıtlığının nedenleri arasında kötü su kalitesi, su eksikliği ve kötü yönetim yer alıyor. Bölge, dünyadaki çocukların dörtte birinden fazlasına ev sahipliği yapmasına rağmen, dünyadaki yenilenebilir suyun sadece yüzde 4’üne sahip. İklim değişikliği ve artan su talebi nedeniyle birçok Güney Asya ülkesinde kuraklıklar daha sık ve daha şiddetli yaşanıyor ve daha uzun sürüyor.
Yeşil Gazete’nin haberine göre UNICEF Güney Asya Bölge Direktörü Sanjay Wijesekera Güney Asya’daki su kıtlığı ile ilgili yaptığı açıklamada, “Giderek öngörülemez hale gelen iklimle birlikte su kıtlığının Güney Asya’daki çocuklar için daha da kötüleşmesi bekleniyor” dedi. FRANKFURT