İki kardeş çeyrek asırdır tutsak

Emin ve Mahmut Aslan

Emin ve Mahmut Aslan

  • Emin ve Mahmut Aslan kardeşler, çeyrek asırdır tutsak ve hastalıklarına rağmen tahliye edilmiyor. Ağabey Hacı Aslan, cezaevlerinde devam eden eylem nedeniyle haber alamadıklarını söyledi.

Tekirdağ ve Burdur'daki cezaevlerinde tutulan Mahmut (47) ve Emin Aslan (51) kardeşler, İHD'nin hasta tutsaklar listesinde yer almalarına rağmen tahliye edilmedikleri gibi tedavileri de engelleniyor.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla son yıllarda birçok isim tahliye edildi. Cumhurbaşkanı kararıyla 3 Mayıs 2023'te Hizbullah Davası kapsamında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Mehmet Emin Alpsoy ve 28 Şubat Davası kapsamında müebbet hapis cezasına çarptırılan eski Korgeneral Çetin Saner’in cezaları “kocama hali” gerekçesiyle kaldırıldı. Erdoğan’ın cezasını kaldırdığı Mehmet Emin Alpsoy, Ankara’da üç kişiyi işkenceyle öldürdükten sonra evinin bodrumuna gömmüş, Hizbullah’ın “askeri kanat sorumlusu” olarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almıştı. 17 Mayıs 2024'te ise 28 Şubat Davası'nda "darbeye teşebbüs" suçundan müebbet hapis cezası verilen 7 askerin cezaları kaldırıldı. Birçok kişinin ölümünden sorumlu olan isimler tek tek tahliye edilirken, politik hasta tutsakların tahliyeleri engelleniyor. İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) verilerine göre 651'i ağır olmak üzere bin 517 hasta tutsak bulunuyor. 

Birinin durumu ağır

Mahmut (47) ve Emin Aslan (51) kardeşler de İHD'nin hasta tutsak listesinde yer almalarına rağmen tahliye edilmeyen tutsaklardan. Kardeşlerden Mehmet Emin Aslan, 1996’da Adana’da gözaltına alındı. Gözaltında ağır işkencelere maruz kaldı ve daha sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Konya’daki Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) yargılandı ve “Devletin birliği ve bütünlüğü bozmak” iddiasıyla müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mehmet Emin Aslan, sırasıyla Konya, Mûş, Ümraniye ve Silivri'deki cezaevlerinen ardından Tekirdağ T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sürgün edildi. Aslan'ın mide hastalığı bulunuyor. 

Mahmut Aslan ise 1998'de Wan’da gözaltına alındı. Aslan, yaklaşık 40 gün ağır işkenceye maruz kaldı. Aslan da DGM’de yargılandı ve “Devletin birliği ve bütünlüğü bozmak” iddiasıyla müebbet hapis cezasına çarptırdı. Mahmut Aslan, sırasıyla Wan, Bedlîs, Mûş, Wan, Oltu, Bolu, Silivri, Balıkesir ve Silivri'deki cezaevlerinin ardından Burdur Cezaevi’ne sürgün edildi. Aslan'ın sağ kolunda, ağır işkence nedeniyle kırıklar oluştu. Şu an sara hastalığı bulunuyor. Ayrıca mide rahatsızlığı ve kemik erimesi gibi hastalıkları bulunuyor. 

Bedenini ateşe vermişti

Mahmut Aslan, 2018-2019 yılları arasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecridin kaldırılması için başlatılan açlık grevi sırasında bedenini ataşe verdi. Hastaneye kaldıran Mahmut Aslan, tedavi sonrası yeniden cezaevine gönderildi.   

Cezaevi yolunda üç kayıp

Kardeşler, sadece birkaç yıl Mûş ve Silivri'deki cezaevlerinde birlikte kaldı. Kardeşlerin tutuklanması, Aslan Ailesi için zorlu ve ihlallerle dolu bir yaşamın başlangıcı oldu. Aslan Ailesi, 1998’de cezaevi ziyareti sonrası memleketleri Wan’a dönerken Xarpêt-Çewlig yolunda trafik kazası geçirdi. Kazada anne Meryem Aslan'nın da aralarında olduğu üç aile ferdi yaşamını yitirdi. 

7 yıldır kardeşlerini göremedi

Ağabey Hacı Aslan, uzun yıllardır cezaevi cezaevi kardeşlerinin görüşüne gidiyor. Her iki kardeşinin de yaşadıkları kentten uzak şehirlerdeki cezaevlerinde olduğunu ve bu nedenle yılda bir kez görüşe gidebildiğini ifade eden ağabey Aslan, "Daha önce kardeşlerimin görüşüne gidebiliyordum. İlerleyen yaşımdan ve sağlık sorunlarımdan dolayı her hafta hastaneye gidiyorum. Diğer yandan ekonomik açıdan zorlanıyoruz. Bu iki nedenle yaklaşık 7 yıldır ne Tekirdağ’a ne de Burdur'a gidebildim” dedi. 

Koparmak istiyorlar

Tutsakların ailelerinden uzak cezaevlerine sevk edilmesindeki temel amacın aileleriyle olan bağını koparmak olduğunu belirten Aslan, "Bununla hem tutsaklara hem de ailelere psikolojik işkence uygulanmak isteniyor. Onlar da iyi bilsinler ki hiçbir zaman amaçlarına ulaşmayacaklar. Ne tutsaklar ne de aileleri olarak bizler boyun eğeceğiz” diye kouştu.

Tekli hücrede tutuluyor

Kardeşi Mahmut’un üç ay öncesinde Balıkesir Cezaevi’nden Burdur Cezaevi'ne sürgün edildiğini ve tekli hücrede tutulduğunu belirten Aslan, kardeşinin daha önce kaldığı cezaevinde çıplak aramaya karşı çıktığı için hakkında 7,5 yıla varan ceza istemiyle yeni dava açıldığını ifade etti. 

Sadece sürgün için aradı

Ağabey Aslan, kardeşlerinden en son aylar öncesinden haber alabildiğini kaydetti. Tutsakların 4 Nisan'dan bu yana aile ve telefon görüşlerine de çıkmadığını hatırlatan Aslan, "Mahmut, bir defa Mayıs'ta telefon etti. Tekirdağ T Tipi Kapalı Cezaevi’nden Tekirdağ F Tipi Kapalı Cezaevi’ne sürgün edildiklerine dair bir bilgi vermek içindi” dedi. 

Bu hukuksuzluk bitmeli

Aslan, Abdullah Öcalan'ın, Kürt halkının iradesi olduğunu belirterek, şunları ekledi: "Bu tecrit devam ettikçe ne biz Kürtler ne de Türkler barış ortamında yaşarız. Biran önce bu hukuksuzluk kalkmalı.” MA/WAN

 

* * *

 

İmralı için yeni başvuru

Asrın Hukuk Bürosu avukatları, 39 aydır haber alamadıkları Kürt Halk Önderi ile görüşmek için Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Cezaevi Müdürlüğüne başvuruda bulundu. 

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde tecrit koşulları altında rehin tutulan ve 39 aydır kendisinden haber alınamayan Abdullah Öcalan'ın avukatları, müvekkilleri ile görüşme talebiyle Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğüne yeni başvurularda bulundu. Başvurular avukatlar Suzan Akipa, İbrahim Bilmez, Emran Emekçi ve Cengiz Yürekli tarafından yapıldı. Avukatlar, ayrıca İmralı’daki diğer müvekkilleri Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş için de görüşme başvurusunda bulundu. 

Avukatların müvekkilleri için yaptıkları görüşme başvurularının çoğuna yanıt verilmezken, gerekçe olarak Bursa İnfaz Hakimliği tarafından verilen "disiplin cezaları" gösteriliyor. Görüşmeler ise 6 aylık periyotlarla verilen "avukat görüş yasağı" kararlarıyla engelleniyor. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.