İki yıl ömür biçilen tutsak hücrede

Fevzi Arslan

Fevzi Arslan

  • Gözaltında gördüğü işkence nedeniyle ‘beyninde erime’ tespit edilen tutsak Fevzi Arslan, doktorların “2 yıllık ömrü kaldı” raporlarına rağmen tahliye edilmiyor. Üstelik tek kişilik hücrede tutuluyor.

55 yaşındaki Fevzi Arslan, Urfa’nın Suruç ilçesinde yaşayan Fevzi Aslan ve 3 kardeşi ile Rojava’dan gelen akrabaları Khlel Khlel, 18 Ekim 2018 tarihinde AKP Eski Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’a ‘suikast’ iddiasıyla gözaltına alındılar. 11 gün TEM Şube’de gözaltına alınan 5 kişi ağır işkencelere maruz kaldı. Ardından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Gözaltında polislerin hazırladığı ifadelere zorla imza attırılmak istense de hazırlanan iddianamede ‘suikast’ iddiası yer almadı. Kentte farklı tarihlerdeki başka suçlardan kardeşlerden Fevzi ve Mehmet Kasım Arslan ile Khlel Khlel’e 3 kez ağırlaştırılmış müebbet, Ömer ve Mehmet Haşim kardeşlere ise 28’er yıl hapis cezası verildi. Cezanın önce Antep Adliye Mahkemesi, ardından Yargıtay’da onanması ardından avukatlar dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.

Beyin erimesi tespit edildi

Yargı süreci devam ederken, 6 Haziran 2024 tarihinde baş ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırılan Fevzi Arslan’da beyin erimesi başladığı tespit edildi.

Doktorlar gözaltında gördüğü elektrikli işkence sonucu oluşan beyin pıhtılaşmasına zamanında müdahale edilmediği için böyle bir sonucun ortaya çıktığını belirtiyor.

Adana Suluca Y Tipi Kapalı Cezaevi’nde tekli hücrede tutulan ve İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) ağır hasta tutsak listesinde yer alan Arslan, hastalık nedeniyle unutkanlık ve uyanamama problemleri yaşıyor.  

Aklınıza gelebilecek tüm işkenceler

Arslan’ın avukatı Eyüp Sabri Tinaş, müvekkilinin işkence edilerek tutuklandığını hatırlatarak, "Aklınıza gelebilecek bütün işkenceler yapıldı. Mahkemede ifadelerinin işkence altında alındığını belirttiler. Defalarca itirazlarımız oldu. Buna rağmen etkili bir soruşturma yapılmadan dosya kapatıldı” şeklinde konuştu. Tinaş, gözaltındaki işkencenin ATK raporuna da yansıdığını ancak bunun dikkate alınmadığının altını çizdi. Beyin Aslan’ın beyin tomografisini inceleyen doktorun “Bu şekilde iki yıl yaşar” sözlerine dikkat çeken avukat Tinaş müvekkillinin bir an önce tahliyesini istedi:

 “Beyin tomografisi sonuçlarını özel bir hastanede uzman bir doktora gösterdik; işkence görmesinden kaynaklı 6 yıl önce beyin kanaması geçirmiş. Beyin kanamasına müdahale edilmediği için kan pıhtılaşması oluşmuş ve bu beyin erimesine neden oluyor. Cezaevinde bu şekilde tutulmaya devam edilirse Arslan’ın en fazla 2 yıl ömrünün kaldığını doktor bize iletti. Şu an tek kişilik hücrede tutuluyor. Kendi ihtiyaçlarını karşılayacak durumda değil. Unutkanlık yaşıyor. Bir an önce tahliye edilmesi gerek. Bu koşularda kalırsa ölümünden yetkililer sorumludur.”MA/EMRULLAH ACAR 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.