İngiltere işçi kırmızısı oldu

Dünya Haberleri —

Keir Starmer

Keir Starmer

  • Birleşik Krallık’ta yapılan genel seçimlerin galibi İşçi Partisi oldu. 650 sandalyeden 412’sini almayı başaran Starmer, Avam Kamarası’nda çoğunluğu da elde etti. Jeremy Corbyn bağımsız olarak girdiği seçimden de başarıyla çıktı.

60 milyondan fazla seçmenin bulunduğu Birleşik Krallık’ta Perşembe günü sabah 7:00’da başlayıp 22:00’da son bulan olaysız seçimlerde 48 milyon 214 bin kişi oy kullandı. İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler’de yapılan seçimler, 650 sandalye bulunduğu Avam Kamarasında İşçi Partisi’nin 412 vekillik kazanması ile sonuçlandı. Kamuoyu yoklamalarının da ön gördüğü gibi gerçekleşen seçimlerde, 14 yıllık Muhafazakar Parti iktidarına son veren İşçi Partisi, Hükümeti kurma hakkını kazandı. İngiliz basını partinin kullandığı kırmızı renkten dolayı ülkenin kırmızıya boyandığını yazdı.

İşçi Partisi’nin geleneksel olarak kütlesel oy aldığı kuzey bölgeleri tekrar İşçi Partisine yönelirken, Galler’den de yüksek oranda oy alan parti 27 vekil çıkardı. Kuzey İrlanda’da Sinn Fein 7 vekillik çıkardı. İskoçya’da bir önceki seçimde yalnızca 1 vekil çıkarabilen İşçi Partisi, son seçimde 37 vekil gibi inanılması zor bir başarı kazandı. Muhafazakar Parti, 14 yılın ardından en büyük başarısızlığı Galler’de hiç vekil çıkartamayarak yaşadı. 

Resmi sonuçların açıklanması ardından geleneksel olarak kraldan hükümet kurma yetkisi alacak olan İşçi Parti lideri Keir Starmer, bugün itibarıyla Birleşik Krallık'ın yeni başbakanı olacak.

Starmer: Başardık, değişim başlıyor

İşçi çocuğu ve insan hakları alanında avukat olarak İşçi Partisi’nde Genel Başkan olan Keir Starmer, Jeremy Corbyn’den devraldığı partiyi merkeze yakınlaştırdı. Eski genel başkan Jeremy Corbyn döneminde "fazla sola kaymakla" eleştirilen partisini merkeze çeken 61 yaşındaki Starmer, Corbyn’in gölge Brexit bakanı olarak da biliniyordu. Seçim zaferinin kesinleşmesi ardından Kuzey Londra’da partililere hitap eden Keir Starmer. ilk açıklamazsında, "Başardık. Bunun için savaştınız, bunun için oy kullandınız ve şimdi değişim başlıyor. Bu sizin demokrasiniz, sizin geleceğiniz. Siz seçimi yaptınız, sıra verdiğimiz sözleri yerine getirmekte” ifadelerini kullandı.

Sunak, arayıp kutladı

Partisi önceki seçime kıyasla 231 koltuk kaybeden eski Başbakan Rishi Sunak, "Bu seçimi İşçi Partisi kazandı, Keir Starmer'ı arayarak zaferinden ötürü kutladım" sözleriyle sonucu kabullendi. Sunak’ın İngiltere Kralı III. Charles'a istifasını sunması ardından, Kral yeni başbakan olarak Starmer'in ismini açıklayacak.

Corbyn mecliste

Yahudi karşıtlığı iddiası ile hakkında yürütülen soruşturma sonucu partisinden ihraç edilen İşçi Partisi’nin eski lideri Jeremy Corbyn bağımsız aday olarak girdiği seçimde tüm rakiplerini geride bırakarak seçimi önde bitirdi.

Londra’daki seçim bölgesinden bağımsız aday olarak yarışan Corybn 24 bin 120 seçmenin oyunu aldı ve milletvekili seçildi.

İşçi Partisi, Jeremy Corbyn yönetiminde 2017'de yapılan genel seçimde oyların yüzde 40'ını almıştı. Corbyn’in İşçi Partisi, 2019 seçimlerinde şimdiki oy oranının yalnızca yüzde 2 altında 32 ile tamamlasa da iktidar olamamıştı. Corbyn bu sonuç üzerine istifa etmiş, Nisan 2020'de Keir Starmer İşçi Partisi'nin yeni lideri seçilmişti.

 

 

Son durum

İngiltere'de dar bölge seçim sistemi hangi bölgede ne kadar oy alındığı dikkate alınıyor. Her bölgede en fazla oyu alan adaylar milletvekili seçiliyor. 6 seçim bölgesinde yapılan oy sayımının sonucuna göre:

İşçi Partisi % 33,8 ile 412 vekil, Muhafazakar Parti % 23,7 ile 119 vekil, Liberal Demokrat Parti % 14,3 ile 71 vekil, İskoçya Ulusal Partisi 9, Sinn Fein 7, Reform UK Partisi 4, Yeşil Parti 4 milletvekili çıkardı.

Seçimlerde rekor sayıda kadın aday da meclise girmeyi başardı. 2019'da 220 olan kadın milletvekili sayısı bu seçimlerin ardından 242 ile tarihi zirvesini gördü.

Yarışa son anda dahil olan, Brexit'in en büyük savunucularından göçmen karşıtı, aşırı sağcı Nigel Farage'ın partisi Reform, 4 sandalyenin sahibi oldu. LONDRA

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.