İngiltere’de insani barikat

Dünya Haberleri —

Mülteci eylemleri/İngiltere- Foto:AFP

Mülteci eylemleri/İngiltere- Foto:AFP

  • İngiltere’de üç kız çocuğunun bir dans etkinliğinde öldürülmesi ardından başlayan ırkçı şiddete karşı, ülke genelinde eylem düzenlendi. Faşistlerin 30 kentte yapmayı planladıkları eylemlere karşı insani barikat oluşturuldu. 
  • Göçmen barınma merkezleri ile camileri korumaya alan İngiliz ırkçılık karşıtları gece boyunca nöbet tuttu. Bir haftadır devam eden ırkçı şiddet olaylarında 428 kişi göz altına alındı. 26 kişi mahkemeye sevk edildi, üç kişiye ceza verildi. 

Çarşamba akşamı, aşırı sağcıların 30 civarında bölgede 100'den fazla eylem planlandığı haberleri üzerine ırkçılık karşıtı binlerce kişi İngiltere genelinde eylem yaptı. Göç karşıtı ve yabancı düşmanı çevrelerin gösterilerinin beklendiği birçok alan ırkçılardan önce dolduruldu. İngiliz atlı polisinin de görevlendirildiği gösterilerde polis karşıt görüşlü gruplar arasında bariyer oluşturdu. Aralarında başkent Londra'nın kuzeyi, Bristol ve Newcastle gibi kentlerin yapılan karşıt eylemler genel anlamda barışçıl geçti. Daha fazla şiddet olayı yaşanabileceğinden kaygılanan polis 100 kadar noktada önlem aldı. Southport'ta üç kız çocuğunun bıçaklı saldırıda hayatını kaybetmesinin ardından, ırkçı grupların başlattığı şiddet eylemleri ve ırkçılık karşıtı protestolar ülke genelinde tansiyonu yükseltti. Olayın ardından, ırkçılık karşıtı gruplar da sokaklara çıkarak barışçıl gösteriler düzenledi.

Irkçılığı reddedin, terapiyi deneyin

Geçen haftada olduğu gibi şiddet olaylarında zarar görme riskine karşı esnaf tedbir aldı. Avukatlık büroları, ana caddedeki dükkanlar kapatıldı, aile hekimliği muayenehaneleri erken kapatıldı. İngiltere ile Galler'deki 43 yerel polis teşkilatının 41'inde olası bir karışıklığa hazırlık yapıldı.   

"Mülteciler hoş geldiniz" ve "ırkçılığı reddedin, terapiyi deneyin" yazılı dövizler taşıyan insanlar, kasaba ve şehirlerde sokaklara çıktı. Ancak geçen hafta görülen huzursuzluğa dair çok az işaret vardı. İngiltere'nin kuzeybatısındaki Southport kentinde 300 ila 400 ırkçılık karşıtı "Irkçılar evine", "Irkçılığın sokaklarımızda yeri yok" sloganları ile gösteri düzenledi. 

Irkçıları mültecilerle takas edeceğiz

Liverpool'da yapılan sokak gösterilerinde, "Mülteciler burada hoş karşılanıyor" diye slogan attı. Gösterinin en ilgi çekici pankartını bir kız çocuğu taşıdı: "Irkçıları mültecilerle takas edeceğiz.” Bazıları ise aşırı sağın hedefi olabileceği endişesiyle sığınmacı destek merkezini etrafında nöbet tuttu. 

“Gelip toplumun en savunmasız insanlarının sahip oldukları küçük bir sığınağı yok etmelerine izin veremeyiz" şeklinde konuşan yerel gazeteci Patrick, “burada herkes farklı milletlerden. Yani mesele dayanışma, cehalete, bağnazlığa, nefrete karşı durmak" dedi. 

Tutuklu 428 kişiden 26’sı mahkemede

Polis, geçen Salı günü başlayan isyanlardan bu yana 26 olayda 428 kişinin tutuklandığını ve 140'tan fazla kişinin mahkemeye sevk ediliğini ancak bu sayının artabileceğini bildirdi. Adalet Bakanlığı Çarşamba akşamı, önümüzdeki iki gün içinde 26 kişi için düzensizlikle ilgili ceza duruşmaları planlandığını ekledi. Duruşmalarda ele alınacak suçlar arasında şiddet içeren düzensizlik, ırksal nefreti körüklemek için yazılı materyal yayınlama ve ırksal olarak ağırlaştırılmış tehdit edici davranışlar yer alacak. Southport ve Liverpool'da yaşanan şiddet olaylarına karışan üç kişi, dün hapis cezasına çarptırıldı.

Avukatlara yönelik tehdit

Olayların ardından, aşırı sağcı grupların göçmenlik avukatlarını hedef aldığı ve avukatların isim ve adreslerinin yer aldığı bir listenin internette yayıldığı iddia edildi. Hükümet, bu liste nedeniyle sosyal medya platformlarına daha fazla sorumluluk alması çağrısında bulundu. Göçmenlik avukatları ise polis tarafından evden çalışmalarının tavsiye edildiğini, ofis pencerelerini kapatmaları ve ateşe dayanıklı posta kutuları kullanmaları gerektiği konusunda uyarıldıklarını belirtti.

Cezaevlerinde ilave yer açılıyor

Şiddet olayları ve gözaltıların artması nedeniyle İngiltere ve Kuzey İrlanda'daki cezaevlerinde önümüzdeki haftadan itibaren 500'den fazla ilave yer açılacağı bildirildi. Adalet Bakanı Shabana Mahmood, şiddet olaylarına katılanların hızla yargılanacağını ve sonuçlarına katlanacaklarını belirtti.

Bazı milletvekilleri Avam Kamarası'nın yaz tatilinden geri çağrılmasını talep ediyor. İşçi Partili Diane Abbott, hükümetin daha fazla bekleyemeyeceğini ve ülkede bir kriz yaşandığını söyledi.

Southport'taki saldırı

Southport'taki bıçaklı saldırı, yaz tatilindeki çocukların sosyalleşmesi için hizmet veren bir merkezde gerçekleşti. Saldırıda 9 yaşındaki Alice Dasilva Aguiar, 7 yaşındaki Elsie Dot Stancombe ve 6 yaşındaki Bebe King hayatını kaybetti. Çocuklar, saldırı anında Taylor Swift temalı bir dans etkinliğindeydi. Olayda ayrıca 8 çocuk ve 2 yetişkin yaralandı.

Southport'ta meydana gelen trajik olayın ardından İngiltere genelinde artan şiddet olayları ve protestolar, ülke genelinde büyük bir endişeye yol açtı. 28 yaşındaki Jordan Parlour, şiddet olaylarına bağlantılı içerik paylaştığı gerekçesiyle yargılanan ilk kişi oldu. LONDRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.