Irak yanlışta ısrar ediyor

Sabit Muhammed Said Rıza Al Abbasi

Sabit Muhammed Said Rıza Al Abbasi

  • KDP'nin büyük gayretiyle Türk devleti ile Kürdistan Özgürlük Mücadelesine karşı anlaşan Irak, yanlışta ısrar ediyor. Irak Savunma Bakanı, Türkiye'nin zorlamasıyla PKK'ye Rojhilatê Kurdistan partilerine yapılanların dayatılacağını sanıyor. 

Irak Savunma Bakanı Sabit Muhammed Said Rıza Al Abbasi, bir televizyon kanalına konuştu. Türkiye’nin Rojhilat’daki Kürt güçlerine yapılanların PKK'ye uygulanmasını talep ettiğini dile getiren Al Abbasi, Irak hükümetinin Türkiye ile bir anlaşmaya varmaya çalıştığını söyledi. Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci ve İran Ulusal Güvenlik Sekreteri Ali Şemhani, KDP'nin de istemiyle 19 Mart 2023’te Bağdat’ta Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani gözetiminde, Rojhılatlı partilerin silahsızlandırılması ve iki ülke arasındaki sınır güvenliğini kapsayan bir güvenlik anlaşması imzalamıştı. Böylece PAJK hariç Rojhilatê Kurdistan'da çoğu KDP güdümünde olan partiler silahsızlandırılıp Başûr'da kalmalarına müsaade edildi. 

Türkiye ile yapılan istişareler doğrultusunda PKK’nin Irak’ta “yasaklı örgütler” listesine alındığını hatırlatan Abbasi, "Mahkeme kararına göre PKK’nin merkezleri kapatıldı ve siyasi partiler dairesi birçok partiyi yasakladı" şeklinde konuştu. Irak ve Türkiye, Kürt karşıtı bir mutabakatı da Ankara'da imzalayarak, KDP'nin de dahil olduğu icra organları oluşturdu. Bütün bunları hatırlatan Irak Savunma Bakanı, PKK'nin Irak'ın içlerine de yayıldığını ileri sürdü. Savunma Bakanı, “Irak hükümeti, PKK'nin hareketliliği ve diğer vilayetlerdeki insanları kendi saflarına çekme girişimlerinden endişe duymaktadır. Nasıriye ve Semava'da bazı kişilerin PKK ile ilişkilendiğine dair elimizde bilgiler var" dedi. 

Türk ordusunun saldırı düzenlediği ve konuşlandığı bölgelere ilişkin de konuşan Irak Savunma Bakanı, şu iddiada bulundu: "Türkiye’ye askerlerini çekmesi de dahil, kontrolündeki bölgeleri Pêşmerge Güçlerine veya Irak Federal Güçlerine teslim edilmesi konusunda baskı yaptık. Anlaşmanın taslağı elimizde ve Türkiye buna hazır olduğunu ifade etti." BAĞDAT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.