İsrail ve Lübnan savaşın eşiğinde

Dünya Haberleri —

  • Lübnan’da Hizbullah ile İsrail arasındaki gerilim Kıbrıs Cumhuriyeti’nin uyarılması düzeyine ulaştı. Hem İsrail hem de Hizbullah savaşa hazır oldukları mesajını verdi.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz’ın direktifi ile savaş planlarını görüşen İsrail ordusunun Lübnan’a dönük yapılacak herhangi bir taaruza hazır oldukları açıklaması ardından Hizbullah lideri Hasan Nasrallah da İsrail'le topyekûn bir savaşa hazır olduklarını söyledi. Hasan Nasrallah, böylesi bir savaşın başlaması durumunda Hizbullah için "herhangi bir kuralı ve sınırı olmayacağı" uyarısında bulundu. 

Nasrallah ayrıca Lübnan’a olası bir saldırıda İsrail uçaklarına üslerini açması halinde Kıbrıs Cumhuriyeti’ni hedef alacaklarını söyledi. Kıbrıs Cumhuriyeti’ni "savaşan bir taraf" olarak göreceklerini söyleyen Hizbullah lideri, Avrupa Birliği üyesi bir ülkeyi ilk kez bu tonda uyarmış oldu.

İsrail’in Kıbrıs’ta sürekli askeri tatbikat yaptığını vurgulayan Nasrallah, Lübnan’a yönelik olası bir saldırıda Kıbrıs’ın havaalanlarının ve üslerinin kullanılacağı yönünde istihbarat ve duyumlar aldıklarını kaydetti.

Kıbrıs: Biz taraf değiliz

Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ise İsrail ve Hizbullah arasında taraf tutmadıklarını söyledi. Hristodulidis, "Kıbrıs sorunun değil, çözümün parçasıdır" dedi, ülkesi üzerinden Gazze'ye insani yardımların aktarıldığını hatırlattı.

Kıbrıs Cumhuriyeti geçmişte zaman zaman İsrail ordusunun tatbikatlarda hava sahasını kullanmasına izin vermişti. BEYRUT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.