Kadın Gündemi'nden kısa kısa
Kadın Haberleri —
- Onlar şehitlerin mirasıdır
- Her an özgürlerini haykıracağız
- ‘Kadın Hareketinin Kalbi’ Kolombiya’da
- Şirket yöneticilerinin yüzde 25’i kadın
Onlar şehitlerin mirasıdır
Kuzey ve Doğu Suriye’de devrimle birlikte açılan Şehit Aileleri Kadın Meclisi, önceleri komite olarak çalışmalarını yürütüyordu. Ancak 2018 yılında düzenledikleri konferansın ardından yollarına Meclis çatısı altında daha kapsamlı bir şekilde devam etme kararı aldı. Yönetim 3 kişiden oluşuyorken kantona bağlı 14 ilde, 14 meclis ve her meclisin bünyesinde kadın komiteleri yer alıyor. Özgürlük mücadelesinde şehit düşenlerin eşlerini, çocuklarını, annelerini örgütlemek, eğitmek ve destek vermek meclisin önceliği.
Çalışmalarına dair Jinha’ya bilgi veren Şehit Aileleri Kadın Meclisi Başkanı Hêvî Seyîd, “Şehit eşleri için ayda bir, şehit anneleri ve kız kardeşleri için 3 ayda bir, şehit çocukları için de ayrıca 3 ayda bir toplantılar gerçekleştiriliyor. Meclise bağlı Ekonomi Komitesi, şehit eşleri için çeşitli ekonomi projelerini hayata geçiriyor. Şehit çocukları için ise Şehîd Beşîr Okulu açıldı. Diğer şehirlerde de hazırlıklarımız var ve yakın zamanda eğitimlerimiz başlayacak. Söz konusu okullarda okuma-yazma derslerinin yanı sıra teknoloji ve sinema eğitimleri de verilecek. Komitemiz her ay tüm okulları ziyaret ederek şehit çocuklarının durumlarını yakından takip ediyor” dedi.
“Şehit çocuklarını şehitlerimizin mirası ve en kutsal değerleri olarak görüyor ve onlara bu şekilde yaklaşıyoruz” diyen Hêvî Seyîd, şöyle devam etti: “Anne-babaları çocukları özgür bir geleceğe sahip olabilsinler, kendilerini tanıyabilsinler, geleceklerini kursunlar diye mücadele yürüttüler. Rêber Apo'nun fikir ve felsefesine sahip çıkmak öncelikle şehit çocuklarına sahip çıkmaktır. Yaptığımız toplantılarda şehit çocukları bizlere, ‘Topraklarımızı savunmak için anne ve babalarımızın direniş mirasına sahip çıkmalı ve düşmana karşı mücadelemizi sürdürmeliyiz’ diyor.” QAMIŞLO
Her an özgürlerini haykıracağız
Almanya’nın Frankfurt kent merkezinde yer alan Hauptwache Meydanı’nda “İdamlara hayır, özgür yaşama evet” şiarıyla, İran’daki Kürt kadın aktivistlere verilen idam cezaları protesto edildi. KJAR, TekoJIN ve Amara Kadın Meclisi’nin organize ettiği etkinlik büyük ilgi gördü. Eylemde, İran tarafından işkenceye maruz bırakılan ve her an idam edilme riskiyle karşı karşıya olan kadın aktivistler Peşxan Ezîzî, Şerîfe Mihemedî ve Werîşe Muradî’nin fotoğrafları taşındı. FRANKFURT
‘Kadın Hareketinin Kalbi’ Kolombiya’da
Kuzey ve Doğu Suriye’de Andrea Wolf Enstitüsü’nün Jineoloji çalışmaları kapsamında Kürt Kadın Özgürlük Hareketi içerisinde yer alan ve aynı zamanda Rojava Kadın Devrimi’ne öncülük eden kadınlarla yapılan röportajların ‘Jin Jiyan Azadî- Kurdistan Kadın Hareketinin Kalbi’ adıyla kitaba dönüştürüldüğü proje şimdi de Kolombiya’da kadınlarla buluştu.
En son İspanya’da okurla buluşma etkinliği düzenlenen proje Kolombiya’da kadınlara gidiyor. “Mujer, Vida, Libertad (Jin Jiyan Azadi)" adıyla okuyucusuyla buluşan kitabın tanıtımı yine birçok kadının katılımıyla gerçekleştirildi.
Andrea Wolf Enstitüsü’nün hazırladığı “Jin Jiyan Azadî- Kurdistan Kadın Hareketinin Kalbi” kitabı Kadın Özgürlük Hareketi içerisinde yer alan ve Rojava Kadın Devrimi’ne öncülük eden kadınlarla yapılan röportajlar ve aktarımların derlemesinden oluşuyor. QAMIŞLO
Şirket yöneticilerinin yüzde 25’i kadın
Kadın Yönetim Kurulu Endeksi, son 18 yıldır Hollanda'daki 82 borsaya kayıtlı şirketteki kadın yöneticilerin oranını izliyor. Endeksi hazırlayan Prof. Mintje Lückerath-Rovers, özellikle AEX listesinde yer alan büyük şirketlerin cinsiyet çeşitliliği konusunda ciddi adımlar attığını belirterek, “AEX şirketlerinde kadın yönetici oranı ortalama yüzde 25'e ulaştı. Bu şirketler daha görünür oldukları için eleştirilere daha açık ve modern bir imaj sergilemek istiyorlar" dedi.
Yani, borsada işlem gören şirketlerde yeni atanan yöneticilerin yaklaşık üçte biri kadın. Bu oran, önceki yılın yüzde 13'lük oranına göre büyük bir artış gösterdi. Öte yandan, yönetim kurullarında hâlâ hiç kadın bulunmayan 57 şirket mevcut. Bu şirketler, geçen yıl 14 yeni erkek yönetici atadı.
Hollanda'da yönetim kurulları için bir kadın kotası bulunmasa da denetim kurullarında 2022'den beri en az yüzde 33 kadın bulunması yasal olarak zorunlu. Şu anda 82 şirketten 73'ü bu kurala uyuyor. Denetim kurullarında kadın-erkek oranı yüzde 53 erkek ve yüzde 47 kadın olarak neredeyse eşitlenmiş durumda. Bu kurala uymayan dokuz şirket ise küçük ve yerel oldukları için geçen yıl yeni bir atama yapmadıklarından dolayı yasal ihlâlde sayılmıyorlar. AMSTERDAM