Katillerin devleti şaşırtmadı

Tahir Elçi davası açıklama

Tahir Elçi davası açıklama

  • Türk yargısı, Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin katledilmesinden dolayı yargılan Türk polisleri beraat etti. 

Tahir Elçi'nin katledildiği Dört Ayaklı Minare önünde yapılan açıklamada, “Tahir Elçi, 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından bir kez daha vurulmuştur” mücadele sözü verildi. 

 Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin Amed’in Sûr ilçesindeki tarihi Dört Ayaklı Minare önünde 28 Kasım 2015'te katledilmesine dair açılan davanın 11. duruşması, Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, 3 polis hakkında beraat kararı verdi. Karar öncesi salonu boşaltan avukatlar, Elçi'nin katledildiği Dört Ayaklı Minare'ye kadar yürüyüş yaptı. 

Karar, Kürtler için hükümsüzdür

Tarihi Dört Ayaklı Minare önünde konuşan Amed Baro Başkanı Nahit Eren, şunları söyledi: “Bu dava böyle kalmayacak. Tahir Elçi, 9 yıl önce burada vuruldu. Bu süreç gözaltı kararıyla başladı. Bir kez daha tekrarlıyorum; Tahir Elçi dosyası cezasız kalmayacak ama bir gün muhakkak failler gerçek yargı önünde hesap verecek. Kararlılığımızı, irademizi göstermek için buraya geldik. Beraatla sonuçlandı ama bu dosyayı her yere taşıyacağız. Kürt toplumunun nezdinde bu kararın bir hükmü yok. Bu karar, Tahir Elçi'nin kimliği üzerinden verildi. Bir kez daha burada ömrüm yettiği kadar söz veriyorum ve buradaki herkes söz veriyor, bu davanın peşini bırakmayacağız. Yeni Tahir Elçiler de her yıl mezun oluyor.”

Mücadeleye devam

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan ise şöyle konuştu: “Kararın ne olduğunu yaklaşık 8,5 yıldır, gerek soruşturma gerek kovuşturma sürecinin pratiklerinden biliyorduk. Bundan 3 bin 20 gün önce bu arkamda görülen minarenin önünde katledildi. Hayatını insan hakları mücadelesi, cezasızlıkla mücadeleye adayan bir hukuk insanın yaşadığı bu ağır katliam cezasız kalmasın diye uğraş verdik. Ancak soruşturma sürecinde yürütülen savcılık pratiği, kovuşturma sürecinde avukatların delillerin toplanmasına dair tüm taleplerine rağmen en sonunda ‘şüpheden sanık yararlanır’ diyerek beraat verilmesi insanın aklıyla dalga geçmektir. Buna müsaade etmeyeceğiz. Dönemin başbakanını bile dinleyemedi bu mahkeme, 11 celsedir biz oradayız, avukatlar orada sanıklar yok. Bu yargılamaya meşrutiyet kazandırmayacağız, demiştik ama hukuk düzeninde bu cinayetin faillerinin bulunacağına inanıyoruz. Hukuki mücadeleyi sürdüreceğiz.”

Bir kez daha vuruldu

Tahir Elçi Vakfı avukatı Mahsun Batı da şunları dile getirdi:  “Tahir Elçi 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından bir kez daha vurulmuştur. Failleri tanıyor ve biliyoruz. Failleri açığa çıkarana, hak ettikleri cezaları alıncaya kadar bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz.” AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.