Kayyum beldesini ihmal etmemiş!

Ahmet Türk

Ahmet Türk

  • Mêrdîn Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, kayyumun kendi memleketine 15 milyon TL aktardığını söyledi. 

Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Devrim Demir, beraberindeki belediye yöneticileri ile kayyum döneminden kalan borçlar ve tahribatlara ilişkin açıklama yaptı. Eşbaşkan Devrim Demir, kayyumun Mêrdîn’in kültürel ve tarihi dokusunu korumadığını ve tahrip ettiğini dile getirdi. Demir, “Kurdistan kentlerinde halka hizmet eden tüm kurum ve kuruşlar, kayyum atamasının ardından ya kapatıldı ya da çeşitli saldırılara maruz bırakıldı ve amacından saptırıldı. Kayyum tüm sokak, cadde, park ve tarihi yerlerin isimlerini değiştirdi. Kürt diline dair hizmet yürüten tüm kurumlar kapatılarak sadece Türkçe hizmet verilmeye başlandı. Bu politikalarla toplumsal hafızaya saldırılmak istenildi” dedi.

DEDAŞ borcu 600 milyon

Eşbaşkan Ahmet Türk ise Mardin Valiliğinin belediyenin elektrik borcunun olmadığını iddia ettiğini dile getirerek, DEDAŞ borcunun 600 milyon lira civarında olduğunu kaydetti. Türk, “Kayyum pişkin bir şekilde borcun olmadığını söylüyor. Eğer biz yalan açıklamalarda bulunuyorsak bizim hakkımızda suç duyurusunda bulunsun. 8 Mayıs’ta elektriklerin kesileceği söyleniyor ve 10 gün sonra elektrikler kesiliyor, üstelik ödeme yaptığımız halde. Onlar bu borcun biz belediyeyi devraldıktan sonra oluştuğunu ifade ediyor. 40 günlük bir belediyede 600 milyon borç olabilir mi? Biz 40 günde nasıl 600 milyon borç yapmış olabiliriz” diye sordu. 

5 milyara yakın bor var, kasada ise 35 milyon

Türk, MARSU ve belediyenin toplam borcunun ise 4 milyar 875 milyon 802 bin 802 TL olduğunu belirtti. Kayyumun kasada 150 milyon para bıraktığını, ancak bu paranın ilgili ayın maaşlarına yatırıldığını kaydeden Türk, kasada bırakılan paranın 35 milyon civarında olduğunu söyledi. 

Kendi beldesine 15 milyon

Bazı AKP’li belediyelere Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi’nin kasasından para aktarıldığını kaydeden Türk, belediye kasasından belediyelere para aktarılmasının kanunsuz olduğunu söyledi. Kayyum Tuncay Akkoyun’un kendi memleketi olan Xarpet’in (Elazığ) Arıcak ilçesine bağlı 3 Ocak Belde Belediyesi’ne 15 milyon para aktardığını da kaydeden Türk, “Borçlar belgeleriyle tek tek ortada” dedi. 

Tüm taşınmazları paylaşmışlar

“Biz bu halka hizmet etmek için geldik” diyen Türk, “Ne kimseye iftira atarız, ne de belgesiz konuşuruz. Yaptığımız tüm çalışmaları halkla paylaşacağız” dedi. Sözlerinin devamında devredilen taşınmazlara dikkat çeken Türk, “Hemen hemen belediyenin her taşınmazı belediyeye bırakılmayacak şekilde başka kurumlara devredilmiştir” diye ekledi. Ardından Genel Sekreter Raci Bilici, devri yapılan taşınmazlar ile farklı kurumlara tahsis edilen taşınmazları tek tek saydı. 

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türk, taşınmazların devredilmesine ve yapılan borçlara ilişkin gerekli hukuki adımları atmak için hazırlıklarını sürdürdüklerini kaydetti. 

 

* * *

Kayyumdan Hollywood rahatlığı

Amed Büyükşehir Belediyesi kayyumu, 5 dakikalık “Diyarbakır’ı yaşa senfonik bestesi ve imaj” tanıtım filmi için 4 milyon TL harcamış.

Amed Büyükşehir Belediyesi kayyumlarından Ali İhsan Su, 2023'te “Diyarbakır’ı yaşa senfonik bestesi ve imaj” tanıtım filmi için doğrudan temin yöntemiyle alım yapılmak üzere Kısa Metraj Film, Reklam, Prodüksiyon Şirketi ile anlaştı. Belediyenin Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı ile söz konusu şirket arasında yapılan sözleşme doğrultusunda hazırlanan 5 dakikalık tanıtım filmi için ise 4 milyon TL bedel belirlendi.

Sözleşmede, Senfoni Orkestrası’nın 2 günlük çekimleri için 50’si İstanbul, 200’ü Amed olmak üzere 250 günlük yurtiçi konaklama, 4 adet birinci sınıf Almanya-Türkiye uçak bileti, 16 adet Almanya-Türkiye normal bilet, yurtiçi 250 uçak bileti, yurtiçi transferler için 12 günlük VİP minibüs, bin öğün yemek organizasyonu gibi gider kalemleri yer aldı. Tanıtım filmi, belediyeye kayyum olarak atanan Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su’nun da yer aldığı lansmanla tanıtıldı. Söz konusu para iki ay içerisinde üç taksit şeklinde ödendi. 

Kayyum yönetimi, 31 Mart’ta Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) kazandığı belediyeyi 3 Milyar 345 milyon TL borçlandırmıştı. 

 

* * *

Farqîn artık anonsları Kürtçe de duyacak

Kayyumdan geri alınan Farqîn Belediyesi, belediye çalışmalarını Türkçe ve Kürtçe anonslarla duyurmaya başladı. 

Yerel seçimde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) belediye eşbaşkanları yönetimine geçen Farqîn (Silvan) Belediyesi, kayyum döneminde sadece Türkçe yapılan anonsların yanına Kürtçeyi de ekledi. Belediye duyuruyu sanal medya hesaplarından yaptı. Kürtçe anons videosunun da yer aldığı paylaşımda, "Belediyemizde anonslar Kürtçede yapılmaya başlandı. Çift dilli hizmet kapsamında belediyemiz tarafından duyurular artık Kürtçede yapılmaya başlanmıştır. Artık Türkçe duyuruların yanı sıra Kürtçe duyurular da yapılacak ve halkımız Belediyemizdeki gelişmelerden kendi dillerinde haberdar edilecektir" denildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.