KDP, artık Türk birimi gibi

KDP güçleri Türk üslerini koruyor

KDP güçleri Türk üslerini koruyor

  • KDP, Türk devleti ile birlikte Behdînan'da "teslim ol" çağrıları için "ikna hattı", gözaltına alınan yurttaşlar için de "ortak soruşturma odaları" kurdu. 

Kendi denetiminde olan bölgeleri Türkiye'nin askeri güçlerine açan KDP, sivil yerleşim yerlerinin bombalanarak boşaltılması, askeri üslerin artırılması ve yollarda kontrol noktalarının kurulmasına yaptığı öncülük tutmayınca yeni yöntemlere başvurdu. 1990'lı yıllarda çokça denenen ancak hiçbir şekilde sonuç alınmayan "teslim ol" çağrısının yeni versiyonu, KDP eliyle yeniden devreye konuldu. KDP, Türk devletinin talimatıyla işgal saldırılarının devam ettiği bölgelerde Türkiye istihbaratıyla birlikte "ikna hattı" kurdu. 

MA'dan Erdoğan Altan'ın haberine göre; işgal saldırılarının devam ettiği bölgelerde "teslim ol" çağrıları için özel birimlerin oluşturuldu. KDP'nin istihbarat servisi Parastin ve MİT, bu faaliyetleri özellikle saldırıların yoğun olduğu Behdînan'ın Garê alanında yoğunlaştırıyor. 

Telsiz frekansları için

"İkna hattı" biriminin başında, Hewalgirî İstihbaratının Behdînan Sorumlusu ve aynı zamanda Hoşyar Zêbarî’nin yeğeni olan Şimal Zubeyr Mahmud ile Akrê-Şêxan Bölge Sorumlusu İslam Zêbarî bulunuyor. Telsiz frekanslarına girmek için hazırlanan özel araçlar, gerillanın bulunduğu güzergâhlarda sürekli devriye atıyor. Telsizlerden sık sık "teslim ol" çağrıları yapılıyor. 

Devletin şefkatli kolları

Telsizlerden çağrılar yapan KDP'li birim üyelerinin, "Gelin görün biz burayı Türk devleti ile birlikte yönetiyoruz, siz de bunun bir parçası olmak istemez misiniz? İsterseniz gelirsiniz bizimle birlikte kalırsınız hep birlikte güzel Kurdistan’da mutlu yaşarız, isterseniz de Türk devletinin şefkatli kollarında bize söz verdikleri gibi size dokunmayacaklar ve ailelerinizin yanına gidersiniz” sözleri dikkat çekiyor. 

Ortak soruşturma odaları

Federe Kurdistan'da daha önce oluşturulan "ortak koordinasyon merkezi" ve "istihbarat paylaşım odası"ndan sonra bu kez de "ortak soruşturma odaları" kuruldu. Türk devletin baskısı sonucu Federe Kurdistan kentlerine giden yurttaşlar, tek tek Asayiş merkezlerine çağrılarak, gözaltına alınıyor. Gözaltına alınanlar, "ortak soruşturma odaları"nda Türk istihbarat elemanlarının da katılımıyla sorgulanıyor. Kendilerine, iş yaşamlarına ve ailelerine dönük birçok soru soruluyor. 

Ajan ağı güçlendiriliyor

KDP ve Türkiye istihbaratı, bölgede "ajan ağı kurmak" için çalışmalarına hız verdi. Plan kapsamında, kullanılan teknik cihazlar üzerinden yurtsever kişilerin bilgilerine ulaşılıyor. Ele geçirilen bilgiler analiz edildikten sonra şantaj ve tehdit amaçlı kullanılarak, ajanlık dayatılıyor. Özellikle Behdînan bölgesinde yapılan kimlik kontrolleri, köy baskınları, gözaltı ve tutuklamalar bu planın birer paçası olarak işliyor. DIHOK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.