Kültür sanat kıskaçta

Kültür/Sanat Haberleri —

Sansüre karşı eylem / foto:Arşiv

Sansüre karşı eylem / foto:Arşiv

  • Türkiye’de sanatsal ifade özgürlüğü ihlallerini izleyen Sanat Özgürlüğünü İzleme Platformu 2024 yılı 6 aylık raporunu yayınladı. Kültür sanat alanına baskının artış gösterdiğine dikkat çeken rapora göre, bu yılın ilk 6 ayında 126 hak ihlali yaşandı.

Türkiye’de sanatsal ifade özgürlüğü ihlallerini izleyen Sanat Özgürlüğünü İzleme Platformu 2024 yılı 6 aylık raporunu yayınladı. Kültür sanat alanına baskının artış gösterdiğine dikkat çeken rapora göre, bu yılın ilk 6 ayında 126 hak ihlali yaşandı.

Komediye bile yasak

Sanatsal ifade özgürlüğü ihlallerinin sektöre göre en büyük baskının dizi-film ve sinema sektöründe olduğu, ardından müzik sektörünün geldiği görülüyor. Sinema, dizi sektöründe 29, müzik sektöründe 27, edebiyat ve yayıncılık alanındaysa 17 ihlal raporladı. Yılın ilk yarısında 13 festival/şenliğe yönelik hak ihlali raporlanırken, görsel sanatlar alanında 9, komedi alanındaysa 4 ihlal söz konusu.

Yayıncılıkta sansür

Raporda 2024’ün ilk 6 ayında sansürün en çok yayıncılık sektörünü etkilediği görülüyor. Raporlanan 21 sansür haberinin 7’si yayıncılık, 4’ü dizi ve TV şovları, 2’si sinema, 2’si tiyatro, 2’si müzik, 2’si sergi, 1’i festival/şenlik ve 1’i de komedi alanlarında gerçekleşti.

2023’ün ilk 6 ayında 11 sansür haberi raporlanırken 2024’te bu sayı 21’e çıktı.

21 saldırı

Raporda, sanatçıların en çok hedef gösterilerek hak ihlaline uğradıklarına dikkat çekiliyor. Raporda 22 hedef gösterme/saldırı haberinin büyük çoğunluğu dizi/televizyon sektöründe çalışan sanatçılara yönelik olmakla birlikte müzik sektöründe çalışan sanatçıların da sıkça hedef alındıkları görülüyor.

21 etkinlik iptal edildi

2023’ün ilk 6 ayında 13 etkinlik iptali/yasağı raporlanırken 2024’ün ilk yarısında bu sayı 21’e çıktı. 21 etkinlik iptali/yasağının 10’u müzik sektöründe, 6’sı festival/şenlikler olarak raporlandı.

Tiyatrocular hedefte

Türkiye’de yaşanan derin ekonomik kriz, kültür sanat alanını da etkiliyor. İş güvenliği de dâhil olmak üzere, sektörde yaşanan ekonomik ve siyasi baskı ihlalleri, 2024’ün ilk yarısında 21 kez yaşandığı vurgulandı. Bu baskıların en yoğun şekilde hissedildiği sanat alanıysa tiyatro. 21 ihlal haberinin 5’i tiyatro, 4’ü sinema, 4’ü ise festival/şenlik alanında gerçekleşti. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.