Kültürel kırım operasyonları

Payîz Pirtûk'a polis baskını

Payîz Pirtûk'a polis baskını

  • Halaydan düğüne, kitaptan müziğe kadar Kürt diline ve kültürüne saldıran, kamuya girişini engelleyen ve kamusal alandaki varlığına kast eden Türk hükümeti, kültürel kırım operasyonlarına devam ediyor.
  • Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği ve Payîz Pirtûk adlı kitapçı ile ANKA'ya baskın düzenleyen Türk devlet güçleri, kitap, dergi, gazete ve dijital materyallere el koydu, Kürtçe eğitmenler dahil en az 23 kişiyi gözaltına aldı.

Türk iktidarının dünkü kültürel soykırım operasyonlarının adresi Amed'de MED-DER ve Payiz Pîrtuk ile ANKA oldu. MED-DER çalışanı Mehmet Asena, saldırıların Kürt halkına, diline, kültürüne, kimliğine, değerlerine; ana dilde eğitim ve statü isteğine karşı gerçekleştirildiğini söyledi.

Amed'de Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) ile Payîz Pirtûk adlı kitapçıya dün Türk polisi tarafından baskın düzenlendi. Baskının yapıldığı saat 05.00'te başlayan ve saat 10.00'da biten aramada, haklarında toplatma kararı bulunmadığı halde Aryen, Aram, Sitav, J&J yayınlarına ait birçok kitaba el konuldu. El konulan kitap sayısının 409, dergi sayısının ise 144 olduğu öğrenildi. Kitaplarda "Örgüt propagandası yapıldığı" ve "Örgütün düşüncelerinin benimsendiği" iddia edildi. Yeni Yaşam ve Xwebûn gazetelerinin bazı sayılarının yanı sıra cezaevinden gelen mektuplar, Jineolojî ve Demokratik Modernite dergilerine de el konuldu. Soruşturma kapsamında Payîz Pîrtuk'un sahibi Cihat Güney gözaltına alındı. 

 

 

Kürtçe eğitim kitapları

MED-DER binasında da üç saate yakın bir süre arama yapıldı. Kürtçe dil eğitim kitapları, dergiler ve derneğin bilgisayarlarının hard disklerine el konuldu. Dernek araması sırasında herhangi bir avukatın olmadığı öğrenildi. 

ANKA'ya da baskın

Soruşturma kapsamında Rezan’a (Bağlar) ilçesine bağlı Bağcılar Mahallesi'nde çok dilli eğitim ve sanat atölyeleri düzenleyen Anka Dil ve Sanat Eğitim Kooperatifi'ne de baskın yapıldı. Kooperatifte bulunan bilgisayarların hard-disklerine el konulduğu belirtildi.

Dosyada 'gizlilik' kararı

Soruşturma kapsamında çok sayıda kişi hakkında gözaltı kararı bulunuyor. Dosyada “gizlilik” kararı olduğu ve gözaltına alınanlara 24 saat avukat kısıtlılığı getirildiği öğrenildi. Soruşturmanın, bugüne kadar yüzlerce kişi hakkında gerçeğe aykırı beyanlarda bulunan, polisin hazırladığı 'itiraflara' imzası atılan kontralaştırılmış olan Ümit Akbıyık ile bir gizli tanık üzerinden başlatıldığı bildirildi.

Sabahki gözaltılar

Gözaltına sabah saatlerinde alınan ve isimleri netleşen isimler şöyle: MED-DER Eşbaşkanları Mehmet Remzi Azizoğlu ve Şükran Yakut, Rıfat Ronî, Ramazan Holat, Dilan Güvenç, Nazan Çelik, Rezan Aktulum, Beritan Gürbet Orak, Berivan Duman, Ayhan Karatekin, Cihat Güney, Mehmet Salih Öngün, İlyas Gün, Hebun Yağmur, Mine Karakaş, Ahmet Boltan, Rabia Karayıl, İpek Oyur, Fatma İgin, Mustafa Açmaz, Hasan Görpınar ve Cihat Çağrıcı. Jin Art Huner yöneticisi Belkısa Süleymanoğlu Bitkin de İzmir'deki evi basılarak gözaltına alındı.

İlaç şişesini de kırdılar

Evi basılan Beritan Gurbet Orak, ters kelepçelenip gözaltına alındı. Orak'ın küfür ve hakaretlere maruz kaldığı öğrenildi. Baskın sırasında Orak’ın 3,5 yaşandaki hasta çocuğunun ilaçlarının olduğu şişenin de polisler tarafından kırıldığı öğrenildi. Polislerin, şurup şişelerini “içinde bir şey vardır” gerekçesiyle kırdığı kaydedildi. Orak gözaltına alındıktan sonra çocuğu dayısına verildi. 

 

 

MED-DER önünde protesto

Polis baskını, MED-DER öncülüğünde dernek binası önünde yapılan açıklamayla protesto edildi. Açıklamaya, kentte bulunan sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Ellerinde “Özgür dil, özgür toplum” yazılı lolipop taşıyan katılımcılar, üzerinde “Ziman xwebûn e/Dilimiz varlığımızdır” yazılı tişörtler giydi. “Her zaman Kürtçe, her yerde Kürtçe” pankartının açıldığı açıklamada “Be ziman jiyan nabe/Dilsiz yaşam olmaz”, “Bijî zimane Kurdi/Yaşasın Kürt dili” ve “Zimanê me rûmeta me ye/Dilimiz namusumuzdur” sloganları atıldı. 

Dil eğitim verenlerin hepsi

İlk olarak konuşan DBP Amed il Eşbaşkanı Sultan Yaray, sözlerine baskınları kınayarak başladı. Tüm saldırılara karşı Kürt halkının varlığından vazgeçmediğini dile getiren Yaray, “Kürt halkının başına gelmeyen kalmadı. Yine de Kürt halkı varlığından vazgeçmedi. 2 milyon çocuk eğitime başladı ama kendi dilleriyle değil. Kürtleri korkuyla sindiremezsiniz, her zaman diline sahip çıktı ve çıkacak. Dil eğitimi veren bütün arkadaşlarımızı gözaltına aldılar. İyi bilsinler; biz dilimizle, kimliğimizle varız ve kimse bizi vazgeçiremez” dedi.

Kürt halkına saldırıdır

Açıklamayı okuyan MED-DER çalışanı Mehmet Asena, saldırıların Kürt halkına, diline, kültürüne, kimliğine ve değerlerine, ana dilde eğitim isteğine, Kürt dilinin statüsüne, tüm tarihi değerlerine karşı gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Asena, şöyle devam etti: “AKP-MHP faşist iktidarı iyi bilsin ki; bu saldırılara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Kürt dili, kimliğimizdir. Kırmızı çizgimizdir. Kürt diline saldırılar, sadece Kürtlere karşı değil, insanlığa karşıdır. Kürt kurumlarına saldırarak, Kürt dilini ortadan kaldırmak istiyorlar. İyi bilinsin ki; Kürtler olarak onlarca yıldır dilimizin özgürlüğü için büyük bir mücadele veriyoruz. Hiçbir zaman boyun eğmedik, eğmeyeceğiz. Mücadelemizi daha da yükselteceğiz. Bedeli ne olursa olsun Kürt dili eğitim dili olana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz.”

Dil için daha fazla mücadele

Gözaltına alınanların serbest bırakılması çağrısında bulunan Asena, “Kürt dili önündeki engelleri kaldırın. Kürt dilinin eğitim dili olması için ne gerekirse yapın. Özel olarak bütün halklarımıza, kurumlarımıza, aydınlara, yurtseverlere, demokratlara, vicdan sahiplerine sesleniyoruz; seferberlikle Kürt dil mücadelesini yükseltelim. Kürt dili için her yeri eğitim yeri yapalım. Kürt dili varlığımızdır” dedi.

Kürt diline de düşmanlar

Son olarak konuşan DEM Parti Amed Milletvekili Serhat Eren, şunları söyledi: “Kürt diline düşmanlık yapan, kendi diline de düşmanlık yapıyor. Bu saldırıların nedeni, Kürt düşmanlığıdır, Kürt dili düşmanlığıdır. Kürt dili toplumda konuşulsun istemiyorlar. Kürt dilinde eğitim olsun istemiyorlar. Hiçbir yerde Kürtçe konuşulsun istemiyorlar. Bu coğrafyada birçok dili asimile ettiler ama ne yaptılarsa Kürt dilini asimile edemediler. Bu nefretleri, hırsları ondan geliyor. Kurumlarımıza saldırmalarını kabul etmiyoruz. Kürt dili, Kürt halkının varlığıdır. Kürt halkının varlığına saldırıyorsunuz. Dilimize sahip çıkacağız. Bir Kürt kalana kadar, Kürt dili toplumda yerini bulacak. Kürt dili eğitim dili olmadan sesimizi kısmayacağız, direneceğiz. Başımızı yüz yıldır eğmedik, eğmeyeceğiz.”

Her Kürt bir öğretmendir

MED-DER eğitmenlerinin, çalışanlarının tümünün gözaltına alındığını hatırlatan Eren, şunları ekledi: “Hocalarımız gözaltında olabilir ama bizim kurumlarımız çalışansız kalmaz. Her Kürt bir öğretmendir, çalışandır. O yüzden onlardan aldığımız bayrak asla yere düşmeyecek. Biz her zaman o bayrağı yükselteceğiz, dilimiz için direneceğiz.” AMED

 

* * *

İstanbul ve Mêrdîn'de ev baskınları

İstanbul ve Mêrdîn'de yapılan ev baskınlarında çok sayıda kişi gözaltına alındı.

İstanbul’da dün sabah saatlerinde birçok eve baskın düzenlendi. Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER) üyelerinin de aralarında bulunduğu en az 6 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan isimler şöyle: DEM Parti 1. Bölge Eşsözcüsü Dilber Demir, DEM Parti yöneticisi Yusuf Meniye, DEM Parti Arnavutköy İlçe Örgütü yöneticisi Hayrettin Erikli, DBP yöneticisi Mustafa Kızılaya, HDK çalışanı Şamil Altan, MATUHAY-DER yöneticisi Kalo Bozutmak. Gözaltına alınanlar İstanbul İl Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Dosyada kısıtlılık kararı olduğu öğrenildi. 

Mêrdîn’in Qoser (Kızıltepe) ilçesinde de dün sabah saatlerinde birçok adrese baskın düzenlendi. Aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski yöneticileri Necla Kaya, Abdulgani Feritoğulları ve Yasemin Demirkaya’nın da olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların İl Jandarma Komutanlığında tutulduğu öğrenildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.