Kurdistan ve Türkiye'den kısa kısa

.

.

  • Kerkük'ün mazbatası verildi
  • Abdülhakim Daş gözaltında
  • Gözlerini kaybedebilir
  • Polisin iddiasıyla 33 ay tutuklu kaldı

Kerkük'ün mazbatası verildi

Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid, Kerkük Valisi seçilen Rebwar Taha'ya mazbatasını verdi.

Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid, Rebwar Taha'yı Kerkük'ün yeni valisi olarak atayan kararname yayınladı. Cumhurbaşkanı Reşid daha sonra Rebwar Taha'yı kabul ederek, kendisine Kerkük Valiliği mazbatasını takdim etti.

Irak'ta 18 Aralık 2023'te yapılan İl Genel Meclisi seçimlerinde YNK'nin başını çektiği Kerkük Gücümüz ve İrademiz Koalisyonu 5 sandalyeyle Kerkük'te birinci oldu. Hristiyanlar kotası 1, KDP 2, Arap Koalisyonu 3, Arap Kaide 2, Arap İttifakı 1 ve Türkmenler ise 2 sandalye elde edebildi. YNK’nin Kerkük başarısının ardından Türkiye’nin bölgedeki trafiği de yoğunlaştı. Bölgedeki planlarını hayata geçirmek için KDP ile Federe Kurdistan'da görüşmeler gerçekleştiren Türkiye, bütün engelleme ve sabote çalışmalarına rağmen istediğini elde edemedi. 

Kerkük İl Meclisi, 10 Ağustos’ta Irak’ın başkenti Bağdat’ta bir araya geldi. 9 üyenin katıldığı toplantıda YNK'li Rebwar Taha, yeni Kerkük Valisi olarak seçildi. Gerçekleşen toplantıya KDP’li 2 üye, Türkmen Cephesi’nin 2 üyesi ve geriye kalan Arap üyeler katılmadı.

YNK’li Rebwar Taha’nın seçilmesine, Irak Türkmen Cephesi ile bazı Arap fraksiyonların ardından KDP de tepki göstermişti. KDP Sözcüsü Mahmud Muhammed imzası ile yapılan açıklamada, “10 Ağustos Bağdat’ta Reşid Otel'de yapılan; Türkmen temsilcilerinin, bazı Arapların ve KDP'nin olmadığı bir toplantıda, tarafların haberi olmadan Kerkük Valisi ve yerel yönetimin belirlenmesi yasa dışıdır, sorunludur ve doğru bir yol değildir. Yapılanların Kerkük'ün sorunlarının aşılmasında doğru çözüm olamayacağına inanıyoruz" denilmişti. BAĞDAT

 

* * *

Abdülhakim Daş gözaltında

Üç kentte yapılan ev baskınlarında, aralarında Doğu ve Güneydoğu Dernekler Platformu (DGD) Başkanı Abdülhakim Daş'ın olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

Amed’de dün sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında İrem Alkaş, Baran Baymis, Murat Devran ve Murat Öğüt adlı kişiler ile ismi öğrenilemeyen 8 kişi gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen ve dosyalarında kısıtlılık kararı alınan 12 kişi, İl Emniyet Müdürlüğünde tutuluyor. 

Dêrsim merkezde Hüseyin Aslan, Dêrsim'in Mazgêrd (Mazgirt) ilçesinde de Pakize Aydın evine yapılan baskınla gözaltına alındı. Aslan’ın, Manisa’da hakkında açılan bir soruşturma kapsamında gözaltına alındığı, Aydın'ın ise gözaltı gerekçesi öğrenilmedi. 

İstanbul'da sabah saatlerinde polisin yaptığı ev baskınlarında, Doğu ve Güneydoğu Dernekler Platformu (DGD) Başkanı Abdülhakim Daş ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Parti Meclisi (PM) Üyesi Eşref Yaşar'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltı gerekçeleri öğrenilemedi. İSTANBUL

 

* * *

Gözlerini kaybedebilir

Tutsak oğlu Yaşar Bayar'ın gözlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Zin Bayar, “Oğlumun gözleri kararmaya başladı” dedi. 

Şirnex’in Silopiya (Silopi) ilçesinde 2015'te ilan edilen sokağa çıkma yasağı sürecinde gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Yaşar Bayar (37), yargılandığı davada "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak" iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet, “Kamu görevlisini öldürmeye teşebbüs" iddiasıyla da 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bayar, üç ay Şırnak T Tipi Cezaevi'nde tutulduktan sonra Giresun Espiye L Tipi Cezaevi'ne sürgün edildi. Cezası kesinleşen Bayar, iki aydır cezaevinde tekli hücrede tutuluyor. Bayar, gözlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. 

9 yılda ber kez gördü

Cezaevinin uzak olması nedeniyle 9 yıldır sadece bir kere oğlunun açık görüşüne giden anne Zin Bayar, oğluyla son yaptığı telefon görüşmesine dair konuştu. Oğlunun görme yetisini kaybetmeye başladığını söyleyen anne Bayar, "Oğlum tutuklandıktan sonra Giresun'a götürüldü. Babası kanser hastası ve benim de kimsem yok. Cezaevi de uzak olduğu için her görüşe gidemiyoruz. Yakın bir cezaevinde olsaydı görüşlerine giderdik. Şu anda bulunduğu cezaevi hem çok uzak hem de yol masrafı çok. Oğlum şu anda tekli hücrede tutuluyor. Tek başına kalabilecek biri değil. Sırtından ve belinden de rahatsızlıkları var. Gözleri de yavaş yavaş kararıyor. Bir anne olarak tek isteğim oğlumu hücreden çıkartsınlar ve yakın bir cezaevine getirsinler. Görme yetisini kaybetmek üzere ancak hastaneye götürülmüyor" dedi. ŞIRNEX

 

* * *

Polisin iddiasıyla 33 ay tutuklu kaldı

Evlerine yapılan baskında polisin "Tencere-tavayla saldırdılar" iddiası üzerine 2 yıl 9 ay hapis cezası verilen Ayfer Şahin, tahliye edildi. 

Wan'ın Rêya Armûşê (İpekyolu) ilçesinde 14 Temmuz 2018'de Şahin ailesinin evlerine polisler baskın yaptı. Baskın sırasında aile bireyleri polislerce darp edildi. Baskın sonrası aynı aileden ikisi çocuk 8 kişi gözaltına alındı. Aile bireyleri gözaltında da şiddet gördü. Daha sonra aileden 6 kişi tutuklandı. Baskına katılan polislerin "Bize küfür edip saksı, tencere ve tavayla saldırdılar" şikayeti üzerine ailenin tüm bireyleri hakkında "Görevi yaptırmamak için direnme" ve "Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret suçu" davası açıldı. Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi, anne Ayfer Şahin ve kızı Şehriban Mamuk'a 33 ay 22 gün hapis cezası verdi. Ceza, Van Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, tarafından "isabetsizlik olmadığına" gerekçesiyle kararı onadı. Kararın kesinleşmesinin ardından Ayfer Şahin ile kızı Şehriban Mamuk ile üç yaşındaki torunu 7 Aralık 2023 günü tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

Ayfer Şahin, ceza infaz süresinin tamamlamasının ardından tahliye edildi. Şahin, önceki gece saatlerinde tutulduğu Van T Tipi Cezaevi’nden bırakıldı. Cezaevi kapısında Şahin'i ailesi ve Wan Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) yöneticileri karşıladı.

Cezaevine üç yaşındaki çocuğuyla giren Şahin'in kızı Şehriban Mamuk'un ise ceza infaz süresi henüz tamamlanmadı. WAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.