Kurdistan ve Türkiye'den kısa kısa

.

.

  • Kuday hastaneye kaldırıldı
  • Kürtçe müziğe tutuklama
  • Gelinin yazması suç sayıldı
  • İstanbul ve Mêrdîn'de gözaltılar

Kuday hastaneye kaldırıldı

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Metris R Tipi Cezaevi’ndeki hasta tutsak Abdulkadir Kuday’ın üç gün önce Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi’ne kaldırıldığını duyurdu.

Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) Kuday hakkında iki kez  “cezaevinde kalamaz” raporu verildiğine dikkat çekilen açıklamada, rapora rağmen Kuday’ın tahliye edilmediği ve cezaevinde ölüme terk edildiği kaydedildi. Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Metris R Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan, kendisine ALS teşhisi konulan ve Adli Tıp Kurumu’nun düzenlediği iki raporla da hapishanede kalamayacağı belirtilen ağır hasta mahpus Abdulkadir Kuday’ın, Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi’ne kaldırıldığını, hapishaneye yaptığımız ziyaret ile öğrenmiş bulunmaktayız. Ölümün eşiğinde olan ağır hasta mahpus, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü olması ve toplum güvenliği açısından tehlike oluşturması’ gerekçeleriyle tahliye edilmeyip ölüme terk edilmektedir. Müvekkilimizin yaşam hakkı, sağlık ve tedaviye erişim hakkı ihlal edilmektedir. Yaşamı tehlike altında olan ağır hasta mahpusun derhal tahliyesinin sağlanması için Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığını ve Adalet Bakanlığını göreve davet ediyoruz.”

 

* * *

Kürtçe müziğe tutuklama

Altıeylül'de bir parkta Kürtçe müzik dinledikleri sırada gözaltına alınan üç inşaat işçisi, "Örgüt propagandası" ve "Polise mukavemet" suçlamalarıyla tutuklandı.

İnşaat işçileri Özgür İpek, Mehmet Argın ve Cemal Güzel, çalıştıkları Balıkesir'in Altıeylül ilçesinde, akşam saatlerinde Atatürk Parkı'nda Kürtçe müzik dinlerken, polis müdahalesiyle karşılaştı. Polisler, "Çevreden şikayet var" gerekçesiyle kimliklerini istedi. İşçiyer, sadece müzik dinlediklerini söyleyerek kimliklerini vermek istemeyince, polisler tarafından darp edilerek gözaltına alındı.

Gözaltında da işkence

Gözaltına alınan Cemal Güzel'in kardeşi Kadir Güzel'in aktardıklarına göre, ağabeyi ve arkadaşları gözaltına alındıkları sırada onlarca polis ile birlikte, çevrede bulunan bazı kişilerin de saldırısına uğradı. Darp edilerek gözaltına alınan üç kişi, nezarethanede de şiddete maruz kalırken, darp raporu almalarına müsaade edilmedi.

Propaganda ve mukavemet

Emniyet'teki işlemleri biten üç işçi, Balıkesir Adliyesi'ne sevk edildi. Savcılık sorgusunda "Örgüt propagandası" ve "Polise mukavemet" suçlamaları yöneltilen üç işçi, tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Sulh Ceza Hakimliğine çıkarılan üç işçi aynı gerekçelerle tutuklandı.

 

* * *

Gelinin yazması suç sayıldı

Fikriye Baykurtan Savaş’ın kına gecesinde başına örtülen sarı, kırmızı ve yeşil renkli yazma suç sayıldı. 

Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 20 Ağustos’ta İstanbul’daki evine baskın yapılan Fikriye Baykurtan Savaş (30), gözaltına alındıktan sonra Riha’ya getirildi. Baskın sırasında evde bulunan ve üzerinde “Bijî berxwedana zîndanan” yazılı bardağa da el konuldu. “Örgüt üyesi olma” iddiasıyla gözaltına alınan Savaş, Emniyet ifadesinin ardından savcılığa çıkarıldı. Savcılık, 2016'da evlenen ve iki çocuğu olan Savaş’a, Halk Savunma Birlikleri (YPG) ve Kadın Savunma Birlikleri’nde (YPJ) yer alanların olduğu bir fotoğraf gösterilerek, fotoğrafta kendisinin de olduğu iddia edildi. Söz konusu tarihlerde sigortalı bir işte çalıştığını belirten Savaş’ın ayrıca kına gecesinde çekilen fotoğrafta başına örtülen sarı, kırmızı ve yeşil yazma da soruşturma dosyasında suç olarak yer aldı. 

Savaş, savcılık ifadesinin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. RIHA

 

* * *

İstanbul ve Mêrdîn'de gözaltılar

İstanbul’da DEM Parti Esenyurt İlçe Eşbaşkanları Rojda Yılmaz ve Abdullah Arına gözaltına alındı. Mêrdîn'de ise ev baskınlarında 7 kişi gözaltına alındı. 

İstanbul’da birçok eve dün sabah Türk devlet güçleri tarafından baskın düzenlendi. Baskınlarda aralarında Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Esenyurt İlçe Örgütü Eşbaşkanları Rojda Yılmaz ve Abdullah Arına’nın da olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesine ilişkin bilgi edinilemedi. 

Mêrdîn'in Şemrex (Mazıdağı) ilçesinde de sabah saatlerinde birçok adrese baskın yapıldı. Jandarma ve Emniyet tarafından yapılan baskınlarda en az 7 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar Mardin İl Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Gözaltına alınanlardan bazılarının isimleri şöyle: Mahmut Demir, Abdullah Demir ve Şenol Şan. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.