Kürdistan ve Türkiye'den kısa kısa

.

.

  • Eylemdeki iki tutsak 38 kilonun altına düştü
  • Eski habere yeni soruşturma
  • Şax'da yasak ve saldırı
  • İşçiler Ankara'ya yürüyor

Eylemdeki iki tutsak 38 kilonun altına düştü

Grup Yorum üyesi Şura Başer, açlık grevindeki Rezzan Şengül ve Vedat Doğan’ın 38 kilonun altına düştüğünü belirterek, "Oturup kalkmakta zorlanıyorlar. Talepleri karşılanmalı" dedi. 

Çağlayan Adliyesi’nin önünde 6 Şubat’ta gerçekleşen saldırının ardından Grup Yorum üyeleri Rezzan Şengül ve Vedat Doğan, “Örgüt üyeliği” iddiasıyla gözaltına alınıp tutuklandı. Marmara (Silivri) Cezaevi’ne gönderilen Şengül ve Doğan, yaklaşık bir ay sonra Kırşehir Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne sürgün edildi. Şengül ve Doğan tutuldukları yüksek güvenlikle cezaevinde, Y,S,R tipi cezaevlerinin kapatılması ve kendileri ile arkadaşlarının ailelerine yakın yerdeki cezaevlerine sevklerinin yapılması talebiyle açlık grevine başladı. Şengül’ün açlık grevi 181, Doğan’ın ise 175. gününe girdi. Şengül'ün ilk duruşması, 26 Eylül'de Çağlayan Adliyesi 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nde; Doğan'ın ilk duruşması ise 16 Ekim'de Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. 

 

 

İki sanatçı ölmek üzere

Grup Yorum üyesi Şura Başer, tutsakların durumuna dair MA'ya konuştu. Arkadaşlarına destek olmak için 27 gündür açlık grevinde olduğunu söyleyen Başer, arkadaşlarının meşru ve karşılanabilir taleplerle açlık grevine başladığını hatırattı. Başer, şunları paylaştı: “Durumları kritikleşti, artık bir şeyler yapılmazsa arkadaşlarımız ölecek. İki sanatçı ölmek üzere. Ayaklarında uyuşma, dizlerinde ve bacaklarında hissizlik var. Çok yoğun kas ağrıları yaşıyorlar. İkisi de tek başına, bir arada da kalamıyorlar. 10 dakika bile ayakta duramayacak kadar kötü durumdalar. Bir limon sıkamıyorlar, dişlerini fırçalayamıyorlar, kendi kişisel ihtiyaçlarını şu an kendileri karşılayamıyorlar. Oturmakta, kalkmakta, sabit durmakta genel olarak çok zorlanıyorlar. Ve bugün 38 kiloya düşmüş durumdalar. Onların yaşamasını, yaşatılmasını istiyoruz.” İSTANBUL 

 

* * *

Eski habere yeni soruşturma

Gazeteci Ahmet Kanbal hakkında daha önce “takipsizlik” kararı verilen haber nedeniyle yeni bir soruşturma açıldı. 

Mezopotamya Ajansı (MA) Mêrdîn muhabiri Ahmet Kanbal hakkında yaptığı haberler ile sanal medya hesaplarındaki haber paylaşımları gerekçe gösterilerek “yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” iddiasıyla yeni bir soruşturma açıldı. Soruşturmaya, Kanbal’ın 2022 ve 2023 yılları arasında MA’da yayınlanan haberleri, X (twitter) sanal medya platformu üzerinden paylaştığı onlarca haber gerekçe gösterildi.

Soruşturmaya ayrıca daha önce "takipsizlik" kararı verilen bir haber de gerekçe gösterildi. Omeryan (Ömeryan) bölgesinde gerçekleştirilen askeri saldırı sırasında HPG’li Musa Kahraman (Xebatkar Bagok) ile dayısı olan 8 çocuk babası Lokman Görgün’ün katledilmesine ilişkin haber, söz konusu soruşturmaya gerekçe yapıldı. 

Kanbal hakkında daha önce bu haber gerekçe gösterilerek “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı. Savcı, “takipsizlik” kararı vermiş, ardından aynı haber gerekçesiyle “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” gerekçesiyle de soruşturma açılmıştı. Açılan ikinci soruşturmada da savcılık “takipsizlik” kararı vermişti.

 İfadeye çağrılan Kanbal, konuya dair daha önce verdiği ifadesini tekrar ettiğini belirterek, yaptığı paylaşımların haber içerikli olduğunu ifade etti. MÊRDÎN

 

* * *

Şax'da yasak ve saldırı

Şax ilçesi kırsalında "Özel Güvenlik Bölgesi" ilan edilerek yasaklanan alanda askeri saldırı başlatıldı.

Van Valiliği, Şax (Çatak) ilçesi kırsalındaki "Kat Dağı, Kervanyayla, Tayanyayla, Karataş Çukurları, Köpekçayırı, Ayı Deresi, Belbuka, Deri Tepe, Siyahtaş Tepe, Elma Tepe, Kesilmez Tepe, Tarın Tepe, Musa Dağı, Çelik Tepe, Aşiret Tepe, Kızılkaya Tepe'nin 'geçici özel güvenlik bölgesi' ilan edildiğini" açıkladı. Söz konusu bölgelerin 9 Ekim'e kadar giriş-çıkışlara yasaklandığı belirtildi. Yasak sonrası bölgede askeri saldırı da başlatıldı. WAN

 

* * *

İşçiler Ankara'ya yürüyor

Soma'daki Fernas Madencilik'te çalışırken sendika üyesi olduklarından dolayı işten çıkarılan işçiler, taleplerinin karşılanması için Ankara'ya yürüyüşe başladı. 

Manisa’nın Soma ilçesinde bulunan ve AKP Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'na ait Fernas Madencilik isimli şirkette çalışırken, Bağımsız Maden İş Sendikası'na (Bağımsız Maden İş) üye oldukları için işten çıkarılan işçiler ve madenciler, dün Ankara yürüyüşlerini başlattı. Bağımsız Maden İş Sendikası binası önünden başlayan yürüyüşte işçiler, "Patron vekil anayasayı ayaklar altına alıyorsa, bize kim eşit yurttaşlık yalanını satabilir" pankartı açtı.

Yürüyüş öncesi konuşan Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, "Bizim yürüyüşümüz sadece Soma'daki işçilerin değil Türkiye işçi sınıfının yürüyüşüdür. Biz direne direne kazanacağız. Sendika olarak bunu daha önce de başarmış ve 8 bin işçiye tazminat aldırmıştık. Şimdi de Fernas'ta çalışan 450 işçinin hakları için verdiğimiz mücadeleyi kazanana kadar sürdüreceğiz. Soma'daki 5 patrona 200 bin maden işçisini köle yapmak istiyorlar. İşçilerin köle olmadığını, haklarını alması gerektiğini söylüyoruz" dedi.

Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu ise işçilerin maaşlarının ortalama ücretlere çıkması, işçi sağlığı önlemlerinin alınması, banka promosyonunu alabilmek ve işten atılan işçilerin geri alınması için yürüdüğünü anımsattı. Yüz binlerce işçinin sendikal nedenlerle işten atıldığına işaret eden Aksu, "İşçi anayasal hakkını kullandı. Bu suçu işleyen hiçbir patron bugüne kadar ceza almadı. On binlerce işçi öldürüldü ama buradan da tek bir patron ceza almadı. Madem işçiler sendikaya üye olma hakkını kullanamıyor kanunlardan bunu kaldırın" dedi. MANİSA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.