Kürt olma hali cezalandırılıyor

Eren Keskin

Eren Keskin

  • Türk devletinin Kürt olma halini cezalandırdığına dikkat çeken İHD’li Eren Keskin, “Her türlü yaşam hali ihlal ediliyor. Ana muhalefetin gündeminde bile değil” tepkisinde bulundu.

Türk devleti Kürt düşmanlığını, Kürtçe trafik uyarıları ve govend üzerinden sürdürerek soykırım operasyonlarında çok sayıda kişiyi gözaltına aldı ve tutukladı. Giderek yoğunlaşan saldırıları ANF’ye değerlendiren İHD Eşbaşkanı Eren Keskin, “Kürt olma halinin yasaklanıp cezalandırılmaya çalışıldığına” dikkat çekti.

Kürt gibi yaşamayacaksın cezası

Eren Keskin, tutuklama gerekçesi olarak öne sürülen “Bijî Serok Apo” sloganının tek başına suç oluşturamayacağına dair hem Yargıtay’ın kararları hem Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verdiği hak ihlali kararları olduğunu hatırlattı. Olmayan bir suç üzerinden insanların hayatlarının karartıldığını vurgulayan Eren Keskin şunları kaydetti: “Şimdi bu coğrafyanın bir sosyolojisi var. Bu sosyolojiyi görmeden bunları suç olarak ilan edemezsiniz. Korucu düğünlerinde bile bu şarkılar çalınıyor ki medyaya yansımış birçok örnekleri var. Burada tam da Kürt olma halini cezalandırmaya çalışıyorlar. Resmen Kürtlere, ‘Kürt gibi yaşamayacaksın’ deniliyor, ‘Kürt olabilirsin ama bir Türk gibi yaşamak zorundasın’ mesajı verilmek isteniyor.”

Ana muhalefet neden sessiz?

Bu hukuksuz tutuklamaların sadece Kürtlerin gündeminde olmasına da tepki gösteren Eren Keskin, “Bu konuda Kürtler, insan hakları örgütleri ve hukuk örgütleri dışında karşı çıkan da yok. İnsanlar halay çektikleri için düğünlerden toplanıp tutuklanıyorlar. Her türlü yaşama halinizin ihlali. Mesela ana muhalefetin gündeminde değil bu. Bir kere bile bir şey söylediklerini duymadım bu konuda. İktidar ve muhalefet birbirine benziyor. Sadece bir yüzde 15 var biatsız mücadele eden, her şeyi göze alan” eleştirisinde bulundu.

Bu rejimin tek kozu düşmanlık

Kürt düşmanlığının, DEM Parti belediyelerinin trafik kazalarını önlemek üzere Kürtçe yazdığı yazıların silinmesine kadar vardığını hatırlatan Eren Keskin, “Türkçe bilmeyen insanlar var, özellikle de yaşlılar var. Buna bile tahammülü olmayan bir yapı var. Türkçe bilmiyorsun, ezilebilirsin. Trafik kazasına kurban da gitsen umurumda değil deniyor” ifadesini kullandı.

Devletin ırkçılığı süreklileştirdiğine ve kendi varlığını düşman yaratarak meşrulaştırmaya çalıştığına dikkat çeken İHD Eşbaşkanı,  “Bu rejimlerin tek kozudur düşman yaratmak. Şimdi örneğin halay çekerken tutuklanan gençlere ve kadınlara ‘Ölürüm Türkiyem’ diye ırkçı bir müzik dinletiliyor. Bu sadece o gençlere yapılan bir baskı, yapılan bir haksızlık ya da bir ırkçılık örneği değil. Aynı zamanda toplum açısından büyük bir tehlike. Toplum örgütleniyor Kürtlere karşı. Aslında sadece Kürtlere karşı değil, farklı olan her şeye karşı" diye belirtti. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.