Kürtçenin önergesine de iade

Kürtçe

Kürtçe

  • DEM Parti Wan Milletvekili Gülderen Varlı’nın Kürtçe üzerindeki yasaklara ilişkin Türk Eğitim Bakanlığının yanıtlaması için verdiği önerge, Meclis Başkanlığı tarafından iade edildi.

Varlı’nın, Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Türkiye’de birçok halk gibi Kürtler; anadilini, kültürünü, kimliğini korumak için yasakçı ve tekçi politikalara karşı mücadele etmektedir. Türkiye de Kürt diline karşı tekçi politikalar her alanda olduğu gibi eğitimde de devam etmektedir. Kürtçe, ülkede en çok konuşulan ikinci dil olmasına rağmen kamusal alanda kullanımına izin verilmemekte, mahkemelerde ve cezaevlerinde tercüman bulundurulmamaktadır. Ayrıca TBMM’de vekillerin mikrofonu kapatılmakta ve Meclis'te Kürtçe konuşulan her kelime ‘X’ dil olarak tutanaklara geçmektedir” denilmişti.

Önerge iade edildi. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş imzasıyla 28 Mayıs’ta verilen yanıtta, "Kürtçeye karşı uygulanan yasaklar” içerikli önergenin "Meclis'in içtüzüğüne aykırı" olduğu iddia edildi. Önergede yer alan, "Ayrıca TBMM'de vekillerin mikrofonu kapatılmakta ve Meclis'te Kürtçe konuşulan her kelime 'X' dil olarak tutanaklara geçmektedir" bölümü için de “kişisel görüş bildirildiği” ifade edildi. Yanıtta yer alan gerekçede cümlenin tam halinin verilmemesi ve “Giriş kısmının birinci paragrafının dördüncü cümlesi” denilmesi dikkati çekti.  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.