Libya 463 Nijerliyi çöle sürdü

Dünya Haberleri —

Göç

Göç

  • AB yetkilileri ile göçün engellenmesi anlaşması imzalayan Libya, Tunus ve Cezayir’de göçe bağlı insani dram büyüyor. Libya’nın batısındaki hükümet 463 Nijerli göçmeni çöl bölgesine itekledi.

Libyalı yetkililer, Nijer uyruklu 400'den fazla göçmeni ülkelerinin çöl sınırlarına ‘sürdükleri’ yönündeki bilgi ve belgelere rağmen açıklama yapmaktan kaçındı, soruları geçiştirdi. Birleşmiş Milletler Gönüllü Geri Dönüş ve Yeniden Entegrasyon Programı'na (AVRR) göre bu durum, Libya Yasadışı Göçle Mücadele Ajansı'nın yüzlerce göçmeni ülkelerine ya da ev sahibi bir ülkeye sınır dışı etmek üzere operasyonlarını genişlettiği sırada meydana geldi. Uluslararası sivil toplum örgütü Alarme Phone Sahara (APS), Libya'nın doğusundaki yetkilileri 463 Nijerli göçmeni çöle sürmekle suçladı ve bu kişilerin, kargo kamyonlarıyla sınıra taşındıktan sonra Dirkou şehrine vardıklarını belirtti.

Nijer'in orta kesimindeki Agadez bölgesinin, ‘ülkesi üzerinden Avrupa kıyılarına ulaşmak isteyen kaçak göçmenler için bir kalkış noktası ve geçiş istasyonu haline geldiğinden’ şikâyet eden Libyalı kaynak, “Göçmenleri sınır dışı etmiyoruz. Ancak topraklarımıza gayri resmi olarak girdikleri sürece geldikleri yere geri gönderiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Büyük çaplı geri gönderme’

Libya'nın doğusundaki Yasadışı Göçle Mücadele Ajansı'ndan resmi bir kaynak, APS'nin suçlamasıyla ilgili yorum yapmayı reddetti. Ancak Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, “Ajans, Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) himayesi altında Nijer'den gelen göçmenler de dahil olmak üzere Libya genelinde yüzlerce düzensiz göçmenin büyük çaplı sınır dışı işlemlerini gerçekleştirdi”dedi.

APS, Libyalı yerel kaynaklardan edindiği bilgilere göre, sınır dışı edilen göçmenlerin sınıra götürülmeden önce 18 Temmuz'da Libya Ulusal Ordusu'na (LUO) bağlı güçler tarafından gözaltına alındığını duyurdu. APS yetkililerinden Azigo Şehu, ‘Libya'dan binden fazla kişiyi kapsayabilecek yeni bir sınır dışı dalgası konusunda bilgilendirildiklerini’ ifade etti.

Sahra geçiş hattı oldu

Libya'nın doğusundaki yetkililer daha önce de yüzlerce Mısırlı göçmeni ülkelerinin sınırlarına yaya olarak geri göndermişti. Nijer'de iktidarda bulunan askeri cuntanın Kasım 2023'te ‘göçmenlerin taşınmasını’ suç sayan yasayı yürürlükten kaldırmasından bu yana Libyalı yetkililer, Nijer'den Libya'ya uçsuz bucaksız çöl üzerinden gelen göçmen akışının arttığını gözlemliyor.

50 kişi susuzluktan ölmüştü

Libya-Nijer sınırı, batıda Cezayir ile olan üç noktadan, doğuda Çad ile olan üç noktaya kadar 342 kilometre boyunca uzanıyor. Bu ayın başında Afrika ülkelerinden Nijer ve Libya sınırına sızan yaklaşık 50 kişi, susuzluk ve yüksek sıcaklık nedeniyle hayatını kaybetti. İnsani yardım örgütleri de Libya-Nijer sınırında insan tacirleri tarafından terk edilen yaklaşık 200 göçmeni kurtardı.

Yasadışı Göçle Mücadele Ajansı’nın Trablus şubesi Nijer, Mısır ve Çad'dan gelen düzensiz göçmenleri de sınır dışı ettiğini duyurdu. Nijer'in Avrupa Birliği'nin (AB) baskısıyla 2015 yılında yürürlükten kaldırdığı söz konusu yasa, 5 ila 10 yıl arasında değişen hapis cezaları öngörüyor. TRABLUS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.