Masailer turizm kurbanı

Dünya Haberleri —

Masai / foto:AFP

Masai / foto:AFP

  • n Tanzanya “koruma ve turizm amaçlı” olarak Maasaileri kendi topraklarından zorla göç ettiriyor. HRW, 82 bin Maasai’nin 600 kilometre öteye göçertilmesine karşı yerliler direniyor.  

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından hazırlanan rapora göre Tanzanya hükümeti, yerli Masai halkını atalarından kalma topraklarından zorla tahliye ediyor. Rapor, Tanzanya hükümetinin 82,000'den fazla insanı "koruma ve turizm amaçlı" olarak nesillerdir yaşadıkları topraklardan uzaklaştırmayı hedefleyen bir programı uygulamaya koydu.

2022'de başlatılan program, nesillerdir Masai'lere ev sahipliği yapan Ngorongoro Koruma Alanı'nda (NCA) yaşayan insanları yaklaşık 600 km uzaklıktaki Msomera köyüne taşımayı amaçlıyor. Zorla göç ettirme ortamında yetkililer ile göçebe topluluk arasında zaman zaman ölümcül çatışmalar ve gerginlikler yaşanıyor. HRW, Ağustos 2022 ve Aralık 2023 tarihleri arasında Msomera köyüne taşınmış olan topluluk üyeleri ve taşınmaya zorlanan 100 kişiyle yüze yüz görüştü. Tanzanya'nın göçebe topluluğunun bazı milli parklarda yaşamasına izin verilmiş olsa da, yetkililer nüfus arttıkça vahşi yaşam alanlarına tecavüz edildiğini iddia ediyor.

Sonuç ihlaller ve şiddet

Sonuçta ortaya çıkan rapor, hükümetin yeniden yerleştirme planıyla ilgili olarak "bölgedeki Yerli Masai sakinlerinin önceden bilgilendirilmediğini ve özgür iradeleri ile rıza göstermedikleri" sonucuna vardı. Bölge sakinleri ayrıca HRW'ye "toprak, eğitim, sağlık ve tazminat haklarının ihlal edildiğini ve yeniden yerleştirme sürecini eleştirenlere yönelik saldırılar olduğunu" anlattılar.

Orda da korucu terörü var

Ayrıca, yeniden yerleştirme sürecinde şiddet kullanıldığını ve "hükümet tarafından istihdam edilen korucuların cezasız bir şekilde bölge sakinlerine saldırdığını ve onları dövdüğünü" iddia ediyorlar. HRW, Eylül 2022 ile Temmuz 2023 arasında korucular tarafından 13 dayak vakasını belgelemiştir.

Bir Msomera sakini HRW'ye, yer değiştirmeye karşı çıkanların korucular ve güvenlik güçleri tarafından tehdit ve gözdağı ile karşılaştığını söyledi. "Hiçbir şey söylemenize izin verilmiyor" diyen bölge sakini, insanların "kalplerinin korku ile dolu olduğunu" sözlerine ekledi. HRW'de kadınlar ve toprak konusunda kıdemli bir araştırmacı olan Juliana Nnoko, Tanzanya hükümetinin yerli Masai topluluklarının haklarına saygı göstermesi gerektiğini ancak bunun yapılmadığını söyledi.

"Bu yasal olduğu kadar mecburi bir yükümlülüktür" diyen Nnoko, "Hükümet, bu yeniden yerleştirme süreci ile hayatlarını ciddi risk altına soktuğu Masai halkının refahını ve onurunu korumak zorundadır. Planın uygulanma yaklaşımı acilen yeniden gözden geçirmelidir" dedi. Tanzanya hükümeti sürekli olarak yeniden yerleştirme planının ülkenin haklarla ilgili yasalarına uygun olduğunu savunuyor. DODOMA

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.