Meyman, Festivale yazarlarıyla geliyor

Yurt Dışı Haberleri —

Kürt Kültür Festivali

Kürt Kültür Festivali

  • Frankfurt’ta 32.si gerçekleştirilecek olan Uluslararası Kürt Kültür Festivalinde geniş bir kitap standı ve yazarların imza günü ile katılacak olan Meyman Yayınevi, Kürtçe’nin lehçelerinden ve birçok dilden kitaplarla festivalde geniş bir stand açacak.
  • Meyman Yayınevi Şefredaktörü Hüseyin Artos; “Anılara, romanlara, çîroklara, helbestlere, çizgi romana ve daha binlerce kitaba tek bir yerde ulaşabileceksiniz. ‘Çizgilerle Abdullah Öcalan’ın Hayatı’ , ‘Apocu Fedai Kemal Pir’ kitabını ve daha nicelerini festivalde bulacaksınız” diyerek festivale çağırdı. 
  • Artos: “Hatip Dicle, Osman Kapan, Sefkan Kobanê, Bermal Çem, Fuat Kav, Gulgeş Deryaspî, Ali Baran, Aziz Tunç, Gülseren Aksu, Kemal Aktaş, Faruk Sakık, Ayhan Demir, Eylem Kahraman, İmam Canpolat, Sara Aktaş, Ömer Güneş, İkram Balekani, Firaz Baran, Ahmet Taş. Bizlerle olacak ve kitaplarını imzalayacak.

REWŞAN DENİZ

32. Uluslararası Kürt Kültür Festivali’ne 5 gün kala Avrupa’daki Kürt kurumları hazırlıklarını tamamladı. Kültür ve sanatın yanısıra Kurdistan ve dünya edebiyatından eserlerin stantlarda yer alacağı festivale Meyman Yayınevi de yeni kitaplar ve klasikler ile katılacak. Ulusal duruşun edebi eserler ile temsilini yapma iddiası ile festivale hazırlandıklarını söyleyen Meyman Yayınevi Şefredaktörü Hüseyin Artos, kitap standlarında imza günü de olacağının müjdesini verdi.

Gelenekselleşen Uluslararası Kürt Kültür Festivali’nin Kürtleri ve dostlarını bir araya getirmede önemli bir işlevi olduğuna dikkat çeken Artos; “Kürt kültürüne dönük çok sayıda etkinliğin yanısıra Kürtlerin en önemli kolektif gündemi olan Kürdistan’a ve özgürlük sorununa dair de çok sayıda misafir bu etkinliğe katılarak dayanışma ve görüşlerini dile getiriyor. Bu anlamıyla da festival aslında bir duyarlılık ve farkındalık alanıdır” dedi. Yayınevinin kurulduğu 2018 yılından beri festivale katıldıklarına dikkat çeken Şefredaktör Artos, kendi renkleri ile katkıda bulunduklarını söyledi.

Kürtçenin her lehçesi ve dünya dillerinden

Her yıl en yoğun ilginin kitap standlarına doluğuna da dikkatleri çeken Hüseyin Artos, “Klişe bir söylem olan, ‘artık kitap okunmuyor’ sözünü boşa çıkartırcasına binlerce genç yaşlı, kadın erkek, her ulustan okur standımızı ziyaret ediyor, aradığı ve merak ettiği kitapları bulabiliyor” diyerek oldukça renkli bir stand hazırladıklarını belirtti. “Kitaplarımızın büyük çoğunluğu Kürtçe’nin tüm lehçelerinden ve yanısıra Türkçe’den oluşmaktadır. Ayrıca Almanca başta olmak üzere Avrupa dilleri ile Arapça, Farsça kitaplarımız da bulunuyor” hatırlatmasında bulunan Artos amaçlarının özgür Kürt kimliğinin gelişmesi, Kürt aydınlanması ve rönesansının yaygınlaşması olduğuna vurgu yaptı.

Bilinmeyen yöneleriyle Kemal Pir 

Aslında çok yönlü ve renkli bir yayıncılık yapıyoruz. Bunun yansımasını okurlarımız Festival standında bulabilecekler. Festivale gelecek yeni kitaplarımızdan bazıları:

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı anlatan ilk çizgi roman olan ve yayınevimizin Uluslararası Öcalan’a Özgürlük Kurdistan’a Barış İnisiyatifi ile ortak yayına hazırladığı “Özgürlük Kazanacak-Çizgilerle Abdullah Öcalan’ın Hayatı” adlı kitabı,

Feride Alkan’ın “Dağlara Sorun Bizi” adlı anı-roman,

Dilan Malatya’nın “Kadın Zamanı” adlı şiir kitabı,

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın değerlendirme ve çözümlemelerinden oluşan “Kürdistan’da Kişilik Sorunu” kitabının Almancası olan “Die Frage der Persönlichkeit in Kurdistan, die Militante Persönlichkeit und das Parteileben” kitabı,

Ve festivalde halkımızla buluşacak olan “Apocu Fedai Kemal Pir” kitaplarını halkımız için hazırladık.

 

  

Yazarlarımız imza verecek

Evet bu yıl da yayınevimizin geleneği haline gelen imza standımız olacak. Festivale katılacak halkımıza ve dostlarımıza tek tek yazarlarımızın isimlerini saymak isteriz. Listede ismi bulunmayan ve çeşitli sebeplerle katılamayan yazar dostlarımızın da olduğunu belirtmek isterim. İmza standımızda yer bulacak yazarlarımız ve dostlarımızın isimleri şöyle:

Hatip Dicle, Osman Kapan, Sefkan Kobanê, Bermal Çem, Fuat Kav, Gulgeş Deryaspî, Ali Baran, Aziz Tunç, Gülseren Aksu, Kemal Aktaş, Faruk Sakık, Ayhan Demir, Eylem Kahraman, İmam Canpolat, Sara Aktaş, Ömer Güneş, İkram Balekani, Firaz Baran, Ahmet Taş.

Tüm yurtsever halkımızı ve dostlarımızı Meyman Yayınevinin kuracağı kitap standına muhakkak bekliyoruz. Büyük bir kararlılık ve dirençle mücadele eden halkımızın mücadelenin bir ürünü ve sonucu olan ve büyük emeklerle hazırlanan anılara, romanlara, çîroklara, helbestlere, çizgi romana ve daha binlerce kitaba sahip çıkacaklarına inanıyoruz. Festivalde buluşmak dileğiyle diyoruz.

 

* * *

Bu yıl TEV-ÇAND bir başka 

Kürt kültürünün tüm renklerini ve zenginliğini festival alanına taşıma hedefi ile hazırlıklarını tamamlayan TEV-ÇAND, sahne etkinlikleri, govend, müzik ve Kürdistan mimarisini tanıtacak. Kürt dili ve kültürü üzerindeki baskı ve yasaklara karşı bir duruş olarak öne çıkacak festival, sanatsal etkinliklerden tarihi minyatür sergilerine kadar geniş bir yelpazede kültürel zenginlik sunacak. Festivalin sahne programı, TEV-ÇAND sanatçılarının müzik performanslarının yanı sıra govend gösterileri ile izleyicilere coşkulu anlar yaşatacak. Sahne etkinlikleri, Kürt kültürünün canlı bir yansıması olarak festivale taşınacak, ayrıca Kürt ulusal kıyafetlerinin tanıtımı da gerçekleşecek.

Kültür mirasımız minyatürlerde

Festival sahnesinin dışında ise Kürt tarihine ve mimari zenginliğine dikkat çeken minyatür sergiler yer alacak. Ziyaretçilere Malalabadi Köprüsü, Diyarbakır Surları, İshak Paşa Sarayı gibi Kürdistan'ın önemli ve özgün tarihi mimari yapılarının minyatür modellerini görme fırsatı da sunacak. Bu sergi, Kürt kültürel mirasının köklü tarihini ve dokusunu ülke özlemini çeken Kürdistanlılara sunarken, başka milliyetlerden ziyaretçilere de bu mimarinin özgünlüğünü tanıtmış olacak. 

20 dengbêj ile çıkartma yapacak

Kürt diline ve kültürüne yönelik asimilasyon politikalarına karşı güçlü bir mesaj olarak, festivalde dengbêj dinletileri de yer alacak. Yaklaşık 20 dengbêjin katılacağı etkinlik, Kürt kültürünün sözlü tarihini yaşatmayı ve bu değerli mirasının özgünlüğünü ziyaretçilerle buluşturacak. Dengbêjlik, Kürt halkının acılarını, direnişlerini ve umutlarını sözlü bir gelenekle geleceğe devam ettiren önemli bir kültür olarak, festivalde Kürdistanlılar ile buluşacak.

Govendsiz olmaz

TEV-ÇAND, sahne dışındaki etkinliklerde de varlığını sürdürecek. Festival alanında kurulan stantlarda govend gösterileri yapılacak. TEV-ÇAND govend grubu ve sanatçıları, Kürdistanlılarla birlikte halay çekerek kültürel birliktelik oluşturacak. Kürt müziği, dansı ve halk oyunları festival alanının dikkat çekici unsurları arasında olacak.

MA Mûzik ile çocuk alanı

Festivalde ayrıca çocuklar için de özel bir alan kurulacak. Atölye çalışması, festivale çocukları ile gelecek olan aileler için önemli bir fırsat sunuyor. Çocuk çadırında MA Mûzik ekibi ile atölye çalışması yapılacak. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.