Milei'nin katilleri

Kadın Haberleri —

Arjantin kadın eylemleri

Arjantin kadın eylemleri

  • Arjantin’de faşist Javier Milei hükümeti, kadın kazanımlarını ortadan kaldırma planlarına devam ediyor. Kadınların uzun yıllar verdiği mücadele sonucu 2012 yılında kabul edilen ve kadın katillerine müebbet hapis cezası verilen yasayı kaldırma kararı aldı.
  • Yasanın yürürlükten kaldırılması sadece Arjantin için değil Latin Amerika'daki kadın ve kız çocukları için de yıkıcı sonuçlar doğuracak. Çünkü yasalar koruyucu değil. Dünya geneline baktığımızda sadece 2023 yılında 85.000 kadın ve kız çocuğu erkekler tarafından katledildi.

FELEKXAN SERHAT

Aşırı sağ partiler tüm dünyada iktidarı ele geçirince ilk hedefleri kadınlar ve mülteciler oluyor. Kadınları eve hapseden, katleden, erkeklere mahkûm eden ve kazanımlarını ortadan kaldıran bir politika yürütülürken; mülteciler ise kamplarda, geri gönderilme merkezlerinde veya sokaklarda ölüme terk ediliyor, sindiriliyor. 

Aşırı sağcı ve faşist Javier Milei, 2023 yılında Arjantin’de iktidara geldiğinden bu yana kadın kazanımlarını birer birer ortadan kaldırmaya çalışıyor. Ülkede kadın katliamları hızla tırmanırken, Milei kadınları korumak yerine erkekleri cesaretlendiren politikalar uyguluyor.

Geçtiğimiz hafta Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda konuşan Milei, kadın cinayeti yasalarını “uyanmış” bir kültürün ürünü olarak tanımladı ve ilgili maddeyi ceza kanunundan çıkarma kararı aldı. Kadın haklarına yönelik saldırıları artıran Milei’nin Adalet Bakanı Mariano Cúneo Libarona ise ceza kanununda cinsiyete göre sınıflandırılmış ifadelerin olmayacağını belirtti. Feminizmi "eşitlik ilkesinin çarpıtılmış bir versiyonu" şeklinde tanımlayan Libarona, "Hükümet anayasamızda hukuk önünde eşitlikten yana. Hiçbir hayat diğerinden daha değerli değil" dedi.

Karara tepki gösteren Feminist örgüt Mujeres x Mujeres'in başkanı Av. Soledad Deza, "Bu, hükümetin seçim kampanyasında vaat ettiği ve her geçen gün derinleşen aynı kadın düşmanlığının devamı" ifadelerini kullandı.

Yasa var, uygulama yetersiz

Kadınların uzun yıllar verdiği mücadele sonucu 2012 yılında, kadın cinayetleri için özel bir yasa çıkarılmış ve kadını katleden erkeklerin müebbet hapis cezasına çarptırılması kararı almıştı. Ceza her ne kadar caydırıcı gözükse de ülke kadın katliamları durmadı. 2023 yılında 322, 2024 yılında ise 295 kadın erkekler tarafından katledildi.

Milei’nin kadın cinayetleri yasasını yürürlükten kaldırması, bin bir emekle kazanılan mücadelenin önünün kesilmesi anlamına geliyor. Bu durum katliamları daha az görünür hale getirecek, adalet arayışını sekteye uğratacak ve erkekleri doğrudan cesaretlendirecek.

 

Javier Milei

 

Kazanımları yok ediyor

Biraz daha yakın geçmişe bakacak olursak Milei’nin seçim vaatlerinde öne çıkan iki şey vardı; Kadın Bakanlığını kapatmak ve 2020’de yürürlüğe giren, 14 haftaya kadar kürtaja izin veren yasayı kaldırmak. Bunun karşısında ise seçim sürecinde binlerce kadın Arjantin’in farklı yerlerinde hakları için mücadele edeceklerini belirterek sokağa çıkmıştı. Milei, göreve geldiği 10 Aralık 2023’te ilk icraat olarak Kadın, Toplumsal Cinsiyet ve Çeşitlilik Bakanlığını kapattı. Dahası toplumsal cinsiyete dayalı şiddet mağdurlarına destek sağlayan programları kısıtladı.

Latin Amerika güvenli olmayacak

Yasanın yürürlükten kaldırılması sadece Arjantin’i değil diğer ülkeleri yasal korumalarını zayıflatmaya teşvik ederek bölge genelinde bir dalgalanma etkisi yaratabilir. Bu da Latin Amerika'daki kadın ve kız çocukları için yıkıcı sonuçlar doğuracaktır.

Dünya geneline baktığımızda 2023 yılında 85.000 kadın ve kız çocuğu erkekler tarafından katledildi. Kadınların yüzde 60’ı kendisine en yakın olan erkeğin eliyle hayattan koparıldı. Bu da her on dakikada birinin katledilmesi anlamına geliyor.

 

 

Ülkeler yasaları ne kadar uyguluyor?

The Conversation’un derlediği verilere göre, Latin Amerika ve Karayipler'deki 33 ülkeden en az 18'i 2007 yılından bu yana kadın cinayeti yasalarını kabul etti. Bu yasalar yürürlüğe girmeden önce, bu ülkelerin çoğunda kadın ve kız çocuklarının katledilmesi suçun cinsiyete göre olmasından ziyade kasta odaklanan geniş bir kategori olan cinayet kapsamında ele alınıyordu. Yasa kapsamının geniş olması kadına yönelik eşitsizlik ve istismarı görünür kılmıyordu. Oysa kadınlar toplumsal cinsiyet eşitsizliği nedeniyle katledildiklerini her platformda dile getiriyor.

Latin Amerika ülkelerinde yasalar farklılıklar gösteriyor. Örneğin; Şili'de kadın cinayetleri mevcut veya eski bir partner tarafından işlenen cinayetler için geçerlidir. Kosta Rika'da da benzer şekilde yasa sadece evli ya da akraba olan bir kadın ve failin karıştığı cinayetleri kapsayacak şekilde sınırlandırılmıştır.

Ekvador, kadın cinayetini daha geniş tanımlanıyor.  Kadın ile fail erkek arasındaki ilişkiden bağımsız olarak güç dinamiklerine ve suçun toplumsal cinsiyete dayalı doğasına odaklanıyor. Latin Amerika dışındaki ülkelere baktığımızda Hırvatistan, Malta ve Kıbrıs son yıllarda özel kadın cinayeti yasaları çıkardı. Meksika'nın kadın cinayetleri yasasına ilişkin 2024 tarihli raporu, mevzuatın tek başına toplumsal cinsiyete bağlı cinayetleri önleyemeyeceğini vurguladı.

Raporda ayrıca, uygulamada kadın cinayeti yasalarının genellikle ağırlıklı olarak yakın partnerler veya aile üyeleri tarafından işlenen cinayetlere odaklandığı belirtiliyor. Ancak bu odaklanma nedenleri farklı olan bazı cinayetlerin eksik raporlanmasına yol açıyor.

Örneğin; yaşlı kadınların katledilmesi, kadın sünneti ve organize suçlara bağlı ölümler raporlamalarda ele alınmıyor. Ve yaşlı kadınların katledilmesi hala bildirilmiyor veya yeterince soruşturulmuyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.