Oduncu giderek kötüleşiyor

Hasta tutsak Zerdeşt Oduncu açıklama

Hasta tutsak Zerdeşt Oduncu açıklama

  • Hasta tutsak Zerdeşt Oduncu'nun durumunun giderek kötüleştiğini belirten annesi, tedavi edilmesini istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, her hafta düzenlediği “F oturması” eyleminin 653’üncüsünü Beyoğlu’nda bulunan dernek binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Antalya Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutulan hasta tutsak Zerdeşt Oduncu’nun sağlık durumuna dikkat çekildi.

DEM Parti MYK Üyesi Musa Piroğlu, Oduncu’nun sağlık durumuna dair bilgiler paylaştı. Piroğlu, Oduncu’nun açlık grevleri nedeniyle akciğerlerinde hasar oluştuğunu ve halen iyileşmediğini söyledi. Piroğlu, Oduncu’nun vücudunda oluşan yanık yaralarının enfeksiyon kaptığına işaret ederek, "Rahatsızlıkları nedeniyle günlük yaşamını sürdürürken başkasının yardımına ihtiyaç duyar hale gelen Oduncu, 10 yıldır tek kişilik hücrede tutulmakta. Yetersiz tedavi, yetersiz beslenme ve yetersiz bakım nedeniyle sağlık durumu her geçen gün daha da ağırlaşmaktadır” dedi.  

Piroğlu, Oduncu’nun annesinin komisyona yaptığı aktarımları da paylaştı. Piroğlu, Oduncu’nun annesinin, "Yanık yaraları iyileşmedi, tam tedavi olmadığı için yaraları yeniden açıldı, hatta iltihap kaptı. Bu durum oğlum için ölümcül sonuçlara yol açabilir, deniliyor ama tedavisi yapılmıyor. Bu bir işkence. Avukatlarının cezaevi idaresi ile yaptıkları görüşmeler de sonuç vermedi. Oğlumun yanındaki hücrelerde biri kalp hastası olan iki hasta tutuklu var ve hiçbirisi tedavi için doktora götürülmüyor, cezaevi idaresinin tutumu nedeniyle yetersiz beslenme sorunu yaşanıyor. Tedavisini yapmıyorlarsa cezasını ertelesinler biz tedavisini yaptıralım" dediği aktardı. 

Piroğlu, Oduncu ve diğer tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

 

* * *

Cezaevleri demokrasinin aynasıdır

“Özgürlüğe ses ver" eyleminde konuşan DEM Parti Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, "Cezaevleri, Türkiye hukukunun aynasıdır. Demokrasi isteyenler için ayna cezaevleri ve İmralı’dır” dedi.

Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER) ile tutsak yakınları, “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” kampanyası kapsamında başlattıkları “Özgürlüğe ses ver” eylemini Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde sürdürdü. Bu haftaki eyleme, tutsak yakınlarının yanı sıra Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şirnex Milletvekili Nevroz Uysal Aslan ile siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı.

MATUHAY-DER Eşbaşkanı Dilek Sönmez Demir, infaz erteleme uygulamalarına dikkati çekerak, bu kapsamda yakın zamanda tahliyeleri engellenen tutsakların isimlerini şöyle sıraladı: Ali Rıza Gülmez, Fermani Çetin, Nedim Yılmaz, Kerem Öztürk, Deniz Öztürk, Tuncay Doğan, Refik Sünkür, Naif Bal, Deniz Güzel, Orhan Bingöl, Suat Duman 12-Suat Gökalp, İbrahim Engin, Hüseyin Ayyıldız, Telmez Kaplan, Ali Adıman, Maruf Türkan, Şirin Bozçalı, İbrahim Doğan ve Nevzat Öztürk.

Daha sonra konuşan DEM Parti Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, Türk cezaevlerinde yasaların uygulanmadığını belirterek, şunları söyledi: “Türk cezaevleri işkence, tecavüz ve sürgünlerle anılıyor. Bakırköy, Şirnex, Wan, Kırşehir, Karabük, Sincan başta olmak üzere bütün cezaevlerinde insanlık dışı politika uygulanıyor. Tutsakları tecrit altında tutarak iradelerini teslim almaya çalışıyorlar. Tutsaklar durumlarını Kürtçe mektupla yazamıyorlar. Amed’de geçtiğimiz hafta Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), Payiz Pirtuk ve Anka Dil Kültür Merkezi’ne (ANKA-DER) gerçekleşen baskıyla cezaevlerinin durumu aynıdır. Dışarıdaki yasaklar cezaevlerinde uygulanıyor. Gözlem kurullarının kararlarıyla tutsakları ve ailelerini yıldırmak istiyorlar. Örneğin Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde üç yıldır kadın tutsaklar, bu kuruldan geçebilmiş değil. Tutsaklar baskı ve hak ihlallerine karşı adeta onur savaşı veriyor. İmralı’da aile ve avukat görüşü gerçekleştirilemiyor. İmralı’da tutsak olan Veysi Aktaş’ında infazı bir yıl ertelendi. Cezaevindeki tutsaklar onur savaşı içerisinde. Cezaevleri, Türkiye hukukunun aynasıdır. Demokrasi isteyenler için ayna cezaevleri ve İmralı’dır. İmralı’dan Bakırköy’e tüm tutsakların özgürlüğü sağlanana dek mücadelemiz sürecek.” 

Konuşmaların ardından eylem 10 dakikalık oturma eylemiyle sona erdi. 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.